Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


bundás kenyér

2013.07.27

 Az első alkotásaim egyike volt még fiatal koromban, ezt sem tudod elrontani és kellemes meglepetést szerezhetsz vele a családnak.

Mire lesz hozzá szükséged:

Egy kisebb tálra, egy villára, egy serpenyőre és egy tányérra, vagy tálcára amire kiszeded.

Hozzávalók :

fejenként 2 szelet kenyér - tökéletes lesz a kissé szikkadt 2-3 napos kenyér is, nem feltétlenül kell frissnek lennie

tojás - körülbelül 3 szelet kenyérhez számolhatsz1 tojást

tej  - számolhatsz 1 tojáshoz 0,5 dl tejet - ez tulajdonképpen nem feltétlenül szükséges, de manapság túl drága a tojás ahhoz, hogy ne higítsuk fel egy kis tejjel, így ugyanis 1-1 tojás több kenyérhez lesz elegendő.

3 dl étolaj - a bundáskenyeret ugyanis bő olajban érdemes sütni.

1-1 mokkáskanálnyi só, őrölt fekete bors és piros paprika VAGY az egészet helyettesítheted 1 teáskanálnyi Vegetával, vagy mondjuk Gyros fűszerkeverékkel

Elkészítése:

Üsd bele a tojásokat a tálkába, öntsd hozzá a tejet, szórd bele a fűszereket és a villával alaposan verd fel, hogy egységes, világos sárga folyadékot kapj. Hogyan verd fel ?? Hogyis írjam le... ne arra gondolj, hogy a szokásos módon össze kell keverned, azaz körbe-körbe, persze ha elég gyorsan csinálod, akkor az is megfelelő lehet, hanem valahogy úgy csináld, hogy a villát nagyon gyors ütemben teljesen belemeríted a tojásba - egy kicsit érdemes oldalra dönteni a tálat -és inkább föntről lefelé mozdulatokkal egy kissé habosra kevered...

Ha egységes a cucc, mehet az olaj a serpenyőbe ésközepesnél magasabb, de nem maximum hőfokon forrósítsd fel. Akkor lesz jó, ha egy kis darab kenyér gombócot beledobsz és fürgén szaladgálni kezd benne. Ha úgy látod, hogy ez megvan, VEDD VISSZA  egy fokozattal a tüzet.

Ha ezzel megvagy, szúrd a kenyérszeletet a villára - célszerű a kenyér héját is a villára szúrni, mert ha középen szúrod a kenyérbe, a puha kenyérbél vagy kitörik vagy egyszerűen lecsúszik a villáról az egész kenyér. Tehát felszúrod a kenyeret és beleteszed a tojásba, majd azonnal megfordítod és a másik oldalát is belemártod. NEM KELL sokáig áztatni a kenyeret a tojásban, ez 1-1  mozdulat, a lényeg, hogy tojás legyen a kenyér teljes felületén és nem az, hogy magába szívja az összes tojást.

Szóval a kenyér mindkét oldala a tojásba mártva és óvatosan mehet az olajba. Hogyan??? Célszerű a tálkát a kenyér alatt tartani, vagy az egész tojásos tálat az olaj közelébe vinni, hogy a kenyérről ne csurogjon szanaszét a tojás.

Tehát tojásos kenyér egyik fele már a forró olajban van.... vársz 2-3 percet és a villával óvatosan megnézed, hogy mi a helyzet...ha úgy látod, hogy a kenyér alja az olajban szép sárgás barnára sült, már fordíthatod is és sütheted a másik oldalát. Újabb 2-3 perc után a villával kiszeded és mehet a tányérra. Ha úgy érzed, hogy nem elég gyorsan sül, ha látod, hogy "csak úgy sülöget", de tulajdonképpen  inkább olyan mintha elaludt volna a kenyér az olajban, akkor hideg az olaj, kapcsolj magasabb fokozatra, mert az semmiképpen sem jó ha a kenyér a tojás mellett olajjal is megszívja magát ahelyet, hogy ropogósra sülne. Ha azt tapasztalod, hogy hirtelen barnára égett, akkor túl forró az olaj, vegyél vissza a lángból és várj 2 percet mielőtt a következő kenyeret beleteszed.

Teával, paradicsommal, paprikával isteni reggeli vagy vacsora!!

 

Jó étvágyat.

 Ha tetszett kérlek like-old

 

 
 

 

ProfilképUtolsó kép


FacebookStatisztika

Online: 2
Összes: 322311
Hónap: 1720
Nap: 85