Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


rántott gomba

2017.04.17

Ezt az oldalt már nem fogom tovább tölteni, új receptekért, videókért kövessetek minket a Facebook tiniszakácskönyv oldalon

(5) Tiniszakácskönyv | Facebook

és csatlakozzatok a Kezdők a konyhában Facabook csoportunkhoz is itt: (5) Kezdők a konyhában | Facebook

Várunk benneteket!

Amire szükséged lesz hozzá:

Egy éles kés, egy tészta szűrő, egy tál amiben megmosod a gombát és amibe le tudod majd csöpögtetni, egy lábas, egy magas falú serpenyő, egy evőkanál, egy villa, három tányér a panírozáshoz amiből az egyik mindenképpen legyen mély a tojásoknak.

Hozzávalók:

1/2 kg csiperke gomba,

2 db tojás,

1 dl tej

10 dkg liszt

15 dkg zsemlemorzsa

2 csipet só,

1 csipet őrölt fekete bors

1 evőkanál 10%-os ecet

2 liter víz

3 dl étolaj

Elkészítése:

Tedd fel a vizet nagy  lángon forrni. Most még nem kell  bele semmi.

Törd ki a gomba szárát a kalapjából. Én a magam részéről ebből és még 2-3 gomba fejből csinálni szoktam egy kis gombalevest, hogy ne menjen kárba.

Ezek után meg kell hámozni a gombát, ami tulajdonképpen annyit jelent, hogy az egyik kezedbe fogod a gombafejeket lemezkékkel felfelé, a másik kezed hüvelykujjával a kalap karimája alá nyúlsz, megcsíped a kalap szélét és szépen lehúzod róla héját. Ezt addig csinálod, amíg körbe nem értél és az egészet le nem szedted.

Közben a víz már nyilván felforrt, úgy hogy mehet bele az ecet és utána jöhetnek a megpucolt gombafejek. Nem kell sokáig főzni őket, tulajdonképpen nem is főzzük, csak forrázzuk a gombát, úgy hogy elég lesz 3 perc. 1,5 az egyik oldalon, 1,5 a másik oldalon.

Ha ezzel megvagy, szedd ki a gombákat a szűrőbe, tedd az egészet a tálba,hogy szépen lecsepegjenek. FIGYELEM!!  célszerű a gomba fejeket leborítva a szűrőbe tenni, hogy a gomba lemezkék közül a felesleges víz alaposan kicsepegjen.

Tegyük fel a tűzre az olaja közepes lángon melegedni. NEM KELL túl forró olaj, mert akkor megég egy pillanat alatt. Elég a közepes láng.

Mehet az első tányérba a liszt, utána a mély tányérba a két tojás, a tej, a só és a bors, ezt alaposan keverd össze. A harmadik tányérba jöhet a zsemlemorzsa.

Ha már a gombafejek jól lecsöpögtek, jöhet a panírozás.

Megforgatjuk a gomba fejeket a lisztben, majd a tojásban, végül a zsemlemorzsában. Mire az első 5-6 gombát bepaníroztad, az olaj már kellőképpen meleg lesz.

Tegyél 4-5 gombafejet az olajba, majd amikor már szép barna rajta a panír, akkor fordítsd meg. kb 5 perc múlva kész az első adag és jöhet a többi.

Jó étvágyat.

 

 
 

 

ProfilképUtolsó kép


FacebookStatisztika

Online: 2
Összes: 322304
Hónap: 1719
Nap: 87