Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Képviselőfánk

2021.04.05

Mi kell hozzá.: egy kisebb lábos és fakanál, egy mérő pohár, egy nyomózsák, vagy ha az nincs 2 db zacskó+ egy üres műanyag ásványvizes palack, egy éles kés és egy mérleg

Kell még egy nagyobb tűzhely tepsi és sütőpapír. 

 

Hozzávalók :

1 dl víz 

1 dl olaj

10 dkg liszt

4 db egész tojás 

1 csipet só

1 csipet cukor

Elkészítése : a vizet az olajjal, a sóval és a cukorral feltesszük forrni. Amíg felmelegszik mérd ki a lisztet. A vizet az olajjal lassan, de folyamatosan kevergetsd amíg felforr. Ez fontos (mármint a keverés) hogy a forró olaj nehogy kilőjön a vízből, mert meglepő dolgokra képes.

Na ha felforrt a cucc, egyben borítsd bele a lisztet. Ez a másik fontos rész, azaz hogy egyben borítsd bele a lisztet, majd gyors, határozott mozdulatokkal kezd el keverni. Egészen addig keverd amíg a lábas alján középen össze nem áll a tészta egy gombócba és teljesen el nem válik az edénytől mindenhol.

Ha ez megvan. Jönnek a tojások egyesével. Miért egyesével? Hogy ne ikrásodjon ki a tészta. Tehát határozott mozdulatokkal a forró tésztába belekevered a tojásokat, hogy egy szép sárga masszát kapj. 

Ha ezzel megvagy, gyakorlatilag kész is vagy.. 

Kapcsold be a sütőt hogy felmelegedjen 200 fokra.

Ha van nyomózsákod szedd bele a tésztát és nyomj a sütőpapíros tepsire félgömböket. Mekkorát? Tökmindegy, a lényeg, hogy egyforma legyen és hagyj közöttük kb egy ujjnyi helyet, mert meg fognak dagadni. Ha kis falatokat akarsz a végén, akkor kb 2 cm-es, ha 2-3 falatos sütit akarsz akkor kb 5 cm-es felgömbök kellenek. És itt fontos, hogy  félgömb legyen és ne paca.

Ha nincs  nyomózsákod, tedd egymásba a két zacsit, vágd le a műanyag palack tetejét úgy hogy kb 10 cm rész legyen belőle, tekerd le a kupakjár, vágd ki a zacskó egyik sarkát úgy hogy éppen kiférjen a palack szája, tedd bele a zacsiba, told ki a száját a lyukon és máris van egy nyomózsákod. A tésztát úgy szedd a zacskóba, hogy a műanyag palack részbe kerüljön, ne mellé. (ezért kell a 10 cm-es rész)

Na ha a félgömbök a tepsin vannak mehet is a sütőbe. A 2 cm-sek kb 10 perc, a nagyobbak kb 20 perc alatt készre sülnek. A sütőt nem nyitogatjuk csak ha már több mint a fele idő letelt, de inkább kívülről nézegetsd. 

Akkor kész ha megdagadt es  aranybarna színű.

Ha kész, óvatosan szedd ki. VIGYÁZZ! A 200 fokos sütőben 200 fokos a tepsi és a fánk is!!!!!

Ha kihűlt, vágd le a tetejét, de nem felezzük el, csak a tetejét vágjuk le. Látni fogod hogy belül üreges, szinte nincs is benne tészta. És most jöhet a töltelék.

Mivel töltjük? Bármivel, de tényleg. Annyira semleges ez a tészta, hogy tökmindegy mit teszel bele. Lehet körözött, sajtkrém, pástétom, vagy puding, vajas vagy habos krém, ez már rád van bízva.

Jó étvágyat

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 

 

Profilkép



Utolsó kép


Facebook



Statisztika

Online: 2
Összes: 242259
Hónap: 3822
Nap: 111