Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


rántott karfiol

2013.09.21

Ezt az oldalt már nem fogom tovább tölteni, új receptekért, videókért kövessetek minket a Facebook tiniszakácskönyv oldalon

(5) Tiniszakácskönyv | Facebook

és csatlakozzatok a Kezdők a konyhában Facabook csoportunkhoz is itt: (5) Kezdők a konyhában | Facebook

Várunk benneteket!

Amire szükséged lesz hozzá:

1 db nagyobb lábas fedővel a karfiol megfőzéséhez, 1 db serpenyő szintén fedővel – ha lehet magasabb peremes legyen, ne palacsinta sütő, mivel abban nem fér annyi olaj amennyi szükséges-, 3 db mély tányér a panírozáshoz, 1 db tálca a sütésre váró karfiolok parkoltatásához, 1 db tál vagy tányér amibe a kész karfiolokat kiszeded,  1 kávéscsésze tányér ( majd leírom miért) 1 db villa

 Hozzávalók :

 1 fej karfiol

1 teáskanál só, de még jobb  1 db leveskocka

3 db tojás

1 dl tej

liszt, zsemle morzsa (nehéz pontos mennyiséget írni, mivel nagyban függ a karfiol nagyságától)

0,5 liter olaj

5 dl tejföl – bár van aki nem szereti, tulajdonképpen ízlés dolga, el is hagyható

 Elkészítése:

 Mosd meg a karfiolt, vágd ki a torzsáját és látni fogod, hogy már ettől leválnak róla az alsó karfiol rózsák. De ezzel ne elégedj meg, mert a többi  karfiolrózsát is le kell vagdosni, azaz szét kell szedni a karfiolt rózsáira. Mire kell odafigyelned??? A karfiolrózsák között találsz majd kisebbet, közepeset és akár fél ökölnyi nagyságú óriásokat is. Nos, ezeket az óriásokat egyszerűen vágd félbe, vagy ha még mindig nagyok, akkor negyedeld fel őket.  Célszerű lenne kb egyforma nagyságúra szedni, vagy vágni a rózsákat. Miért?? Mert ha túl nagyok rengeteget fogsz velük bajlódni a forró olajban, nem fogod tudni egyszerűen megsütni őket.  Ha ezzel megvagy tedd őket a lábasba, engedj rájuk annyi vizet, hogy ellepje, mehet bele a só, vagy a leveskocka széttördelve és már fel is teheted főni közepes fokozatra, fedővel lefedve.

 Nagy biztonsággal mondható, hogy kb 15-20 perc alatt meg fognak főni a rózsák, de ezt a legegyszerűbben kóstolással ellenőrizheted. Hogyan? Vedd le a fedőt és a villával próbálj meg kihalászni egy karfiol rózsát úgy, hogy a szárába szúrod a villát. Már ennél a manővernél meg tudod állapítani, hogy kész-e a karfiol vagy sem, ugyanis ha a villa a karfiolrózsa  szárába akadálytalanul, könnyen belemegy a rózsa megfőtt. Ha sikerült kihalásznod egy tányérra és a villával könnyedén ketté tudod vágni, akkor már semmi kétséged nem lehet, elzárhatod és ÓVATOSAN leöntheted róla a forró vizet.

  FIGYELEM FORRÓ A LÁBAS IS ÉS A GŐZ IS!!! A legegyszerűbb ha a fedőt egy kicsit félre húzod és a konyha ruhával  úgy fogod meg az edény fülét, hogy a tetejét – ezzel a kis réssel – rászorítod és a vizet ezen a kis résen keresztül öntöd  ki. Így elkerülöd, hogy a karfiol a mosogatóban végezze, mégis alaposan ki tudod rázni a maradék vizet is az aljáról. Ha ezzel megvagy jöhet a panírozás.

 Az első tányérba öntsd a lisztet, a másodikba törd fel a tojásokat ( FIGYELEM!!! célszerű a tojásokat a harmadik – még üres -  tányér szélén feltörni és csak akkor bele önteni a tojásos tányérba ha biztosan nem romlott, azaz nem érzel borzalmas bűzt miután feltörted a tojás héjjátJ))), a harmadik tányérba mehet a prézli. A tojásba öntsd bele a tejet ( bár ez el is hagyható, én csak azért szoktam használni, mert így kiadósabb a tojás), szórj bele egy csipet sót és a villával verd fel, keverd össze alaposan.

 Következik a panírozás. A karfiolrózsákat forgasd bele először a lisztbe, majd a tányér széléhez óvatosan hozzáütögetve rázd le róla a felesleges lisztet és mehet a tojásba. Forgasd meg, hogy mindenhová jusson tojás, emeld ki, várj néhány másodpercet, hogy a felesleges tojás lecsoroghasson róla, majd mehet a prézlibe, amiben szintén forgasd körbe, hogy minden tojásos részét befedje. Ha ezzel megvagy tedd őket a tálcára, hogy várakozzanak a kisütésükre.

 Ha készen vagy a panírozással, tedd fel az olajat  tűzre közepes hőfokra  és várj néhány percet, hogy felmelegedjen. Ha van a prézliben egy kis visszamaradt, letört apró karfiol morzsa, vagy tojásos prézli, azt felhasználhatod az olaj hőfokának ellenőrzésére. Tehát ha eltelt a pár perc, dobd bele az olajba és ha a morzsa darabka fürgén szaladgál, egy kicsit sisteregve, akkor tökéletes lesz az olajad hőfoka és mehetnek bele a karfiol rózsák. Ha lusta és lefekszik az olaj aljára, akkor még hideg az olaj, úgy hogy várnod kell mégJ))

 Na, ha az olaj OK, mehetnek bele a karfiol rózsák. NEM HAGYJUK MAGÁRA ŐKET!!! Folyamatosan ott kell lennünk velük, hiszen nincs más dolgunk mint a panírt arany barnára sütni először az egyik, majd a másik oldalon és ha ezzel megvagyunk, már mehetnek is a tányérra/ tálba amiben tálaljuk őket. FIGYELEM!!! én a tányér vagy tál aljára, lefelé fordítva szoktam tenni egy kávéscsésze kistányért. Miért?? Nagyon egyszerű. Ha a tál vagy a tányér aljára lefordítva teszed a kistányért az karfiolrózsákról az olaj gyönyörűen be fog csorogni a kistányér és a tál közé, így a karfiol nem fog olajban tocsogni. Tudom, hogy vannak akik szalvétával, vagy papírtörlővel bélelik ki a tálat vagy a tányért, ugyancsak a felesleges olaj felitatása céljából, de én ezt a megoldást azért nem szeretem, mert az alsó karfiol darabokra ráragad a papír és utána szedegethetjük le róla.

 Szóval ha kész a karfiol tálaljuk tejföllel vagy anélkülJ))

 

Jó étvágyat!!!:-)))

Ha tetszett kérlek like-old és oszd meg a barátaiddal is, köszönöm 

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 

 

ProfilképUtolsó kép


FacebookStatisztika

Online: 2
Összes: 322306
Hónap: 1719
Nap: 83