cukkínis csirkemell
Amire szükséged lesz:
vágódeszka éles késsel, egy magas falú serpenyő, vagy lábas fedővel és fakanál.
Hozzávalók:
1/2 kg csirkemell
1/2 kg cukkíni
1 evőkanál olaj, vagy kókuszzsír (én most ez utóbbit használom, mert fogyni szeretnék)
2 dl joghurt vagy tejföl (ahogy jobban szereted)
só, bors, paprika, vagy csirkehús fűszerkeverék, ezt rád bízom beleszórhatsz mindenféle fűszert amit szeretsz, elrontani nem tudod.
Elkészítése:
A csirkemellet megmossuk és kb 2 cm-sre kockázzuk, majd mehetnek a serpenyőbe amiben már benne van az olaj vagy a kókuszzsír. Közepes fokozaton kezdjük el sütni. Már most mehetnek bele a fűszerek a paprika kivételével, nehogy odaégjen.
FIGYELEM!!! amíg a cukkinit pucoljuk, folyamatosan figyeljük a húst és kevergetjük, hogy ne égjen oda!!!
A cukkinit megpucoljuk és ha nagyon sok mag van a közepében az is kikaparjuk. Ha a cukkini fiatal lenne (bár ez így októberben nem jellemző), akkor rajta maradhatna a héja is, mert könnyen megpuhulna, de mostanság már csak jó nagy cukkiniket lehet kapni, azoknak kemény a héja, szóval pucolni kell.
Na, ha ezzel megvagy kockázd ugyanolyan méretűre mint a csirkét.
Ha csirke már szépen kifehéredett, mehet bele a cukkini is. Ha úgy döntöttél, hogy pirospaprikát is teszel bele, most jött el az ideje. Keverd össze jó alaposan, vedd egy fokozattal alacsonyabbra a tűzhelyet, tedd rá a fedőt és 20 perc alatt készen lesz.
Amire figyelned kell: Nagy valószínűséggel a cukkini elegendő levet fog ereszteni ahhoz, hogy a hús is és a zöldség is megpárolódjon a fedő alatt, de azért nem árt 5 perc után rájuk nézni. Ne számíts arra, hogy úszni fog a cucc a lében, de kell, hogy legyen alatt egy vékony réteg. Ha azt látod valamilyen csoda folytán (mert esetleg totál öreg volt a cukkini), hogy sercegve sül a hús a cukkini között, akkor érdemes max 1 dl vizet önteni alá, de szerintem erre nem lesz szükség.
Főzés közben érdemes 2-szer 3-szor megkeverni, hogy szépen párolódjon az egész. Amit látni fogsz amikor kész: A csirke teljesen fehérre párolódott, a fakanállal könnyedén szét tudod nyomni a húskockákat+ a cukkini üveges és nagyon puha lett.
Ha elértél erre a szintre eljött a kóstolás ideje. A húst is és a cukkinit is kóstold meg. Ha minden fincsi puha, nyakon öntheted a joghurttal, vagy a tejföllel és még azzal fedő nélkül 3-4 percig pároljuk. Ha nem elég sós, vagy kevésnek érzed a fűszert, ez esetben a joghurtot vagy tejfölt keverd össze a kívánt fűszerrel és úgy öntsd rá a húsra.
FIGYELEM!!!! Ha variálni akarod, tehetsz bele gombát, vagy karfiolt, vagy brokkolit (a karfiolt és a brokkolit külön meg kell főzni mielőtt a hús közé kevered) is, de ami fontos, hogy a hús és a zöldség aránya maradjon ugyanaz.
Tésztával vagy rizzsel tálaljuk.
Jó étvágyat