Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Betyár gombóc

Amire szükséged lesz hozzá:

Egy tál amiben a húst összeállítod, egy tál a gombának, egy kisebb tál a habarásnak, egy másik tál amibe a húsgolyókat kiszedjük amíg a ragu elkészül, egy éles kés, egy vágódeszka, egy hús csipesz, vagy egy villa, egy fakanál, egy fokhagyma nyomó,egy inkább széles mint magas lábas, minden esetre egy akkora, amiben majd kényelmesen elfér sz összes húsgombóc és a ragu is és van hozzá fedőd, mert az is kell majd.

Hozzávalók:

a húsgombóchoz:

0,5 kg darált hús. Én sertés húsból csináltam, de legközelebb kipróbálom a pulykát is.

3 evőkanál zsemlemorzsa,

4 gerezd fokhagyma, fokhagyma nyomón átnyomva, vagy apróra végva és a kés pengéjének lapjával szétnyomkodva

2 db tojás

2 mokkáskanálnyi só

1 mokkáskanál őrölt fekete bors

A sütéshez:

1,5 dl olaj.

A raguhoz:

0,5 kg gomba - mondjuk csiperke

1  db közepes, vagy annál nagyobb vöröshagyma,

3 dl tejföl,

1 púpozott evőkanál liszt,

3 gerezd fokhagyma

1 mokkáskanálnyi só,

1 mokkáskanálnyi őrölt fekete bors

3 mokkáskanálnyi őrölt piros paprika

1 húsleves kocka

3 dl víz

1 evőkanálnyi petrezselyem zöld.

 

Akkor vágjunk bele:

Mehet a tálba a húsgombóc összes hozzávalója és alaposan keverejük, gyúrjuk össze.

Öntsük az olajat a lábasba és közepes vagy egy kicsit nagyobb lángon melegítsük fel, dobjunk bele egy csipetnyi húst és amikor az elkezd mocorogni az olajban, akkor már jó lesz a hőmérséklete.

OK. most tegyünk diónyi húsgombócokat a lábasba, mondjuk 5-öt 6-ot, ne többet, mert akkor nagyon le fog hűlni az olaj.  Most semmi más dolgunk nincs, mint a húsgolyók külsejét meg kell sütnünk. Tehát 2-3 perc után fordítsuk meg őket, hogy az olajban szép kéreg süljön rájuk. FIGYELEM!!! nem az a cél, hogy a húsgolyók átsüljenek, hanem az, hogy legyen egy kérgük ami megakadályozza, hogy szétessenek főzés közben, a belsejük majd a raguban fog megfőni.

Ha ezzel megvagyunk szedjük ki  a golyókat, mehet az olajba még egy kör és csináljuk ezt addig amíg az összes húsgolyón kéreg nem lesz.

Amíg a húsgombócok pirulnak, pucoljuk meg a vöröshagymát és vágjuk apró darabokra. 

Pucoljuk meg a gombát és vágjuk azt is kockákra, vagy apó szeletekre. Én a csiperkének a szárát is bele szoktam vágni. A gomba pucolásáról a rántott gombánál olvashatsz bővebben.

Ha véletlenül kicsúszol az időből és még nem vagy készen a gomba pucolásával, de  hús már elfogyott, akkor egyszerűen húzd félre az olajat a tűzről, majd visszateszed, ha a gombát már megpucoltad és felszeletelted.

Vegyük vissza a lángot az olaj alatt mondjuk közepesnél egy kicsivel kisebbre, de ne minimumra. Mehet bele a kockára vágott vöröshagyma, amit pároljunk üvegesre. Ha megvan, jöhet bele a gomba, amit sűrűn kevergetve fonnyasszunk meg egy kicsit.

Most jöhet bele a só, a bors, a zúzott fokhagyma, a paprika keverjünk rajta kettőt hármat, öntsük nyakon a vízzel, mehet bele a húsleves kocka az is szétnyomkodva, azzal is keverjük el, majd ebbe a lébe helyezzük vissza a húsgombócokat, takarjuk le fedővel és főzzük kb fél órát közepesnél kisebb lángon. Ha úgy érzed, hogy a húsgombócok tolakodnak a lábasban, azaz nem tudod őket a lábas alján egyszerre elteríteni, akkor célszerű 5 percenkét meglökdösni őket, hogy amik fent vannak, azok le kerüljenek és fordítva.

Ha ez a helyzet, akkor a főzési idő megemelkedik 40 percre.

Amíg a húsgombócok főnek, tedd a tejfölt a tálba, mehet rá a liszt és alaposan keverd össze amíg csomómentes nem lesz.

Ha lejárt a húsgombócok ideje, a kanállal szedj ki egy kevés levet a tejfölbe, azzal is alaposan keverd össze, higítsd fel annyira, hogy átönthető legyen  a húsokhoz.

Amikor a húsgombócokra szánt idő lejárt, vegyél ki egy gombócot és nézd meg, hogy megfőtt-e belülről. Ha úgy tűnik, hogy igen, akkor mehet a nagy lábasba a hús után a tejföl, a fakanállal óvatosan de alaposan keverd el, hogy mindenhova jusson, már 5 percig főzd össze fedő alatt és készen vagy.

Makarónival, vagy spagettivel nagyon finom.

Jó étvágyat 

 
 

 

Profilkép



Utolsó kép


Facebook



Statisztika

Online: 2
Összes: 322588
Hónap: 1815
Nap: 96