Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Túrós tészta/ csusza – sajtos tészta

2013.07.21

Ezt az oldalt már nem fogom tovább tölteni, új receptekért, videókért kövessetek minket a Facebook tiniszakácskönyv oldalon

(5) Tiniszakácskönyv | Facebook

és csatlakozzatok a Kezdők a konyhában Facabook csoportunkhoz is itt: (5) Kezdők a konyhában | Facebook

Várunk benneteket!

Mire lesz szükséged?

Egy nagyobb lábasra fedővel, egy fakanálra, egy tésztaszűrőre, egy nagyobb tálra a tésztának, egy kisebb tálra a túrónak vagy a reszelt sajtnak, egy sajt reszelőre, egy villára, egy evőkanálra, egy vágódeszkára, egy késre és egy serpenyőre bár ez utóbbi csak akkor érdekes, ha szalonnával szereted a túrós tésztát.

Hozzávalók :

-          500 g tészta – csusza tészta ( ez egy furcsa, lapos, alaktalan, nem egyforma méretűre tépkedett  tészta darabokból álló tészta féleség)vagy , kocka tészta, csík-tészta, masni tészta

-          1 teáskanál só

-          ½ kg túró

-          2-3 dl tejföl ( attól függően, hogy mennyire szereted tejfölösen)

-          20 dkg zsírszalonna, vagy bármilyen más füstölt szalonnal ( NEM KÖTELEZŐ, különösen annak nem, aki cukorra szereti a túrós tésztát)

-          5-10 dkg cukor –CSAK HA édesen szereted, de akkor nem kell a szalonna

-          20 dkg sajt a sajtos tésztához

Elkészítése:

Felteszed a vizet forrni, fedővel letakarva DE NEM MEGSÓZVA, mert sósan nehezebben fog felforrni, így pazarolnád az energiát is és az időt is. Ha már forr a víz, mehet bele  a só, majd a tészta, amit érdemes jó alaposan felkeverni, hogy ne ragadjon le a lábas aljára. Mehet vissza rá a fedő, de érdemes gyakran megnézni, ha már ismét forr, visszaveheted egy – ha a legnagyobb fokozaton forraltad a vizet, akkor – két fokozattal a tűzhelyet.

A tészta nagyjából 10-15 perc alatt kész lesz, de ez idő alatt is érdemes többször megkeverni, hogy ne ragadjon le. Legalább 2-szer 3-szor meg kell kóstolnod, legalábbis érdemes , mert ha túlfőzöd, abból csak valami lötyi dolog lesz. ÓVATOSAN kóstolunk úgy, hogy a fakanállal kihalászol egy tésztát, megfújod és ketté harapod. Ha úgy látod, hogy a közepén még van valami keményebb, más színű rész, az azt jelenti, hogy a tésztád még nyers, ha ez már eltűnt és a tészta mindenhol –kívül, belül – egyforma, akkor már készen van.

ÓVATOSAN megfogod a lábast egy vagy két  konyharuhával és ha sok benne a víz, nehéznek érzed ahhoz, hogy egy kézzel megtartsd, a nagy részét kiöntöd a mosogatóba és csak akkor teszed alá a szűrőt, amikor már a tészta kiöntése következik. Ha úgy érzed, még így is nehéz a lábas, jobb ha segítséget kérsz, hogy tartsa valaki neked a szűrőt. Ha erre nincs lehetőséged, de bizonytalan vagy, hogy meg tudod-e csinálni, akkor sincs nagy gond. Ilyenkor jön a második lábas technika. Vegyél egy másik lábast és tedd bele a mosogatóba. Ebbe a lábasba tedd bele a szűrőt és máris két kézzel kitudod önteni bele a tésztát.  Ha ezzel megvagy mehet a tészta a tálba. Van aki le szokta öblíteni a tésztát hideg vízzel mielőtt a tálba teszi, de én nem tartozom közéjük, mert kihűti a tésztát…persze lehet, hogy nem nekem van igazam, de én így szoktamJ))

Amíg a tésztád fő, el tudod készíteni a túrót vagy a sajtot.

Kezdjük a túrós tésztával:

Ha szalonnásan szereted, a vágódeszkán kockázd fel – lehetőleg egyformákra –a szalonnát és szórd bele a serpenyőbe. Fakanállal oszlasd el egyenletesen és közepes lángon, GYAKRAN kevergetve pirítsd meg. Mit jelent ez?? Látni fogod ahogy a forró serpenyőben a szalonna zsírja kisül, a kis szalonna kockák pedig egyre inkább összetöpörödnek, pirosas-barnára sülnek. Ha már nagyjából a felére összetöpörödtek, alattuk van a kisült zsír és isteni szalonna illat terjeng, elkészültJ)) Zár el alatta a lángot és hagyd a tűzhelyen.

A túrót tedd a kisebb tálkába és a villával alaposan nyomkodd szét ( látni fogod, hogy eredetileg kisebb-nagyobb darabok vannak a zacsibanJ)), esetleg tegyél bele egy evőkanálnyi tejfölt és azzal is alaposan keverd össze, így egyenletesebb lesz.

Ha ezzel megvagy, kiszedheted a tésztát a tányérokra, szedhetsz rá egy-egy adag túrót, szalonnát vagy cukrot és mehet rá a végén 1-2 evőkanál tejföl.

Ha sajtos tésztát esztek, a tészta főzés közben nincs más dolgod, mint a sajtot lereszelni és miután a tésztát kiszedted a tányérokra, a reszelt sajttal megszórni és tejföllel nyakon önteni

Jó étvágyat

 

 
 

 

ProfilképUtolsó kép


FacebookStatisztika

Online: 1
Összes: 322303
Hónap: 1718
Nap: 87