Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


palacsinta

2012.10.13

Ezt az oldalt már nem fogom tovább tölteni, új receptekért, videókért kövessetek minket a Facebook tiniszakácskönyv oldalon

(5) Tiniszakácskönyv | Facebook

és csatlakozzatok a Kezdők a konyhában Facabook csoportunkhoz is itt: (5) Kezdők a konyhában | Facebook

Várunk benneteket!

Lássuk milyen eszközök kellenek hozzá:

-          1 nagyobb tál, amiben összekevered a tésztát

-          1 fakanál vagy 1 evőkanál a keveréshez, bár a hosszú nyelű fakanál kényelmesebb, de ha véletlenül nincs, megteszi az evőkanál is. Még jobb lenne persze, ha lenne egy robotgéped, aminek a keverő lapátjaival nagyjából a tizedére lehet csökkenteni a keverés idejét J)))

-          1 palacsinta sütő – háááát ez bizony elkerülhetetlen, másban nem nagyon tudsz palacsintát sütni, ezt nem helyettesítheted egy serpenyővel, vagy egy lábassal. Hogyan néz ki egy palacsinta sütő? Mi különbözteti meg a serpenyőtől?? Nos csupán annyi, hogy a pereme nem haladja meg a 2 cm-t és jó hosszú a nyele. Mindkét tulajdonsága a palacsinta megfordítását segíti, azaz ha valaki elég ügyes a palacsinta sütővel fordító lapát vagy kés nélkül, egyetlen dobással meg tudja fordítani a palacsintátJ))

szükséged lesz még

-          1 merőkanálra – ha vékony palacsintát szeretnél, elég egy kisebb, ha a vastagabbat szereted, jó ha van egy nagyobb

-          1 lekerekített hegyű késre, vagy akár egy fordító lapátra a palacsinta megfordításához és majd egy tányérra, amire a kész palacsintákat teszed.

-          Ha van otthon torta kenő ecseted, vagy lúdtollad, a serpenyő kikenéséhez, jó szolgálatot tehet.

Hozzávalók :

-          ½ kg liszt – ebből mondjuk 15-20 palacsintát készíthetsz, attól függően, hogy milyen vékonyan, vagy vastagon csinálod

-          1 tojás

-          2-2 dl tej és szénsavas ásványvíz vagy szóda. Ez utóbbit sima vízzel is helyettesítheted, de a palacsinta tészta könnyedségét a vízben lévő buborékok adják majd, úgy finomabb lesz.

-          1 csipet só és 1 evőkanál étolaj a tésztába

-          kb 1 dl étolaj a sütéshez.

Lássuk hogyan készül:

A lisztet és a sót tedd a tálba, üsd bele a tojást, add hozzá az egy kanál olajat  és kezd el adagolni hozzá a tejet, közben folyamatosan kevergesd. Ha elfogyott a tej, jöhet a szóda, amit szintén folyamatos kevergetés mellett adagolj hozzá, DE FIGYELJ oda innentől kezdve a sűrűségére. A palacsinta tésztának körülbelül olyan sűrűnek kell lennie mint – mondjuk – az étolajnak. Szóval sűrű,  jól folyik, de nem víz vagy tej állagú. Egyébként az első tészta kisütésekor látni és érezni fogod, hogy eléggé folyékony-e, mert ha nem tudod gyorsan szétteríteni a tepsiben, akkor valószínűleg túl sűrű, ezért majd tovább kell hígítanod VÍZZEL és nem tejjel. FONTOS, hogy a palacsinta tésztát ha még sűrű, higítani könnyebb, mint vissza sűríteni ha túl folyékony lett.

Szóval ha már összekevertél mindent és szerinted megfelelően folyékony, akkor keverd addig amíg a csomók el nem tűnnek belőle. Igen, ez a legmacerásabb része ennek az egésznek, most jönne jól a robotgép, mert azzal sec-perc alatt végezhetsz.

Szóval ha a tészta szép, egyenletes és csomómentes, nekifoghatunk a sütésnek. 

Tedd fel a palacsinta sütőt a tűzhelyre,a maximumnál egy kicsivel kisebb fokozatra kapcsold és cseppents bele nagyjából egy mokkáskanálnyi olajat és várj. ( Nem kell több olaj, nem szükséges, hogy ússzon benne a tészta, mert az gusztustalan lesz.)  Ha már hallod, hogy az olaj serceg és ha leveszed a tűzről a sütőt és elkezd benne „szaladgálni”  az olaj, valószínűleg már eléggé felhevült ahhoz, hogy jöhet bele a tészta. Fontos, hogy az olaj és a serpenyő forró legyen, hogy a tészta ne ragadjon bele !!!!

FIGYELEM!!! Ez nem egy egyszerű művelet, még akkor sem ha anyutól, vagy a nagyitól úgy láttad, hogy semmi különös nincs benne és nagyjából 3 másodperc alatt elterül nekik a tészta. Légy türelmes, nem baj ha elsőre nem sikerül, a lényeg, hogy ne égesd oda, mert akkor a tepsit rendbe kell raknod, mert a következő is le fog égni az odaégett maradványok miatt.

TEHÁT a forró olajat körbe vagy inkább össze-vissza futtatod a serpenyőben ( ha van lúdtollad, vagy torta kenőd, azzal egyszerűen szétkened benne), hogy nagyjából mindenhová jusson. Ha ez megvan, leveszed a tűzről és a  merőkanállal elkezded beleönteni a tésztát MIKÖZBEN a serpenyőt úgy mozgatod, hogy a tészta szét terüljön benne. ÉN várni szoktam 4-5 másodpercet mielőtt visszateszem a tűzre, közben a teteje egy kicsit mattulni kezd. Ha visszatetted a tűzre, körülbelül 25-30 másodperc múlva már látni fogod, hogy a tészta legszéle elkezd elválni a tepsitől. A lekerekített hegyű késsel óvatosan húzd körbe a tészta legszélét és nézd meg, hogy a tészta többi része „ nem akar-e” már elválni a tepsitől. Segíthetsz neki azzal is, hogy a serpenyőt előre – hátra, ide-oda elkezded rázogatni, így  ha egyenletes volt az olaj és a tészta alja már megsült, elvileg el fogja engedni a serpenyőt és a késsel, vagy egy határozott dobással meg tudod majd fordítani. Ha még nem akarja elengedni a palacsinbta sütő alját, tedd vissza 5-10 másodpercre és próbáld újra. A másik oldal megsütéséhez már csak feleannyi idő kell, azaz nagyjából 15-20 másodperc alatt kész van.

Ha kicsúsztattad a tésztát a tányérra a serpenyőből, tedd vissza a tűzre, hogy újra felhevüljön. Én minden palacsinta előtt szoktam 2-3 csepp olajat újra beleönteni (több nem kell), azt az előbbi módon  felhevítve szétteríteni/ szétgörgetni/szétkenni és csak utána jön bele az újabb adag tészta.

A palacsinta sütési ideje nagyban függ a tészta vastagságától. KÍSÉRLETEZZ !!!! Sűrűbb- vagy folyékonyabb tésztával, kisebb vagy nagyobb merőkanállal. Hidd el, ha ráéreztél, nagyon egyszerű, rutin munka lesz és sok örömöd lesz benne.

Ha végig verekedted magad ezen a tortúrán, bármivel megtöltheted. Lekvár, kakaó, nutella, túró, dió mák, puding VAGY  a tegnapról megmaradt pörkölt összetörve, pépesítve, de bármi mással is, tényleg számtalan a variácó.

Jó étvágyat!

 
 

 

ProfilképUtolsó kép


FacebookStatisztika

Online: 3
Összes: 322306
Hónap: 1719
Nap: 83