Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


lecsó

2013.08.25

Ezt az oldalt már nem fogom tovább tölteni, új receptekért, videókért kövessetek minket a Facebook tiniszakácskönyv oldalon

(5) Tiniszakácskönyv | Facebook

és csatlakozzatok a Kezdők a konyhában Facabook csoportunkhoz is itt: (5) Kezdők a konyhában | Facebook

Várunk benneteket!

Amire szükséged lesz hozzá:

1 nagyobb lábas fedővel, fakanál, vágódeszka, éles kés, 1-2 tálca

Hozzávalók  kb 6 személyre:

2 kg TV paprika

1,5 kg paradicsom

0, 5 kg vöröshagyma

1 kg virsli, vagy 0,5 kg lecsókolbász - ezek elhagyhatók, bár nélkülük nem lesz olyan kiadós

1 teáskanál só – vagy ugyanennyi Vegeta

2 teáskanál piros paprika

1 mokkáskanálnyi őrölt feketebors

1,5 dl étolaj

Elkészítése:

A hagymát megpucolod, félbe vágod, majd felkockázod ( A vágódeszkára fekteteted a vágott felével az egyik fél hagymát, majd az egyik kezeddel leszorítod és a másikban lévő éles késsel először keresztben, majd hosszában vékony csíkokra vágod. Nem egyszerű művelet, meg kell próbálnod egyben tartani a már felcsíkozott hagymát, hogy utána még egyszer összeszabdalhasdJ)))) A legcélszerűbb ha először úgy csinálod, hogy a tetejét a hüvelyk – azaz ahol korábban a szára volt- és az alját – azaz ahol gyökér része volt- a mutató és középső ujjaiddal leszorítod, csinálsz fölötte a kezeddel egy kis kaput és a késsel ez alatt a kapu alatt szeleteled fel a hagymát, miközben igyekszel egyben tartani az egészet. Ezt követően próbáld meg hosszában  is felszeletelni a hagymát, miközben ujjaiddal leszorítod, hogy ne csússzon szét az egész. Húúúú, fog ez menni, leírni nehezebb, mint megcsinálniJ))))

Szóval a hagyma felkockázva, mehet a lábasba, rá az olaj és közepes hőfokon pároljuk üvegesre.  Nem kell rá fedő . Sűrűn kell kevergetni, ne felejtsd el, nem hagyhatod teljesen magára. Ha biztosra akarsz menni, vagy tartasz attól, hogy kifog rajtad, akkor vedd vissza 2-es fokozatra a tüzet és önts alá 1 dl – nem többet, mert az teljesen felesleges- vizet, így kapsz egy kis időt, nem kell félned, hogy odaég. Közben az egyik tálcára kockázd fel a megmosott paradicsomot, a másik tálcára pedig  karikázd fel – vékony karikákra, vagy fél karikákra – a paprikát. NE FELEJTSD EL KÖZBEN A HAGYMÁT!!!!! AZT KEVERNI KELL!!!!

Na, ha a hagyma már láthatóan üvegesre párolódott öntsd bele a paradicsomot a tálcáról. Mehet bele a kicsurgott leve is, nehogy csak a paradicsom kockákat tedd bele, a leve is nagyon értékes, szóval ne pazarolj. Keverd össze az egészet és továbbra is 2-es fokozaton, most már fedő alatt mehet a paradicsom párolása. Ezt is keverni kell, persze nem olyan gyakran mint a hagymát, hiszen a paradicsom természetes módin levet ereszt, de azért legalább 4-szer, 5-ször alaposan át kell keverni.

 Kb fél óra alatt össze fog esni, megfonnyad, szétmállik, de ez normális. Ha idáig eljutottál, jöhet bele a só, a paprika és a feketebors, alaposan keverd össze, majd öntsd bele a karikára vágott paprikát. Na, most aztán figyelned kell!!!! Kevergetni kell a paprikás paradicsomot, nem hagyhatod magára !!! Körülbelül 10 perc múlva a paprika is összetöpped, levet enged – kivéve ha már egy kissé fonnyadt, mert az sajna nem fog elég levet engedni, amit akár vízzel pótolni kell majd – és  ha már  láthatóan kellemesen úszkálnak a paprika csíkok a paradicsomos löttyben, akkor mehet rá a fedő és még mindig 2-es fokozaton rotyogtathatod a lecsódat újabb fél órát. Ha már nagyjából puhára párolódtak a paprika csíkok, azaz már puhák, de nem teljesen szétfőttek, akkor lesz jó J))

Ha egy kicsit dúsítani szeretnéd, mehet az egészbe 1 kg virsli felkarikázva, amivel még 5-10 percig főződ és isteni egy tál ételed lesz, amiből 6 felnőtt fog jól lakni különösen akkor ha friss kenyeret is tálalsz hozzá. De én nagyon szeretem a tojásos lecsót is, ami pedig úgy készül, hogy a kész lecsóból kiszedek egy adagnyit egy tepsibe és ütök rá 1-2 felvert tojást, majd sűrű kevergetéssel készre sütöm. FIGYELEM!!! A tojásos lecsót vagy kisebb adagokban frissen készíted a tojással, vagy egyszerre elfogyasztjátok az egészet, mert a tojást nem célszerű másnap újra felmelegíteni!!!!!

Ha sok lett, nem fogyott el mind, másnap is kitűnő eledel, de le is fagyaszthatod, így az ínséges időkben bármikor előveheted a nyár ízeit. Ha viszont üvegekben szeretnéd eltenni, abba NEM TESZEL virslit, hanem a forró lecsót a tiszta, kiforrázott üvegekre töltöd, késhegynyi tartósító szert teszel a tetejére, fejre állítod ( persze csak ha fedős üveged van és nem celofánnal feded le) és mehet a száraz duntsztba.

 

Jó étvágyat!

 
 

 

Profilkép



Utolsó kép


Facebook



Statisztika

Online: 2
Összes: 321034
Hónap: 1783
Nap: 115