rántott gomba
Ezt az oldalt már nem fogom tovább tölteni, új receptekért, videókért kövessetek minket a Facebook tiniszakácskönyv oldalon
(5) Tiniszakácskönyv | Facebook
és csatlakozzatok a Kezdők a konyhában Facabook csoportunkhoz is itt: (5) Kezdők a konyhában | Facebook
Várunk benneteket!
Amire szükséged lesz hozzá:
Egy éles kés, egy tészta szűrő, egy tál amiben megmosod a gombát és amibe le tudod majd csöpögtetni, egy lábas, egy magas falú serpenyő, egy evőkanál, egy villa, három tányér a panírozáshoz amiből az egyik mindenképpen legyen mély a tojásoknak.
Hozzávalók:
1/2 kg csiperke gomba,
2 db tojás,
1 dl tej
10 dkg liszt
15 dkg zsemlemorzsa
2 csipet só,
1 csipet őrölt fekete bors
1 evőkanál 10%-os ecet
2 liter víz
3 dl étolaj
Elkészítése:
Tedd fel a vizet nagy lángon forrni. Most még nem kell bele semmi.
Törd ki a gomba szárát a kalapjából. Én a magam részéről ebből és még 2-3 gomba fejből csinálni szoktam egy kis gombalevest, hogy ne menjen kárba.
Ezek után meg kell hámozni a gombát, ami tulajdonképpen annyit jelent, hogy az egyik kezedbe fogod a gombafejeket lemezkékkel felfelé, a másik kezed hüvelykujjával a kalap karimája alá nyúlsz, megcsíped a kalap szélét és szépen lehúzod róla héját. Ezt addig csinálod, amíg körbe nem értél és az egészet le nem szedted.
Közben a víz már nyilván felforrt, úgy hogy mehet bele az ecet és utána jöhetnek a megpucolt gombafejek. Nem kell sokáig főzni őket, tulajdonképpen nem is főzzük, csak forrázzuk a gombát, úgy hogy elég lesz 3 perc. 1,5 az egyik oldalon, 1,5 a másik oldalon.
Ha ezzel megvagy, szedd ki a gombákat a szűrőbe, tedd az egészet a tálba,hogy szépen lecsepegjenek. FIGYELEM!! célszerű a gomba fejeket leborítva a szűrőbe tenni, hogy a gomba lemezkék közül a felesleges víz alaposan kicsepegjen.
Tegyük fel a tűzre az olaja közepes lángon melegedni. NEM KELL túl forró olaj, mert akkor megég egy pillanat alatt. Elég a közepes láng.
Mehet az első tányérba a liszt, utána a mély tányérba a két tojás, a tej, a só és a bors, ezt alaposan keverd össze. A harmadik tányérba jöhet a zsemlemorzsa.
Ha már a gombafejek jól lecsöpögtek, jöhet a panírozás.
Megforgatjuk a gomba fejeket a lisztben, majd a tojásban, végül a zsemlemorzsában. Mire az első 5-6 gombát bepaníroztad, az olaj már kellőképpen meleg lesz.
Tegyél 4-5 gombafejet az olajba, majd amikor már szép barna rajta a panír, akkor fordítsd meg. kb 5 perc múlva kész az első adag és jöhet a többi.
Jó étvágyat.