Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


ablak pucolás

2013.09.19

Ettől függetlenül azt gondolom, hogy bizonyos biztonsági előírásokra oda kell figyelned. Például ha emeletes házban laksz, annak is az első emeletnél magasabb szintjén élsz, különösen oda kell figyelned arra, hogy KI NE ESS AZ ABLAKON. Tehát ha ilyen cipőben jársz, MINDENKÉPPEN  kérj segítséget felnőttől, aki biztosítani tudja, hogy elkerüld a balesetet. Nyugi bele, örülni fog a segítségednek és szívesen ott áll majd a létra mellettJ)))

 

Emelettől függetlenül is fontos, hogy amire ráállsz takarítás közben, biztonságos legyen. Ne billegjen, biztosan elbírja a súlyod  (én például jártam úgy, hogy a vékonyalapú, párnázott ülőrészes ebédlő székre álltam és ketté tört alattam az ülőke része, pedig csak 65 kg vagyok) , fontos, hogy elérd róla a teljes ablakot, ne kelljen rajta lábujjhegyen egyensúlyoznod, ne csúszkáljon alattad, szóval legyen stabil. Lehet az létra, 2-3 lépcsőfokos fellépő vagy egy stabil faszék.

Lássuk mire lesz még szükséged:

Nos , most hogy le kellene írnom, rájöttem, hogy nem is olyan egyszerű. Lássuk csak....

Legegyszerűbb ha ablaktisztítót használsz – én a Clint használom, de számos válfaját  megtalálhatod az áruházakban.  Tulajdonképpen bármelyiket kipróbálhatod, az hogy melyik válik majd be Neked, az úgyis a gyakorlatban fog kiderülni, minden esetre azt tanácsolom, hogy olyat próbálj ki, ami már eleve spriccelős flakonban van, mivel azt a legegyszerűbb felvinni a függőleges ablak felületre úgy, hogy a fele ne menjen mellé:-))

Ha nincs ablaktisztítód, tökéletesen meg fog felelni a higított mosogatószer, mondjuk 1 dl 0,5 liter vízben elkeverve, hiszen ha belegondolsz, a poharak is üvegből vannak és milyen tisztára el tudjuk őket mosogatni:-)) De ezt is a legjobb, ha egy spriccelős flakonba öntöd.

Sokan esküsznek az ecetre, mint ablak tisztítóra, illetve fényesítőre és állítólag a legyeket is elriasztja ( bár én ez utóbbit megerősíteni nem tudom)….én azt mondom, hogy a koszt valamilyen tisztítószerrel a legegyszerűbb lemosni és ha még rá akarsz fényesíteni, akkor kipróbálhatod az ecetet is, bár azt hiszem, hogy a mai ablak tisztító és mosogatószerek, tökéletesen fényesre pucolják az üveget, fölösleges ezt még ecettel megfejelni:-))

Tehát ha már megvan a tisztítószered, valamivel  el is kell dolgoznod az ablakon ehhez a következők jöhetnek számításba:

-          szivacs – ha szivaccsal dolgozod el a tisztítószert az üvegen, még mindenképpen szükséged lesz vagy rongyra, vagy papírtörlőre, vagy gumicsíkkal ellátott ablaklehúzó eszközre amikkel  alaposan át tudod törölni, vagy le tudod húzni az ablakról a koszos lét, szóval ez nem a legpraktikusabb választás szerintem

-          ha gumis ablaklehúzód van otthon, ez esetben számítanod kell arra, hogy ennek a használata gyakorlatot igényel. Először is azért mert nem egyszerű az ablak lehúzása úgy, hogy ne maradjon csíkos, másodszor azért, mert a koszos lé – amit lehúzol az ablaküvegről – sajnos le fog folyni ( hiszen nincs ami felszívja) és figyelned kell arra, hogy ne a falra csorogjon ( ha őszinte akarok lenni, én nem használok ilyen eszközt, nekem nem vált be), tehát ehhez is kell még vagy rongy, vagy papírtörlő.

-          rongy – ha rongyod van, arra kell figyelned, hogy ne legyen műszálas, mert az nem szívja olyan jól a nedvességet. Nekem is van jó néhány takarító rongyom, jellemzően kiselejtezett ágyneműket daraboltam fel az újrahasznosítás jegyében és tökéletesen működnek.

-          papírtörlő – lássuk be ezzel van a legkevesebb gond. Ha elhasználtad kidobod és kész…nem kell kimosni, nem kell szárítani, persze hátránya, hogy újra meg újra meg kell venni. Minden esetre a papírtörlővel kapcsolatban felhívom a figyelmedet arra, hogy igen széles skálán mozognak az áruk tekintetében és egyáltalán nem biztos, hogy a drágább, az jobb is, szóval szerintem a célnak tökéletesen megfelel a legolcsóbb, kb 200 Ft/2 tekercses változat is.

Ok a következő lépés annak eldöntése, hogy  mivel fogod takarítani az ablakot és a keretet. Ha mosógatószeres vízzel, ahhoz ugye bár szükséged lesz vagy egy vödörre, vagy egy tálra, vagy  egy spriccelős flakonra, vagy valamire amibe beleöntöd. Én minden esetben megpróbálok spriccelős flakont használni, mert ez a legegyszerűbb szerintem.

Lássuk az ablak tisztítás lépéseit:

1.)    először is nyisd ki az ablakot és takarítsd le a falban lévő belső keretét

2.)    második lépésként – föntről lefelé – következik az ablak kerete. Először a tetejét mosd le, majd körbe a külső, végül  a belső keretet takarítsd le. Ha nagyon koszos – ez jellemzően külső és felső keretrésznél  fordul elő – ismételd meg a műveletet. Ha ezzel megvagy, töröld le a külső ablakpárkányt is, a belsővel majd a legvégén kell foglalkoznod.

3.)    ha olyan ablakotok van – ez általában a régebbi házaknál fordul elő -, hogy nem egy  hanem két ablak van egymás mögött, minden esetben a külső ablakkal kezd. Ha olyan ablakotok van ami két összecsavarozott táblából áll, akkor is először ezeket a lépéseket végezd el és csak ezek után csavarozd szét az ablakot és mosd le a belső kereteit.

4.)    ha ezekkel megvagy, jöhet az ablaküvegek takarítása. Ha szétcsavarozható ablakotok van, kezd a belső üvegekkel, először azokat takarítsd meg, majd csavarozd össze a táblákat és következhet először a külső, majd a belső ablaküveg. AZ, hogy mennyi tisztítószert kell felvinned az üvegre nagyban függ attól, hogy mennyire koszos, de méginkább attól, hogy mekkora maga az üveg. Én egy 120*120-es ablakra ( ez egy átlagos lakótelepi lakás ablaka) 3 sorban  elosztva 9 fújást szoktam rányomni úgy, hogy egyenletesen mindenhová jusson (kérlek tartsd szem előtt azt, hogy ne fújd túl közelről az üvegre a cuccot, mert attól csak egy kisebb, de annál csorgósabb paca lesz az ablakon…. kb fél- egy méterről, vagy mondjuk úgy, hogy kartávolságból fújd rá az üvegre, mert így jobban szétterül majd, nagyobb felületet fog lefedni), majd alaposan szétkenem az üvegen, utána föntről lefelé letörlöm róla. Ha csak átlagosan piszkos az üveg, kétszer szoktam megismételni, ha nagyon koszos akár háromszor vagy négyszer le kell takarítani az üveget ahhoz, hogy tényleg tiszta legyen. Amire figyelned kell az az, hogy minden egyes alkalom után az legyen az utolsó művelet, hogy a végén az üveg és a keret találkozásánál körbe törlöd az üveget, ugyanis elég gyakran előfordul,hogy itt-ott kimarad egy kis rész.

5.)    Ha ecetet is használsz nem kell mást tenned, mint azt, hogy a már tiszta ablak üveget jó alaposan áttörlöd egy ecetes ronggyal és a végén szárazra fényesíted egy papírtörlővel vagy egy másik ronggyal.

6.)    Nos ha ezzel kész vagy, csukd be az ablakot és töröld le a belső ablakpárkányt is, hogy az is szép tiszta legyen.

 

 

 
 

 

ProfilképUtolsó kép


FacebookStatisztika

Online: 1
Összes: 322303
Hónap: 1718
Nap: 87