Képviselőfánk
Ezt az oldalt már nem fogom tovább tölteni, új receptekért, videókért kövessetek minket a Facebook tiniszakácskönyv oldalon
(5) Tiniszakácskönyv | Facebook
és csatlakozzatok a Kezdők a konyhában Facabook csoportunkhoz is itt: (5) Kezdők a konyhában | Facebook
Várunk benneteket!
Mi kell hozzá.: egy kisebb lábos és fakanál, egy mérő pohár, egy nyomózsák, vagy ha az nincs 2 db zacskó+ egy üres műanyag ásványvizes palack, egy éles kés és egy mérleg
Kell még egy nagyobb tűzhely tepsi és sütőpapír.
Hozzávalók :
1 dl víz
1 dl olaj
10 dkg liszt
4 db egész tojás
1 csipet só
1 csipet cukor
Elkészítése : a vizet az olajjal, a sóval és a cukorral feltesszük forrni. Amíg felmelegszik mérd ki a lisztet. A vizet az olajjal lassan, de folyamatosan kevergetsd amíg felforr. Ez fontos (mármint a keverés) hogy a forró olaj nehogy kilőjön a vízből, mert meglepő dolgokra képes.
Na ha felforrt a cucc, egyben borítsd bele a lisztet. Ez a másik fontos rész, azaz hogy egyben borítsd bele a lisztet, majd gyors, határozott mozdulatokkal kezd el keverni. Egészen addig keverd amíg a lábas alján középen össze nem áll a tészta egy gombócba és teljesen el nem válik az edénytől mindenhol.
Ha ez megvan. Jönnek a tojások egyesével. Miért egyesével? Hogy ne ikrásodjon ki a tészta. Tehát határozott mozdulatokkal a forró tésztába belekevered a tojásokat, hogy egy szép sárga masszát kapj.
Ha ezzel megvagy, gyakorlatilag kész is vagy..
Kapcsold be a sütőt hogy felmelegedjen 200 fokra.
Ha van nyomózsákod szedd bele a tésztát és nyomj a sütőpapíros tepsire félgömböket. Mekkorát? Tökmindegy, a lényeg, hogy egyforma legyen és hagyj közöttük kb egy ujjnyi helyet, mert meg fognak dagadni. Ha kis falatokat akarsz a végén, akkor kb 2 cm-es, ha 2-3 falatos sütit akarsz akkor kb 5 cm-es felgömbök kellenek. És itt fontos, hogy félgömb legyen és ne paca.
Ha nincs nyomózsákod, tedd egymásba a két zacsit, vágd le a műanyag palack tetejét úgy hogy kb 10 cm rész legyen belőle, tekerd le a kupakjár, vágd ki a zacskó egyik sarkát úgy hogy éppen kiférjen a palack szája, tedd bele a zacsiba, told ki a száját a lyukon és máris van egy nyomózsákod. A tésztát úgy szedd a zacskóba, hogy a műanyag palack részbe kerüljön, ne mellé. (ezért kell a 10 cm-es rész)
Na ha a félgömbök a tepsin vannak mehet is a sütőbe. A 2 cm-sek kb 10 perc, a nagyobbak kb 20 perc alatt készre sülnek. A sütőt nem nyitogatjuk csak ha már több mint a fele idő letelt, de inkább kívülről nézegetsd.
Akkor kész ha megdagadt es aranybarna színű.
Ha kész, óvatosan szedd ki. VIGYÁZZ! A 200 fokos sütőben 200 fokos a tepsi és a fánk is!!!!!
Ha kihűlt, vágd le a tetejét, de nem felezzük el, csak a tetejét vágjuk le. Látni fogod hogy belül üreges, szinte nincs is benne tészta. És most jöhet a töltelék.
Mivel töltjük? Bármivel, de tényleg. Annyira semleges ez a tészta, hogy tökmindegy mit teszel bele. Lehet körözött, sajtkrém, pástétom, vagy puding, vajas vagy habos krém, ez már rád van bízva.
Jó étvágyat