Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Linzer

2022.01.26

Ezt az oldalt már nem fogom tovább tölteni, új receptekért, videókért kövessetek minket a Facebook tiniszakácskönyv oldalon

(5) Tiniszakácskönyv | Facebook

és csatlakozzatok a Kezdők a konyhában Facabook csoportunkhoz is itt: (5) Kezdők a konyhában | Facebook

Várunk benneteket!

A szabályok :

  1. a tészta arányai a következők 1 rész cukor, 2 rész zsiradék (azaz vaj vagy margain) 3 rész liszt, kell majd még hozzá egy kis vaníliás cukor, kettő tojás sárgája és egy citrom héja (bár ez utóbbi el is maradhat)
  2. HIDEG zsiradékkal készül, NEM szabad túl gyúrni, mert a kezed melegétől felolvad majd a zsiradék és nem lesz megfelelő  állagú a tészta. Tehát hideg zsiradékkal, gyors és határozott mozdulatokkal fogjuk összegyúrni a tésztát, hogy a kezünk melegétől ne olvadjon meg túlságosan a margarin.
  3. EZ EGY HIDEG tészta! Melegen nagyon könnyen szakad, ezért fontos hogy amíg nem foglalkozunk vele, pihenjen a hűtőben.

Akkor lássunk hozzá!!!

Amire szükséged lesz:

- Egy tál amiben összegyúrod a tésztát,

- nyújtódeszka és nyújtófa (ha egyik sincs, akkor végső esetben kézzel is bele tudod nyomkodni a tortaformába a tésztát, vagy a konyhapulton egy sima üveggel is ki tudod nyújtani, csak legyen tiszta mind a kettő),

- kell még egy pogácsa és egy linzer szaggató (ez egy olyan pogácsa szaggató aminek a közepében vagy egy kisebb szaggató, ezzel lehet olyan linzer csinálni aminek az alja teli, a teteje meg lyukas így látszik a lekvár.), de ha ilyened nincs, akkor marad a pogácsa szaggató, max. kivágod a tetejét késsel, de az se gond, ha alul-felül teli linzer van, úgy is finom. Ha se ez se az nincs, akkor egy "feles" pohárral is ki tudod szaggatni

- kell egy sajt reszelő a citrom héjának, ha nem zacskós citromhéjat használsz

- kell egy étel csipesz amivel a forró linzereket kiszeded majd a tepsiből

- kell egy tálca a linzereknek

- kell még egy teáskanál a lekvárnak

- folpack vagy egy zacskó a tészta hűtéséhez, ha ez nincs egy konyharuha amivel a tésztát letakarod

- sütőpapír a tepsibe

- és természetesen egy tepsi

Hozzávalók:

160 g porcukor (ez ajánlott, ha minden kötél szakad és nincs otthon, akkor lehet  kristálycukor is)

320 g margarin vagy vaj – ez SEMMIKÉPPEN nem lehet meleg, vagy felolvasztott, a legjobb ha fél órával a sütés előtt kiveszed a hűtőből és akkor nem lesz tök hideg, de túl lágy sem. Viszont ha nem jut eszedbe kivenni, akkor sincs gáz, a titok az ilyenkor, hogy minél apróbb darabokban kell a tésztához keverni.

480 g liszt

2 tojás sárgája

10 g vaníliás cukor

egy citrom reszelt héja, vagy ha zacskósat használsz, akkor 10 g kell belőle (de ezt el is hagyhatod)

lekvár a tölteléknek

És akkor vágjunk bele:

            A lisztet, a cukrot, a vaníliás cukrot és a citrom héját keverd össze. (A citromot alaposan mosd és töröld is meg!!) Darabold bele a hideg margarint minél kisebb darabokban, jöhet bele a tojás sárgája és most ezt az egészet gyorsan, határozott mozdulatokkal gyúrjuk össze egyneművé. Mehet a tészta a hűtőbe minimum fél órára, de ha több lesz az se baj csak ne  száradjon ki, ezért jó ha folpackba tekered be, de mindenképpen takard le, akár egy konyharuhával.

Ha letelt a fél óra, kapcsold be a sütőt 160 C-ra, vagy gázsütőnél 3-es fokozatra.

         Vedd ki a tésztát a hűtőből és nyújtsd ki 0,5 cm vastagságúra, ha nagyon ragacsosnak érzed a tésztát, azaz ragad a nyújtófára és a deszkára is, lisztezd be mindkettőt de csak egy nagyon kicsit!!!

Jöhet a kiszúrkálás a pogácsa/linzer szaggatóval. A leeső/maradék tésztát gyúrd össze és tedd vissza a hűtőbe LETAKARVA vagy becsomagolva!!!! Majd ha ez az adag megsül, utána foglalkozz vele, utána nyújtsd ki és szaggasd ki ugyanígy.

És mehet a sütőbe 20 percre. Mivel minden sütő másként süt 15 perc után azért figyeld a tésztát nehogy megégjen. Mikor lesz jó? Akkor amikor már kopog a teteje, azaz szilárdra sült. Ez nem jelenti azt, hogy el is színeződött!!! Nem kell, hogy megpiruljon, ami fontos az az, hogy ha a villával megkopogtatod, akkor legyen szilárd. 

Na, ha elkészült a süti, akkor vedd ki a tepsit. Most azonnal jöhet rá a lekvár egy-egy kanállal és máris mehet rá a teteje. VIGYÁZZ FORRÓ!!!!!! A LÉNYEG, hogy minél melegebb legyen a linzer amikor összetapasztod  a lekvárra, mert ha együtt hűlnek ki, nem fog szétesni, a lekvár egybe fogja tartani.

Na, ha ezzel megvagy, várd meg amíg kihűl és utána szórd meg porcukorral, így elkerülheted, hogy a forró linzerre ráolvadjon a cukor és egyszerűen eltűnjön róla.

Jó étvágyat!

Ha tetszett oszd meg kérlek!

  

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 

 

Profilkép



Utolsó kép


Facebook



Statisztika

Online: 1
Összes: 282234
Hónap: 2426
Nap: 92