körözött
Amire szükséged lesz hozzá:
1 tál a körözöttnek, 1 villa, 1 evőkanál, 1 mokkás kanál, 1 kés és egy sajt reszelő, vagy vágódeszka és egy másik tál, vagy tányér amibe a hagymát bele reszeled.
Hozzávalók:
25 dkg túró
5 dkg vaj vagy margarin
1 fej lila vagy vörös hagyma
1 csokor metélő hagyma, bár ez elhagyható, az eredeti receptben nincs is benne.
1-2 evőkanál tejföl
1 -2 evőkanál édes piros paprika
1-2 evőkanál egész kömény VIGYÁZZ ha őrölt köményt használsz, abból kevesebb kell majd
1 -2 mokkáskanál só
1-2 mokkáskanál őrölt fekete bors
Elkészítése:
A tálban – ha az üveg tál – a mikróban olvaszd meg kicsit a vajat vagy margarint, DE NEM KELL felforralni 10-15 másodperc alatt jól megpuhul de nem fog rotyogni és nem is kell ennél több.
Tehát a margarin puha, mehet bele a túró amit a villával nyomkodj szét alaposan. Jöhet először 1 evőkanál tejföl és keverd össze jó alaposan. Ha szeretnéd, hogy lágyabb, még kenhetőbb legyen, tehetsz bele még egy kis tejfölt, ez ízlés kérdése.
Ha ezzel megvagy, jöhet a hagyma. Én nem szeretem ha ropog a hagyma a fogam között, ezért a sajt reszelőn le szoktam reszelni. Szóval ha a reszelést választod, reszeld le a hagymát, ha a felkockázást, akkor jó alaposan, apró kockákra vágd fel. FIGYELEM !! Ha a hagyma lereszelését választod,azzal azonnal koncentrált hagyma ízt juttatsz be a körözöttbe, ezért, mielőtt beleborítod az egész reszeléket, előtte csak a felét tedd bele, keverd össze jó alaposan és csak akkor tedd bele a többit ha intenzívebb hagyma ízt szeretnél. Ilyen veszély nem fenyeget a hagyma felaprításakor.
Na ha ezzel megvagy, keverd össze jó alaposan és jöhet a fűszerezés. Mindenből először a kevesebbet használd. Mindig keverd össze alaposan, KÓSTOLGASD és csak akkor fűszerezd tovább, ha úgy érzed, szeretnéd.
A másik fontos dolog a kömény. Az egész kömény ízét leginkább akkor fogod érezni, ha 2-3 óra múlva újra megkóstolod, hiszen néhány perc alatt nem fog beleoldódni a kömény íze a körözöttbe. Viszont ha őrölt köményt használt, azt azonnal érezni fogod, de ebből kevesebb kell mint az egész köményből.
Jó étvágyat!