Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


mozarella sajt

Ezt az oldalt már nem fogom tovább tölteni, új receptekért, videókért kövessetek minket a Facebook tiniszakácskönyv oldalon

(5) Tiniszakácskönyv | Facebook

és csatlakozzatok a Kezdők a konyhában Facabook csoportunkhoz is itt: (5) Kezdők a konyhában | Facebook

Várunk benneteket!

Amire szükséged lesz hozzá:

Egy lábas amibe 1 l tej belefér, egy teaszűrő sűrűségű szűrő vagy egy min.20x20 cm-es laza szövésű anyag, pl textil pelenka és kell még egy evőkanál.

Hozzávalók: 1 l tejből kb 10 dkg sajt lesz, tehát pont egy maréknyi.

1 l tej - vagy házi tehén tej, vagy 2,8% vagy 3,5%-os legyen. Én megmondom őszintén eddig csak házi tejből próbáltam ki, de ismerősök azt mondják, hogy a zsíros bolti tejekkel is ugyanolyan jó.

1 evőkanál 10%-os ecet - NEM 1/2 evőkanál 20%-os, mindenképpen 10%-os legyen.

fűszerek - amit csak szeretnél: fokhagyma, őrölt bors, snidling vagy bármi ami csak eszedbe jut ez már tényleg rajtad múlik, de akár el is hagyhatod és maradhat a sajtod natúr is.

Elkészítése:

Tedd fel a tejet melegedni. A hangsúly a melegedésen van, nem forraljuk fel.

1 liter tejet nagy lángon kb 5 perc alatt lehet 60-70C-osra felmelegíteni. Honnan tudod, hogy jó? Ha bedugod az ujjad akkor forró és nem csak fürdőkád forró, hogy jaj de jól esik egy hideg téli estén, hanem tényleg forró és  azonnal kirántod belőle az ujjadat.

OK ha a tej forró, zárd el alatta a lángot és mehet bele az 1 evőkanál ecet amit a kanállal óvatosan oszlass szét a tejben. NEM keverjük összevissza, hogy a kialakuló tejláncokat szanaszét szakítsuk, csak szépen lassan eloszlatjuk benne az ecetet, hogy mindenhova jusson. 

Amit látni fogsz: A tejben fehér tejfonalak fognak megjelenni, majd a lábas közepén a tej alján összeállni. Ez nagyjából 1 perc se.

Ha ez megvan óvatosan öntsd bele a szűrőbe és már láthatod is a szűrő alján a saját mozarella sajtodat.

MOST jött el az ízesítés ideje.  Nyomd ki a fölösleges tejet a sajtból, borítsd ki a tenyeredbe és mehetnek rá vagy bele a fűszerek. A két kezeddel gyurmázd bele az őrölt borsot, vagy az apróra vágott snidlinget, vagy a fokhagyma nyomón átnyomott fokhagymát, amit csak szeretnél, kísérletezhetsz bátran.

Mivel azonban a sajt csak 10 dkg, ezért  azt tanácsolom, hogy 1 sajt 1 fűszer megoldást válaszd.

Jó étvágyat!

 

 

 

 
 

 

ProfilképUtolsó kép


FacebookStatisztika

Online: 2
Összes: 324721
Hónap: 1675
Nap: 42