Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


rácsos linzer

2013.11.10

Amire szükséged lesz hozzá:

Egy nagyobb tál, amiben a tésztát összegyúrod, egy nyújtódeszka és egy nyújtófa ( ha ezekkel nem rendelkezel, megoldhatod a konyhapulton egy henger alakú hosszabb üveggel is a nyújtást, a lényeg az, hogy a pult is és az üveg is legyen alaposan letisztítva), kell még egy kés, kanál a lekvárnak, egy nagyobb méretű tepsi, én ehhez az adaghoz és a tűzhely tepsijét használtam, és ami még mindenképpen kelleni fog, az egy konyhai mérleg az adagok kiméréséhez és egy a tepsi méretével megegyező sütőpapír.

Hozzávalók :

½ kg liszt + 10 dkg liszt a deszka beszórásához

25 dkg margarin

20 dkg cukor

1 tojás

1 evőkanál tejföl

1 csomag sütőpor

2 teáskanálnyi citrom héj

1 teáskanálnyi fahéj

1 csipetnyi só

több mint  fél liter lekvár ( mondjuk másfél normál befőttes üvegnyi, vagy két kisebb üveg  én a fele tepsit barack, a másik felét szilva lekvárral szoktam megkenni, így egyszerre van két különböző sütim)

 Elkészítése:

Mérd ki a hozzávalókat és öntsd a lisztet, a cukrot, a sütőport és a csipet sót a tálba, majd keverd össze. A margarint a késsel farigcsáld kisebb darabokra és úgy tedd bele a lisztbe, jöhet bele a tojás és a tejföl, a citrom héj és a  fahéj . Ha ezzel megvagy, most jön a gyurmázás, a gyúrás. Az egészet dolgozd össze úgy, hogy egy egységes tészta labdát kapj belőle. FIGYELEM!!! Nem kell megijedni!!! Először amikor morzsolgatod a margarint és próbálod összegyúrni a liszttel, azt fogod tapasztalni, hogy egyre apróbb lisztes forgácsok lesznek, talán még tovább morzsolódik a kezed között, de mindenképpen úgy fog tűnni, hogy soha az életben nem lesz belőle tészta, pláne nem egységes labda. Nyugi bele, hogy lesz. A kezed melegétől és a folyamatos gyömöszöléstől a margarin jól megfog puhulni és szépen össze fog állni, de ehhez mindenképpen 4-5 perces folyamatos gyúrás kell majd. Szóval ha megvan a tészta labda, tegyük be a hűtőbe egy fél órára.

Addig készítsük elő a gyúródeszkát, a lekvárokat és amikor már lejárt a fél óra, kezdjük el a sütőt előmelegíteni 150-170 C fokra, azaz egy kicsivel nagyobb lángra mint a közepes hőfok.

Ha letelt a fél óra, vedd elő a tésztát és szedd szét 2/3 – 1/3 darabra. Szórd be a gyúródeszkát egy kis liszttel, a tenyereddel simogasd szét a közepén, majd jöhet a liszt közepére a tészta. Először a 2/3 tésztával fogunk dolgozni, amit tenyereddel egy kicsit lapíts le, majd a nyújtófával, amit szintén érdemes a tenyereddel belisztezni nyújtsd kb akkora méretűre mint a tepsid, de MAXIMUM 0,5 cm vastagságú. Ha túl vékonyka lesz a tészta az sem jó, mert akkor olyan kekszes, kemény lesz, ha túl vastag, akkor meg az lesz a vége, hogy sok tészta, kevés lekvár. Szóval maradjunk az arany középútnál, legyen a tészta 0,7-0,5 cm vastag.

Ok. De hogyan nyújtjuk a tésztát a tepsi alakjára? Nos, ez nem egy egyszerű művelet, de ha majd az ötvenedik sütidet sütöd, úgy is rájössz, hogy úgy kell forgatni a tésztát a gyúródeszkán, hogy nagyjából kiadja a tepsi alakját. Egyébként meg akkor mi van, ha nem pont tepsi alakú lesz a tészta? Semmi. A lényeg, hogy nagyjából a mérete megfelelő legyen, az, hogy mondjuk a sarkait nem tölti ki, akkor sincs semmi az ég világon.

Tehát a tészta kinyújtva, mehet a tepsibe a sütőpapír, abba a tészta. Még nem kenjük meg a lekvárral, hanem egy kicsit félre tesszük. Miért? Azért, mert most jön a rácsok elkészítése. Hogyan? Hát ez nagyon egyszerű, vagy legalábbis annak tűnhet. Mert amit tenned kell az az, hogy a maradék tésztából diónyi darabokat csipegetsz le és azokat a deszkán az ujjaidat használval  kb 1 cm vastagságú ( de ha olyan ügyes vagy hogy ennél vékonyabb is megy, akkor az is OK.) és olyan hosszú hurkákra, vagy óriás ropikra,  kagoukacokra nyújtod, amik olyan hosszúak legyenek, hogy a tepsiben lévő tésztára ferdén rápakolva rácsokat tudj belőlük készíteni.

Na, ha ezzel is megvagy és szépen sorakoznak a hosszú hurkák az nyújtódeszkán, most jöhet a tészta lekvározása. A legszerencsésebb ha inkább sűrű a lekvár és nem híg – folyós, ezért szeretem a szilva lekvárt rákenni és a baracklekvárból is a sűrűbbet, sőt én ki szoktam halászgatni belőle a barack darabokat és azok is mennek a tésztára.Szerintem úgy a finom, ha gazdagon, vastn van rajta a lekvár.

Tehát a tészta lekvárral megkenve, jöhet a rácsozás. Én úgy szoktam, hogy átlósan rácsozom az egyik, majd második rétegben a másik irányból és kb 5 cm távolságra teszem a rácsokat, de ez már igazán részlet kérdés.

Ha ezzel is megvagy és még bírod, akkor a rácsokat tojással, vagy tejjel bekenegetheted, hogy a végén fényesek legyenek, de ha ehhez már nincs erőd,akkor is szép lesz a sütid nyugi bele.

Mindezek után tedd a tepsidet a már előmelegített sütő középső fertályára és 20 perc alatt kész.

Jó étvágyat ! J)

 

Ha tetszett kérlek like-old  

 

 
 

 

Profilkép



Utolsó kép


Facebook



Statisztika

Online: 1
Összes: 320962
Hónap: 1745
Nap: 80