Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


göngyölt virsli

2011.10.09

Ezt az oldalt már nem fogom tovább tölteni, új receptekért, videókért kövessetek minket a Facebook tiniszakácskönyv oldalon

(5) Tiniszakácskönyv | Facebook

és csatlakozzatok a Kezdők a konyhában Facabook csoportunkhoz is itt: (5) Kezdők a konyhában | Facebook

Várunk benneteket!

 

A virslit szerintem mindenki ismeri, bár nem mindenki szereti. Sokaktól hallottam, hogy olyan semmilyen ízű, se nem felvágott, se nem kolbász, nem is hús, olyan "semmilyen".

Lássuk mit lehet kihozni belőle. Előre bocsátom, most egy három az egyben receptet írok le,ebből is látható ( talán) hogy mennyire egyszerű variálni.

Tehát a hozzávalók :

-virsli - attól függően, hogy hány személyre készítjük: ha lányoknak - 1 pár/fő, ha fiúknak készítjük 2 pár/fővel számolhatunk nyugodtan.

- szeletelt bacon szalonna - virslinként 1-1,5 szelet ( ha előre csomagoltat veszel, ott simán meg lehet számolni mennyi van benne összesen, tehát tudsz vele kalkulálni) A hosszabb virslihez 1,5 szelet kell, mert csak az fogja teljesen betekerni, a rövidebb,tömzsibb fajta virslihez elég az 1 szelet is.

- ha nem szereted a bacont, helyettesítheted füstölt tarjával, vagy más felvágottal is, de arra azért vigyázz, hogy a párizsinak, az ilyen-olyan gépsonkáknak nem lesz olyan finom, intenzív íze, így az élmény nem biztos, hogy tuti lesz. A magam részéről én a bacont és a tarját szoktam váltogatni, attól függően, melyik van otthon.

- jól jöhet még valamilyen lapka sajt, de megteszi bármilyen más sajt is, a lapkát azért vettem előre, mert azzal a legkönnyebb dolgozni, majd meglátod miért. a lényeg az, hogy ha nincs otthon lapka sajt, bármilyen sajt jó lesz, sőt akár el is hagyhatod.

- tepsi és olaj a sütéshez villa, vagy még inkább étel forgató csipesz

- ja és fogpiszkáló !!!!

Elkészítés:

1.fajta : fogd meg a virslit és ha olyan fajtát vettél, aminek le kell húzni a bőrét, vagy a héját ( biztosan ilyenek a műanyag "bélbe" csomagolt virslik, de például a füstlinek és a frankfurtinak nem kell lehúzni) azt húzd le. Hogyan? A legegyszerűbb, ha a virsli egyik végét levágod - de szűken mérd a vágást, elég ha max 0,5 cm-t levágsz belőle- máris látni fogod, hogy a vágás mentén elválik a héja - már ha olyan amit le kell húzni- majd a késsel és a hüvelykujjaddal megfogod és lefejted róla. Egyébként ha nem vagy biztos abban, hogy le kell-e húzni valamit a virsliről, ez a legegyszerűbb módja annak, hogy eldöntsd. Ha  levágod a végét és nem látod, hogy valami elválna a virslitől, akkor ott nincs is minek elválnia

Na, ha ez megvan egy hegyesebb késsel óvatosan hasítsd fel a virslit teljes hosszában úgy, hogy a kés hegye kb a virsli közepéig hatoljon. Így a virsli egy kicsit ki fog nyilni. NO pánik, ha kettévágod a virslit úgy is meg lehet enni

Tehát a virsli bevágva, ha ezt még cifrázni akarod a vágás mentén először jobbról-balra, majd balról jobbra haladva átlósan bevagdalhatod ( DE nem mélyebben mint az első keresztbe vágás), így olyan lesz a virsli mintha kis rombuszokat vágtál volna bele. Megjegyzem, ha most, így ahogy van közepes lángon előre felforrósított olajban kisütnéd ezt a virslit, hipp-hopp már meg is van a virsli rózsa. 

Mit fogsz tapasztalni? Ahogy elkezded sütni a bevagdosott virsliket a felhevített olajban, a bevágások mentén még jobban ki fog nyílni, a rombuszok széle egy kicsit jobban megsül, a belsejük egy kicsit kevésbé és az egész egy kissé összekunkorodik, így teljesen elveszíti eredeti virsli formáját és egy kicsit túlzó hasonlattal olyan lesz mint egy absztrakt virág Szóval ha majd egy étteremben az étlapon a virsli rózsa szerepel, most már nyugodtan elmondhatod, ja, azt én is meg tudom csinálni.

Mire kell, hogy figyelj?

Elsősorban arra, hogy a virsli ne égjen oda. Ehhez azt kell tenned, hogy az olajat amiben majd sütni fogod, néhány percig közepes lángon előmelegíted, de semmiképpen sem full lángon, mert olyan forró lesz, hogy ahogy belekerül a virsli, azonnal megég a külseje, a belseje meg nyers marad.

Jó, jó de hogy a csudába nézem meg, hogy jó-e már az olaj?-kérdezheted. Az egyik virsliből csípj le egy félujjbegynyi  darabkát , vagy egy 0,5 cm-s karikát - ez lesz a próba áldozat. Ha a tepsi fölé tartod a kezed és már érzed, hogy az olaj melegedni kezd, ezt a kis próba darabot dobd bele az olajba, ami akkor lesz jó a sütéshez, ha ez a darabka fürgén mozogva elkezd benne sülni.

A másik amire figyelned kell, hogy a virslit sütés közben meg kell fordítanod. Először az egyik, majd a másik oldalát sütjük meg. Mikor fordítunk? Akkor amikor az olajban fekvő oldalán már szépen pirulnak és kinyíltak a cikk-cakkok. Ha ez megvan, jöhet a másik oldala, ha az is kész és még jobban ki szeretnéd nyitni a virsli rózsákat, egy percre belefordíthatod az olajba a bevagdosott rész belsejét is.

Tehát elkészült a virsli rózsánk..

Ha nem szeretnéd, hogy a tálban, vagy a tányérban olajban tocsogjanak a virslik miután kiszedted őket, két dolgot is tehetsz. Először is vagy kibéleled a tányért vagy a tálat szalvétával vagy papírtörlővel - amit majd a végén tálalás előtt kiszedsz alóla- vagy a tál aljába lefordítva -fontos, hogy mindenképpen lefordítva- beleteszel egy kistányért, vagy kávéscsésze tányért. Miért? Mert ha így teszel, a  virsli a tányéron lesz és a virsliről az olaj a tányér alá folyik. Ezt egyébként bármi olajos kajánál alkalmazhatod, legyen az sültkrumpli, rántott, vagy natúr szelet.

 2.fajta :

MInt láttad eddig még csak a virslit használtuk fel. Ha nem virslirózsát akarsz csinálni, hanem valami mást, például göngyölt virslit, nincs más dolgod, mint a fenti módon középen bevágod a virslit. Most nem kell cikk-cakkokat belevágni, elég ha csak középen bevágod, majd szépen betekered a baconnal, vagy a tarjával, vagy más felvágottal ami otthon van. Ha a bacont választod, ahhoz általában nem kell a fogpiszkáló, mert nagyon vékony, hosszú szeletekre vágott, így bőven van mit a virsli köré tekerni. Amihez viszont kell a fogpiszka, az a tarja, vagy egyéb felvágott, ezek ugyanis nem fognak a virslin maradni sütés közben. Tehát a virslit betekered a felvágottal és a felvágott két szélét a virsli körül egymásra hajtva legalább két helyen megtűzön a fogpiszkálóval - egyszerűen beleszúrod, az se baj ha egy kicsit kijön a másik oldalán. Ha lehet ne egy egész, csak egy fél fogpiszkát használj, mert ha nagyon kiáll a virsliből eltarthatja azt a tepsi aljától, csak a gondod lesz vele

Ha a göngyöleg a virsli körül van, a már leírtak szerint süsd ki olajban és kész is van.

3.fajta:

Ha még mindig szeretnéd variálni, nem kell mást tenned, mint a virslit középen bevágod, a lapka sajot három csíkra vágod és 1-1,5 vagy 2 csíkot (attól függően, hogy milyen hosszú a virslid) beleteszel a virslibe vágott csíkba egymás után nem egymás mellé, majd a sajttal együtt göngyölöd be a virslit.  Amire figyelned kell: a sajt ha lehet ne maradjon fedetlenül a virsliben, mert nagy lesz az esélye, hogy  kifolyik a virsliből, tehát próbálj meg arra törekedni, hogy ahol sajt van, ott legyen bacon is.

 Ehhez fog hasonlítani ha minden összejön.


 

És mihez kínáljuk?

Teheted a Scooby szendvicsbe, adhatod a kukorica salihoz, de süthetsz hozzá krumplit, vagy tulajdonképpen bármilyen körethez fincsi. Sőt ha már eleve negyedeled vagy harmadolod a virsliket és úgy göngyölöd őket, fogpiszkálóra szúrva buliban jó kis falatkákat csinálhatsz belőlük, nálunk nagy sikerük szokott lenni

 Elkészítési idő : 20-25 perc

 Jó étágyat! 

 Ha tetszett kérlek like-old és kérlek oszd meg a barátaiddal, köszönöm.


 


 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 

 

ProfilképUtolsó kép


FacebookStatisztika

Online: 1
Összes: 322304
Hónap: 1719
Nap: 83