Almáspite
Ezt az oldalt már nem fogom tovább tölteni, új receptekért, videókért kövessetek minket a Facebook tiniszakácskönyv oldalon
(5) Tiniszakácskönyv | Facebook
és csatlakozzatok a Kezdők a konyhában Facabook csoportunkhoz is itt: (5) Kezdők a konyhában | Facebook
Várunk benneteket!
-ALMÁS PITE
Az almás pite egy tulajdonképpen egy egyszerű és nagyon finom sütemény és ami a legjobb benne az az, hogy a tésztája gyúrt omlós tészta, azaz linzer tészta, azaz magát a tésztát használhatod linzerek, teasütemények elkészítéséhez is. szóval igazi jolly joker.
A szabályok :
- a tészta arányai a következők 1 rész cukor, 2 rész zsiradék (azaz vaj vagy margain) 3 rész liszt, kell majd még hozzá egy kis vaníliás cukor, kettő tojás sárgája és egy citrom héja (bár ez utóbbi el is maradhat)
- HIDEG zsiradékkal készül, NEM szabad túl gyúrni, mert a kezed melegétől felolvad majd a zsiradék és nem lesz megfelelő állagú a tészta. Tehát hideg zsiradékkal, gyors és határozott mozdulatokkal fogjuk összegyúrni a tésztát, hogy a kezünk melegétől ne olvadjon meg túlságosan a margarin.
- az almáspite titka, hogy a tésztát meg kell óvni attól, hogy az alma eláztassa. Ezt két módon tudjuk megtenni, az egyik, hogy az alsó lapot félkészre sütjük amitől kap egy ellenállóbb sült kérget, majd azt a lapot vékonyan megkenjük baracklekvárral és vékony rétegben megszórjuk zsemlemorzsával. A morzsa felszívja az alma levét, a lekvár megakadályozza, hogy a maradék lé a tésztába folyjon. A másik módszer, hogy reszelt almába belekeverünk némi darált háztartási kekszet, vagy zsemlemorzsát (ez utóbbinak nincs semmi utóíze, míg a keksz íze érezhető lesz), ami szintén arra hivatott, hogy magába szívja az alma levét. Ezt a két módszert a legjobb együtt alkalmazni, de ha csak az egyiket tudod megcsinálni, már az is sokat fog segíteni.
- EZ EGY HIDEG tészta! Melegen nagyon könnyen szakad, ezért fontos hogy amíg nem foglalkozunk vele, pihenjen a hűtőben.
Akkor lássunk hozzá!!!
Amire szükséged lesz:
- Egy tál amiben összegyúrod a tésztát,
- nyújtódeszka és nyújtófa (ha egyik sincs, akkor végső esetben kézzel is bele tudod nyomkodni a tortaformába a tésztát, vagy a konyhapulton egy sima üveggel is ki tudod nyújtani, csak legyen tiszta mind a kettő),
- kell még egy tortaforma, vagy egy tepsi,
- kell egy nagyobb lyukú reszelő, vagy egy éles kés (attól függően, hogy reszelve, vagy hajszálvékony lapokra vágva akarod az almát a pitére tenni)
- kell egy sajt reszelő a citrom héjának, ha nem zacskós citromhéjat használsz
- kell egy másik tál az almának és
- egy bögre a tojás fehérjének
- ha van kenő ecseted az is jól jön majd a pite tetejének a lekenéséhez. De ha nincs egy evőkanállal is meg lehet oldani
- egy villa a pite tetejének a megszurkálásához
- folpack vagy egy zacskó a tészta hűtéséhez, ha ez nincs egy konyharuha amivel a tésztát letakarod
- sütőpapír HA nem torta formába fogod tenni a tésztát, hanem tepsibe
Hozzávalók:
160 g porcukor (ez ajánlott, ha minden kötél szakad és nincs otthon, akkor lehet kristálycukor is)
320 g margarin vagy vaj – ez SEMMIKÉPPEN nem lehet meleg, vagy felolvasztott, a legjobb ha fél órával a sütés előtt kiveszed a hűtőből és akkor nem lesz tök hideg, de túl lágy sem. Viszont ha nem jut eszedbe kivenni, akkor sincs gáz, a titok az ilyenkor, hogy minél apróbb darabokban kell a tésztához keverni.
480 g liszt
2 tojás sárgája
10 g vaníliás cukor
egy citrom reszelt héja, vagy ha zacskósat használsz, akkor 10 g kell belőle (de ezt el is hagyhatod)
Töltelékhez:
650 g alma
½ MOKKÁSKANÁL fahéj – nagyon kevés kell belőle, mert könnyen elhatalmasodik az íze
150 g cukor
4 evőkanál darált háztartási keksz, vagy ugyanennyi zsemlemorzsa a reszelt almába
2 evőkanál barack lekvár
2 evőkanál zsemlemorzsa a tészta tetejére a barack lekvárra
És akkor vágjunk bele:
A lisztet, a cukrot, a vaníliás cukrot és a citrom héját keverd össze. Darabold bele a hideg margarint minél kisebb darabokban, jöhet bele a tojás sárgája és most ezt az egészet gyorsan, határozott mozdulatokkal gyúrjuk össze egyneművé. Mehet a tészta a hűtőbe minimum fél órára, de ha több lesz az se baj csak ne száradjon ki, ezért jó ha folpackba tekered be, de mindenképpen takard le!
Amíg a tészta a hűtőben pihen, foglalkozzunk az almával.
Pucold meg, vágd félbe, vágd ki a magházát és reszeld le egy nagyobb lyukú reszelővel (NEM A PICI SAJT RESZELŐVEL!!!!! mert akkor pürét csinálsz belőle!!!!) vagy egy éles késsel szeleteld fel 2-3 mm-es azaz a lehető legvékonyabb szeletekre. Szórd meg a fahéjjal, a cukorral és keverd össze.
Ha letelt a fél óra, kapcsold be a sütőt 180 C-ra, vagy gázsütőnél 4-es fokozatra.
Vedd ki a tésztát a hűtőből és nyújtsd ki 0,5 cm vastagságúra, ha nagyon ragacsosnak érzed a tésztát, azaz ragad a nyújtófára és a deszkára is, lisztezd be mindkettőt de csak egy nagyon kicsit!!!
Ha van torta karikád szúrd ki a tésztát a peremével, vagy a kinyújtott tésztát felezd el és az egyik felét tedd a sütőpapírral letakart tepsire. Próbáld meg szögletesre nyújtani, hogy kövesse a tepsi formáját.
És mehet a sütőbe 15 percre, a másik felét tedd vissza a hűtőbe!
Ha letelt a 15 perc, vedd ki a tésztát a sütőből. VIGYÁZZ FORRÓ!!! A 180 C-os sütőben 180 C-os a tepsi is!!!! DE ne kapcsold ki a sütőt!!! Maga a tészta még nem sült meg, ezért a színe nem változott, csak annyit látsz majd, hogy a fényes zsíros tészta felszíne matt lett.
Kend rá a baracklekvárt vékonyan, hogy mindenhova jusson, majd szórd rá a 2 evőkanál zsemlemorzsát, szintén jusson mindenhova.
Ez után jön az alma. DE MIELŐTT RÁTESZED a tésztára az almát kézzel nyomkodd ki a levét óvatosan és a tál alján összegyűlt levet öntsd ki mondjuk egy pohárba. Most mehet bele a zsemlemorzsa vagy a darált keksz, azt is keverd el az almával óvatosan és így már mehet a tésztára. Oszlasd el az almát a tésztán, hogy mindenhova jusson, lehetőleg egyforma vastagon.
Most jöhet rá a teteje, azaz a másik tésztalap. Azt is ki kell nyújtani 0,5 cm vastagra, egy késsel vágj kb akkora méretűt, hogy elfedje az almás részt, majd fektesd rá az almára, és több helyen szurkáld meg a villával úgy, hogy szúrd át a felső tésztát. Miért kell ez? Mert ezeken az apró lyukakon fog majd eltávozni a gőz az almából és nem fogja felnyomni a tésztát a tetején.
Ha maradt még tésztád, nyugodtan csomagold be megint, tedd be a hűtőbe, több napig is eláll és később tudsz belőle csinálni linzer karikákat.
Utolsó lépésként a tojás fehérjével kend le a tészta tetejét kenő ecsettel vagy egy evőkanál hátával.
És mehet vissza a sütőbe 35 percre. Mikor lesz kész? Ha a pite teteje világos aranybarnára sül!
FIGYELEM!!!Mivel minden sütő másként süt, ezért mindig ellenőrizd hol tart a tésztád!
Jó étvágyat!
Ha tetszett kérlek oszd meg!
A mappában található képek előnézete almáspite