fehér csirke ragu
Amire szükséged lesz hozzá:
1 db éles kés, 1 db vágódeszka, 1 nagyobb lábas fedővel, 1 fakanál, 1 kisebb tál vagy nagyobb bögre és 1 kanál a habarás összekeveréséhez
Hozzávalók 4 személyre:
1 kg csirke mell, vagy kicsontozott csirke comb
3 nagyobb fej vöröshagyma vagy 4 közepes
1 ujjnyi vastag bacon, vagy más füstölt szalonna, ha már eleve felkockázott bacont veszel, abból 10 dkg szükséges
2 gerezd fokhagyma és ha van egy marék metélő hagyma, de ez el is hagyható
3 db TV paprika
1 dl étolaj
2 csapott teáskanál só
1 csapott teáskanál őrölt kömény
2 csapott teáskanál feketebors
1 púpozott teáskanál majoranna
A habaráshoz : 2-3 dl tejföl, 1 dl tej, hogy jobban keverhető legyen, 2-3 púpozott evőkanál liszt ( 2 dl tejfölhöz 2, 3 dl-hez 3 evőkanál.
Elkészítése:
A szalonnát kocázd fel, vagy ha már eleve felkockázottat vettél, tedd bele a lábasba az 1 dl olajjal és közepes lángon pirítsd meg kissé. Közben kockázd fel a vöröshagymákat és a fokhagymákat. Ha a szalonna már összepirult, tedd a lábasba a hagymát és folytonos kevergetés mellett párold üvegesre. Ha öntesz alá 1 dl vizet, akkor nem kell állandóan fölötte állnod, így amíg a hagyma párolódik, lesz időd kockára vágni a csirke mellett, illetőleg ha csontos combot vettél, akkor kicsontozni a combot és leszedni róla a bőrét, majd azt is felkockázni. Szóval a húst kockázd kb egyformára és ha a hagyma már üveges lett, tedd bele a húst is a lábasba, jól keverd össze és öntsd fel annyi vízzel, hogy éppen csak ellepje. Takard be fedővel. Ezután a paprikát vágd kockákra és ha a hús forrni kezd, jöhet a fűszerezés. Mehet bele a só, a kömény, a bors, a majoranna és ha van az apróra vágott metélő hagyma, valamint a TV paprika is.
Ha mindennel megvagy, önts hozzá még egy kis vizet – megint csak az a cél, hogy a víz majdnem ellepje -, takard le ismét a fedővel és vedd a lángot közepesnél eggyel kisebbre. Körülbelül 20 perc alatt készre fő a ragud. Amíg el nem készül, elkészítheted a habarást.
Tedd a tejfölt a kis tálba, öntsd hozzá a tejet és alaposan keverd össze. Ezt követően szórd bele a lisztet és nagyon alaposan keverd össze, lehetőleg úgy, hogy ne legyenek benne csomók. Célszerű a forró ragu léből 1-2 evőkanállal a tejfölbe merni és azzal is jó alaposan összekeverni.
Ha letelt a 20 perc, öntsd bele a habarást a raguba, jó alaposan keverd össze az egészet és ezen az alacsony lángon főzd addig amíg a hús is és a paprika is puha nem lesz.
Főtt tésztával, vagy házi tarhonyával tálalhatod.
Jó étvágyat!
Ha tetszett kérlek like-old