Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A rizs

2011.10.22

Nagyon szeretem a rizst, mint köretet, de állandóan bajban voltam az elkészítésével...vagy nyúlós volt és szétázott, vagy odakapta és leégett, szóval az az igazi "pergős" rizs sehogyan sem jött össze, míg az egyik rizs imádó barátnőm Nóra meg nem osztotta velem a rizs főzés titkát.

 

Mire lesz szükséged?

-          egy bögre, vagy pohár (2 dl), ez lesz a mérce…mondjuk ha négyen vagytok, egy kakaós bögrényi rizs – nem púpozottan – elegendő lesz 3-4 embernek, attól függően, hogy mennyit esznek, lesz-e még más köret is, mondjuk valamilyen saláta.

-          Kell ugyebár rizs

-          Lehetőleg egy magas peremes, nyeles tepsi aminek van fedője is. Ha ilyened nincs, egy nagyobb lábas, ami mindenképpen inkább széles, mint magas legyen és fontos a fedő hozzá.

-          Kell még 2 -3 evőkanál étolaj

-          1 teáskanál só – nem púpozott!!!!

-          És egy fakanál

 

Maga a művelet a következő:

A bögrébe, vagy pohárba beletöltöd a rizst. A tepsibe, vagy lábasba jöhet a 2-3 evőkanál olaj ( ennek a mennyisége attól függ, mekkora a lábas. A lényeg ugyanis az, hogy az edény aljába mindenhová jusson az olajból, DE nem kell, hogy tocsogjon benne, csak olajozza meg az edényalját).

Tehát az edény beolajozva, jöhet bele a rizs és mehet közepesnél nagyobb lánggal a tűzhelyre. Ahogy ez megvan, tégy a bögrébe annyi vizet, amennyi rizs volt benne és készítsd magad mellé.

 

FIGYELEM!!! NEM hagyjuk ott a rizst ha már a tűzön van, hanem folyamatosan kevergetjük és figyeljük mi történik. Ha jól megfigyeled, a rizs nyersen olyan opálos, kissé átlátszó, de ahogy a tűzön kevergeted látni fogod, hogy elkezd tömör fehérré válni. FONTOS  a folyamatos kevergetés, mert nagyon hamar odakapja és ha megég, dobhatod ki az egészet.

Amikor a rizs nagy része már megfehéredett, öntsd nyakon a vízzel- VIGYÁZZ mert gőz fog felcsapni - , majd adj hozzá még egyszer ugyanannyi vizet. FIGYELEM A VÍZ ÉS RIZS ARÁNYBAN A MÉRCE A BÖGRE!!!! Egy bögre rizshez két bögre vízre lesz szükséged !!! Jöhet bele a só, még egyszer megkeverjük, majd rátesszük a fedőt ÉS A LÉNYEG visszavesszük a hőfokot 2-es fokozatra. EZ NAGYON FONTOS!!!!


Innentől kezdve 15 perc és kész lesz a rizs. Nem kell vele semmit csinálnod, ilyenkor már nem kevergetjük, csak hagyjuk, hogy szépen lassan megfőjön. 10 perc elteltével nézz rá. Ha azt látod, hogy a rizsszemek már szépen dagadnak és a víz sem áll már a szemek között vedd le a hőfokot 1-esre és adj neki még 5 percet. Ha 10 perc után még mindig látod a vizet csillogni a szemek között ( ezt egyébként úgy tudod megnézni, hogy egy kanállal óvatosan csinálsz egy „léket”, félrehúzod vele a rizsszemeket és megnézed az alját) , adj még neki 5 percet 2-es fokozaton és csak utána vedd le 1-sre. Ha ez megvan egy kanállal óvatosan nézd meg, hogy felszívta-e az összes vizet és ha sehol a víz, már el is zárhatod. Nyugodtan maradhat még a forró edényben a fedő alatt akkor is, ha a tűzhelyet már elzártad, így minden nedvességet magába fog szívni.

 Ha úgy szeretnéd tálalni mint az éttermekben, azaz kis halmokat akarsz készíteni a tányérokra a következőt kell tenned:

Végy egy teás vagy kávés csészét- attól függően mekkora kupacokat akarsz csinálni. Egy kanállal szedd bele a rizst, óvatosan nyomkodd bele – nem kell megerőszakolni, csak tömörítjük egy kicsit- majd tedd rá a tányért a csészére és a kettőt együtt fordítsd meg. Óvatosan emeld le róla a csészét és Voala !!! J))

Tehát a lényeg a rizs kifehérítése főzés előtt és dupla annyi víz kell, mint amennyi rizs van:)))

 Ha cifrázni szeretnéd a rizst mondjuk konzerv kukoricával, vagy konzerv zöldborsóval, nem kell mást tenned, mint az utolsó 5 percben a rizshez keverned ( természetesen miután alaposan lecsepegtetted a levüket). Fontos, hogy ez csak a konzervekre igaz, hiszen azok félig készek, főzni gyakorlatilag nem is kell őket, így elég nekik az az 5 perc a rizs társaságában és összebarátkoznak. NEM  igaz ez a fagyasztott borsóra, vagy kukoricára, mert azok egy pillanat alatt lehűtik a rizst, az nem fog  megfőni, viszont elázik és ehetetlen lesz.

Ha mindeképpen szeretnél valami fagyasztottat keverni a rizsbe- akár kukoricát, zöldborsót, vagy más zöldségkeveréket, azt előbb készre kell párolnod és csak azután keverheted a rizshez. 

 Jó étvágyat 

Ha tetszett kérlek like-old és kérlek oszd meg a barátaiddal, köszönöm

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 

 

ProfilképUtolsó kép


FacebookStatisztika

Online: 1
Összes: 255213
Hónap: 3223
Nap: 100