Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


rántott csirkemáj

Amire szükséged lesz hozzá:

egy éles kés, egy vágódeszka, egy villa, egy tál amiben kényelmesen elfér a máj, egy fokhagyma nyomó, 3 db tányér amelyikek közül az egyik mindenképpen legyen mély tányér, abba megy majd a tojás, egy magas falú serpenyő fedővel a sütéshez és ha van hús kiszedő csipeszed, az is jó szolgálatot fog tenni. Végül kell egy tál amibe a kész májakat fogod kiszedni.

Olyan ruha, amit nem sajnálsz ha ráfröccsen az olaj.

Hozzávalók:

1/2 kg csirkemáj szív nélkül

3+1 dl tej

3-4 gerezd fokhagyma

10 dkg liszt

2 tojás

15 dkg zsemlemorzsa

3 dl étolaj

2 csipet só, egy csipet őrölt fekete bors

Elkészítés:

Az éles késsel megpucolom a májat, leszedem róla a zsíros cafatokat és a szívet, utána mehet a tálba. Öntsük nyakon a tejjel, majd ebbe a cuccba mehetnek a kinyomott fokhagyma gerezdek. Keverjük össze az egészet alaposan és hagyjuk állni 1-2 órát, vagy akár egy éjszakát. Ha nincs fokhagyma kinyomód, akkor az éles késsel vágd apró darabokra a hagymát, majd a kés élének a lapjával paszírozd még őket egy kicsit és utána mehet a tejbe.

Ha ázott a máj a tejben eleget, kezdődhet a panírozás. Az első tányérba jön a liszt. A másodikba a tojások. A tojásokat verd fel, öntsd hozzájuk az 1 dl tejet, mehet bele só és a fekete bors, még azokkal is keverd el jó alaposan. A harmadik tányérba jön a zsemlemorzsa.

A májakat én nem szoktam külön megsózni, nehogy megkeményedjenek, általában elegendő szokott lenni a két csipet só a tojásban, de ha mégsem, a végén még megsózhatod őket.

Az olaj alatt már bekapcsolhatod a tűzhelyt közepes fokozatra. Fontos, hogy az olajat ne forrósítsd fel túlságosan, tehát ne tedd nagy, pláne ne  a legnagyobb lángra, mert akkor a májaknak nem lesz idejük belül is megsülni és véresek maradnak. Szóval maradjunk a közepes fokozatnál.

És akkor jöhet a panírozás.

A májakat először a lisztbe, majd a tojásba, végül a zsemlemorzsába forgatjuk. Ha ezzel megvagy FONTOS, hogy a májak mindkét oldalát több helyen szurkáld meg a villával. Bátran átdöfheted őket, ennek az a célja, hogy máj ne fröcsögjön, robbanjon akkorákat.

Ha ezzel készen vagy, akkor ellenőrizzük az olaj forróságát. Szedj le a villáról egy csipetnyi panírt és mehet az olajba. Az olaj hőmérséklete akkor jó, ha a panír golyócska táncolni, pezsegni kezd az olajban. 

Szóval ha elértük a megfelelő hőmérséklete, mehet néhány máj az olajba. 

FIGYELEM FONTOS!!!!

A máj nagyon alattomos, akár mennyire átszurkálod, még akkor is előfordulhat, hogy nagyokat köpköd, robban és ettől sem a fedő, sem más védőeszköz nem fog megvédeni, mert mindenképpen mozgatnod kell őket, tehát a fedőt le kell venned.

Szóval ha megforgatod őket az olajban, vagy kiszeded mindenképpen próbáld meg az arcodat a lehető legtávolabb tartani az olajtól és a szemeddel hunyoríts, nehogy a szemedbe pattanjon az olaj.

Készült fel rá lelkileg, hogy esetlegesen a kezedre vagy a ruhádra fog fröccsenni egy-két csepp olaj, szóval ne ijedj meg, nehogy meglepetésedben magadra rántsd az egész cuccot.

OK annyira azért nem borzasztó, ha megszurkálod, tényleg nagyon sokat segít, csak azért írtam le ezeket, mert jobb z óvatosság.

Amikor a májakon panír szép barnára sült, kiveheted őket a tálba és készen vagy.

Jó étvágyat.

 

 
 

 

ProfilképUtolsó kép


FacebookStatisztika

Online: 1
Összes: 322306
Hónap: 1719
Nap: 83