sertés pörkölt
Amire szükséged lesz hozzá :
Egy közepes-vagy nagyobb lábas ( attól függően, hogy hány emberre, milyen mennyiséget főzöl) fedővel, fakanál, éles kés, vágódeszka, tál a húskockák megmosásához.
Hozzávalók ( 4 főre):
1 kg sertés lapocka vagy comb
2 fej közepes vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 evőkanál őrölt pirospaprika ( Nem kell, hogy púpozott legyen, szerintem az már túlzás lenneJ))
1 mokkás kanál őrölt fekete bors és
ízlés szerint só, bár én szeretem erőleves, vagy húsleves kockával is, ebből 1 db kell
2 dl étolaj
2-3 dl víz
Hogyan készül :
Mosd meg a húst jó alaposan. Ha nem szeretitek, a vágódeszkán az éles kés segítségével, vágd le róla a zsíros cafatokat ( persze van aki kicsit zsírosabban szereti a pörköltet, ők rajta hagyják ezeket a zsíros darabokat is) és jöhet a hús felkockázása. Először vágd a húst kb 1 cm széles szeletekre, majd a szeleteket 1 cm széles csíkokra, végül a csíkokat ugyanekkor kockákra. Nem fontos, hogy pont 1 cm-sek legyenek a kockák, a lényeg, hogy nagyjából egyforma méretűek legyenek, hogy egy időben főjenek meg. Ha nagyobb kockákat készítesz, azok értelem szerűen tovább fognak készülni.
A hús kockákat tedd a tálba és mosd át őket.
A hagymát kockázd fel (már több helyen írtam ennek a menetéről), az olajat öntsd a lábasba, mehet bele a hagyma és következhet az üvegesre párolás közepes hőfokon, sokszor kevergetve. FIGYELEM!!!! nem hagyjuk magára a hagymát, mert könnyen odaég, de ha óvatos akarsz lenni önthetsz alá 0,5 dl vizet így nehezebben kap oda, de továbbra is sűrűn kell keverni és így sem tanácsos magára hagyni. Ha már üveges a hagyma, mehet rá a hús. Sűrűn kevergetve a húst addig pároljuk a hagymás olajon, amíg a színe vörösről furcsa szürkés-színtelenre változik, van aki úgy mondja, hogy kifehéredik. Ha idáig eljutottál még kb 10 percig sűrűn kevergetve „pörköljük” a húst a zsiradékon, majd húzd le a lábast a tűzről és mehet rá a piros paprika, a só FELE ( később majd még lehet sózni, de nem lenne szerencsés, ha első lépésben elsóznád) vagy a fél leveskocka és a fekete bors FELE ( ettől csípős lehet, tehát érdemes ennek is a felét venni első körben).
Tulajdonképpen minden pörköltet nagyjából így kell elkészíteni - a csirkét is és a marhát is-, de jónéhányféle variácót olvashatsz a recept könyvekben. Van aki tesz bele felkockázott paradicsomot, van aki a marha pörköltet vörös borral készíti, de az alapok ugyanezek, csak a cifrázás más.
Jó étvágyat!:-)))