Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


takarítási alapelvek

2013.09.11

 Tehát :

1. MINDIG és MINDENHOL föntről lefelé - bentről kifelé

Miért írtam így? Mert valóban teljesen mindegy, hogy a takarítást egy házban, lakásban, szobában, konyhában, fürdőben vagy csak a wc-ben végzed el, ez az alapelv mindenhol érvényes.

Mit jelent? Nem mást, mint azt, hogy a takarítást, a pakolást minden esetben fönt kezdjük. Ha egy több szintes családi házban vagy, akkor a legfelső szintről haladunk lefelé, ha egy lakásban, vagy szobában vagy, akkor a plafontól haladunk lefelé. Tehát föntről lefelé eltüntetjük a pókhálókat a sarkokból, leporoljuk a kép kereteket ( itt is föntről lefelé), a csillárt, lámpákat, azután a szekrényeket ( föntről lefelé), az asztalokat és a végére marad a padló.

Miért járunk el így ??? Nos, ez rendkívül egyszerű:-))) Ha összevissza csinálod, mikor mi jut eszedbe, az lesz a vége, hogy pl.: a már letakarított szekrényre, vagy asztalra ráporolod a csillárról a koszt. Tehát a szekrényt újra meg kell csinálnod. De ha fürdőszobában dolgozol, ott is érvényes ez az alapelv. Ha először a kádat takarítod ki és csak az után a csempét, vagy a pókhálós sarkokat, akkor a por és a lemosott csempéről a kosz és a tisztítószer a tiszta kádba csorog, aminek - lássuk be - nem sok értelme van.

Mit jelent a bentről kifelé ? Nos... ha egy lakásban vagy, haladj a lakásnak a legkevésbé használt területéről a legtöbbet igénybe vett felé. Mondjuk a hálószobából , vagy a fürdőből – wc-ből a nappali, a konyha és végül az előszoba irányába. Ha csak egy szobáról van szó kezd a takarítást a legbelső sarokban és úgy haladj az ajtó felé.

 Miért? Mert így a már kitakarított részeken nem fogsz újra meg újra átjárkálni – gondolj csak nyugodtan a felmosásra – és ezzel tönkre tenni a már tiszta részeket.

 DE VAN EGY KIVÉTEL. Ez pedig az ablak pucolás. Az ablakot NEM bentről kifelé, azaz az üvegtől a keretek felé takarítjuk, hanem éppen fordítva.

Miért ? Mert a keret – különösen annak a külső részei – mindig koszosabb, mint maga az üveg, tehát ha először az üveget takarítod meg és csak az után a keretet, az azt fogja eredményezni, hogy a keretről a piszkos lé a tiszta ablakra fog csorogni. Tehát kezdd először a kerettel, mosd le alaposan és amikor végeztél vele, jöhet az ablaküveg.

2. MINDEN ESETBEN – először rakj rendet!

Kerüljön minden a helyére és csak azt követően kezd el a takarítást. Számtalanszor fordul elő, hogy cipők, ruhák, könyvek, jegyzetek maradnak elől, hevernek itt-ott, vagy mosatlan edények sorakoznak a mosogatóba. Bosszús leszel, ha a kedvenc pólód a ráfröccsenő tisztítószertől foltos lesz, vagy ha a kedvenc farmerodat Domestosos kézzel fogod meg és egy hatalmas fehér folt fog éktelenkedni rajta. De az sem örömteli dolog, ha a jegyzetedre borul a vegyszer, vagy ha a kedvenc bögrédre ejted rá a takarítószeres flakont a mosogatóban és összetörik.

Tehát pakolj el mindent a helyére. A szennyes ruhák kerüljenek a szennyes tartóba, vagy egyenesen a mosógépbe, a könyvek a polcra, a jegyzetek a fiókba, legyen kipakolva a mosogató is, azaz vagy mosogass és törölgess el és rakj mindent a helyére, vagy – ha olyan szerencsés vagy - tedd be a tányérokat poharakat a mosogató gépbe és indítsd el. Azzal már úgysem kell foglalkoznod J))

Ha így jársz el, óriási lépést tettél a REND ÉS TISZTASÁG felé, ez lelki erőt fog adni a folytatáshozJ))

 

 
 

 

ProfilképUtolsó kép


FacebookStatisztika

Online: 2
Összes: 322303
Hónap: 1718
Nap: 88