Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


csirke-húsleves

2013.05.20

 

Amire szükséged lesz :

Egy megfelelő méretű lábas, mondjuk olyan 5 literes – a hozzávaló fedővel, éles kés, vágódeszka, tálca,ha van zöldség pucolód – az is jól jöhet, bár a kés is megteszi, haboló kanál ( nos, ez egy érdekes dolog, tulajdonképpen olyan mint egy nagyobb evőkanál, csak tele van apró lyukakkal) – de ha nincs, egyenlőre jó lesz egy evőkanál is.

Hozzávalók :

-          tulajdonképpen a csirkének bármelyik része tökéletes, én a magam részéről csirke farhátat veszek, mondjuk 2 db-ot, vagy ha van otthon némi csirke szárny azt is szoktam beletenni. Megmondom őszintén a csirkemellet egy kicsit luxusnak érzem a levesbe, de természetesen az is nagyon finom.

-          ha nagyobb közért mellett laksz, ott lehet kapni „leveszöldséget”  egyben, tégla nagyságú műanyag dobozkában. Szó se róla ez igazán gazdaságos kiszerelés és tulajdonképpen pont úgy van összeállítva, hogy egy adag leveshez való van benne…nekem csak az a bajom vele, hogy ritkán frissek benne a zöldségek éééés legyünk őszinték, ha egy karalábét, vagy egy zellert félbe / negyedbe vágnak, a vágás felületén már elszíneződik….nem olyan szép már… minden esetre ha nem az előre kiszerelt leveszöldséget választod, lássuk mi kell a levesedbe :

o   sárgarépa – legalább kettő nagyobb szál

o   fehér répa – minimum egy szál

o   zeller gumó – de ebből elég egy fél is

o   karalábé – én nagyon szeretem, így egy egészet szoktam a levesbe tenni,

o   ¼ kisebb fej káposzta

o   1 db vöröshagyma

o   esetleg 1 db közepes krumpli

o   1 csokor petrezselyem zöldje összekötve

o   ha van otthon egy kis zöldborsód, az is mehet bele…nagyon fincsi lesz

Szeretném kiemelni, hogy ha bármelyik zöldséget kifejezetten szereted, természetesen tehetsz belőle többet is, vagy adott esetben kevesebbet is

-          5 liter leveshez legalább 2-3db tyúkhúsleves/ vagy erőleves kocka – ha nincs, kiválthatod 1-2 evőkanál Vegetával, ha az sincs, 1-2 teáskanál só, 1 mokkás kanál őrölt feketebors – de folyamatosan kóstolgasd és ha kell ízesítsd még. Ha nem ugrasz neki 5 liter levesnek elsőre,  kezd úgy, hogy 2 liter leveshez 1 leveskocka, vagy 1 teáskanál Vegeta.. próbálgatnod kell, kóstolgassJ) Ne felejtsd el,hogy utólag még mindig meg lehet sózni, ezért ne borítsd bele az összes cuccot elsőre…a leveskockát is lehet apránként adagolni…először tégy bele egyet 2 literhez mindenképpen kell legalább egy, ha mégis 5 liternek állsz neki, abba tutira elmegy a 2 db  (széttördelve, úgy nem csomósodik össze az alján), de ha még úgy érzed, hogy nem elég zamatos, dobhatsz utána még egy felet..

 

Elkészítése :

FIGYELEM!!!! A húsleves nem a mindjárt kész lesz…gyorsan megvan kaja!!!! Ha nem akarod, hogy zavaros legyen…időt kell  szánnod rá….!!!!

Tegyük fel a vizet közepesnél kisebb lángra, de nem teljesen takarékra és tegyük bele a húsokat, vagy a farhátat. Mehet bele azonnal a leveskocka is, vagy a vegeta esetleg a só fele. Takarjuk le a fedővel és közben nekiállhatunk a zöldségek megpucolásának.

Ha van zöldség pucolód, az jó szolgálatot tehet a répáknál is a krumplinál, de a karalábé héjával nem fog megbirkózni, így azt  késsel kell majd   megpucolnod. A hagymát én a magam részéről egybe szoktam a levesbe tenni, mivel mi nem szeretjük főzve, így ha kész a leves, kivesszük belőle, de ha valaki szereti… neki is könnyebb lesz egyben kihalászniJ))

A káposztának a felső leveleit szedem le, majd negyedelem és szintén egybe teszem a levesbe. A többi megpucolt zöldséget csíkokra és vagy karikákra vágom, leöblítem és parkolóra teszem a tálcára. Amire figyelned kell az az, hogy a nem leveles zöldségeket nagyjából egy vastagságúra vágd össze…..az alakjuk mindegy – karika, csík, szelet, kocka- a lényeg az azonos vastagság, mert csak így kerülheted el, hogy az egyik megfő, a másik meg beton kemény marad.

Közben néha néha kukkants a húsra… ha azt látod, hogy a leves felszínén „gyanús” habos cucc jelenik meg…no para, ez normális… DE ettől a cucctól meg kell szabadulni!!!!!!!!!!!!! Hogyan??? Most jön jól a haboló kanál, vagy az evőkanál…..ezt a cuccot ugyanis le kell halászni a levesed tetejéről és mehet a lefolyóba, vagy a kukába!!! FIGYELEM!!!! Ezt a műveletet legalább 2x-3x meg kell ismételni, mert ahogy fő a hús, ez újra termelődik…!!!!

Ha megvan a habolás és lassan rotyog a hús ( a csirke hús ekkora már majdnem teljesen kész lesz), mehet bele a zöldség ( KIVÉVE a petrezselyem) és vissza a tetejére a fedő. Kb 20  perc múlva mehet a kóstolás… ha úgy érzed, hogy ízetlen, mehet bele a következő leveskocka, vagy a Vegeta, vagy a só….kóstolgasd. Figyeld meg, hogy a sárgarépa és a zeller mikor puhul meg…. ha már majdnem teljesen puha, mehet bele a csokor petrezselyem, szintén egybe… még 5 perc és kész a levesed

 

Ha szeretnél egy kis tésztát  a levesedbe, azt egy kisebb lábasban külön kell megfőznöd… a tésztát akkor kezd el főzni, amikor a zöldség a levesedbe került, mivel például a cérna metélt kb 10 perc alatt készre fog főniJ)))

Ezt a levest egyébként sertésből vagy marhából is, de adott esetben ezek csontjából is ( ez lesz a csontlevesJ))  elkészítheted, a műveletek ugyanezek lesznek, de a leveskocka legyen marha húsleves és időben sokkal többet szánj rá, mert ezek a húsok több időt igényelnekJ)) Ja és ezeket többször kell lehabolni isJ)))

 

Jó étvágyatJ)) 

Ha tetszett kérlek like-old

 
 

 

ProfilképUtolsó kép


FacebookStatisztika

Online: 2
Összes: 322304
Hónap: 1719
Nap: 87