Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


zöld dió likőr

Ezt az oldalt már nem fogom tovább tölteni, új receptekért, videókért kövessetek minket a Facebook tiniszakácskönyv oldalon

(5) Tiniszakácskönyv | Facebook

és csatlakozzatok a Kezdők a konyhában Facabook csoportunkhoz is itt: (5) Kezdők a konyhában | Facebook

Várunk benneteket!


Amire szükséged lesz hozzá:

GUMIKESZTYŰ mivel mindent, így a kezedet is megfogja és hetekig nem jön le a barna trutyi hiába súrolod. Kell még egy éles kés és egy 5 literes üveg (vagy kisebb, ha először nem mered bevállalnia nagyobb adagot) tetővel.

Hozzávalók: A hozzávalók megadásánál kisebb, vagy közepes méretű diókkal és 5 literes üveggel számoltam.

60-70 szem közepes méretű zöld dió, de olyan amin még könnyen át lehet szúrni a kést, mert még nem alakult ki a csontos héja. HA nagy szemű diótok van, abból elég lesz kevesebb is, ez nyilván attól függ, hogy mekkora az üveged, mennyi fog majd beleférni.
1- 1,2 l vodka, vagy házi pálinka, bár ez utóbbival óvatosan kell bánni, mert ha nagyon intenziv az íze, az befolyásolni fogja a végeredményt és nem biztos, hogy a szilva ízű diópálinka finom lesz. A szesz mennyisége szintén a dió mennyiségétől függ, mert annyi szesz kell, hogy kb egy ujjnyival a dió fölött legyen.
2 db narancs héja, DE CSAK A SÁRGA RÉSZE, A FEHÉR NEM- itt nem baj ha a cafatokban tudod csak lehámozni, ha egyben le tudod vágni, az egyébként is azt jelenti, hogy lejött vele a belső, fehér része is, ami nem jó, mert keseríteni fogja a piánkat, ami egyébként is elég kesernyés lesz.
1 db citrom héja - instrukciókat lásd a narancsnál
60-70 szem szegfűszeg diónként 1 db, esetleg még plusz 5-6 ha szereted az ízét
3 rúd egész fahéj - 20 db diónként 1-1, esetleg még plusz 1 db
2 teaskanál vanília aroma - én ezt is a 60-70 dióhoz mertem, szóval ha kevesebb diód van, ezt is csökkenteni kell
70 dkg kristálycukor

Na hát akkor kezdjük el:

Az üveget alaposan kimossuk, a gumikesztyűt felvesszük. A diókat, a narancsot és a citromot megmossuk, majd a diókat felnegyedelük és mehetnek az üvegbe. Kb a felénél hozzáadjuk a fűszerek, a narancs és a citrom héjának, valamint a cukornak a felét, majd jöhet a többi dió, a többi hozzávaló és a végen nyakon öntjük a szesszel, hogy még egy ujjnyira ellepje.

Mehet rá a tető, rázzuk össze alaposan és tegyük olyan helyre ahol a lehető legtöbbet közvetlenül tűzi a nap.Minden nap rázogassuk össze amennyire tudjuk, hogy jól elkeveredjenek az ízek.

Kb 30 nap elteltével elkészült, bár én már volt úgy hogy 2 hónapig is kint hagytam, de nagyon finom lett. Na ha eltelt ez az idő, szűrd le abba az üvegbe amelyikben majd tartani fogod. A diót meg is eheted szépen apránként, de legyél óvatos vele, mert az alkohol tartalma ugyanolyan mint a szesznek����������
 

 
 

 

ProfilképUtolsó kép


FacebookStatisztika

Online: 2
Összes: 322303
Hónap: 1718
Nap: 88