Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


rakott zöldbab

2015.10.11

Ezt az oldalt már nem fogom tovább tölteni, új receptekért, videókért kövessetek minket a Facebook tiniszakácskönyv oldalon

(5) Tiniszakácskönyv | Facebook

és csatlakozzatok a Kezdők a konyhában Facabook csoportunkhoz is itt: (5) Kezdők a konyhában | Facebook

Várunk benneteket!

Amire szükséged lesz hozzá:

1 lábas fedővel a bab megpárolásához, egy másik szélesebb aljú lábas vagy peremes tepsi szintén fedővel  a rizs megpárolásához, egy harmadik lábas fedővel a hús megpárolásához, egy kisebb tálka vagy egy ½ literes bögre a tejfölnek,  szűrő és egy másik kisebb tálka, éles kés, vágódeszka, evőkanál,  egy mokkáskanál, egy fakanál  ÉS ne felejtsük el, hogy kell még egy hőállótál, vagy egy tepsi mindkettő a nagyobb fajtából, hogy beleférjen az egész kaja és össze tudjuk sütni benne.

Hozzávalók 6 személyre:

1 kg zöld vagy sárga hüvelyű bab (én a magam részéről a fagyasztottat szoktam választani, mert kisebb a kockázata és előbb kész van)

1 kg darált hús

1 bögre rizs

1 nagy fej vöröshagyma

4 gerezd fokhagyma

1 db hús-vagy erőleveskocka a bab megpárolásához, de ezt helyettesítheted más ételízesítővel is,én csak azért szoktam ezt választani, mert ez úgy jó ahogy van, nem kell vele variálni és biztosan nem lesz sok

2-3 mokkáskanál őrölt kömény (de ez ízlés dolga, akár el is hagyhatod)

2-3 mokkáskanál őrölt fekete bors (ízlés szerint)

2 mokkáskanál majoranna (de ez ízlés dolga, akár el is hagyhatod)

3 mokkáskanál pirospaprika (ízlés szerint)

3 mokkáskanál só a húsba (ízlés szerint)

2 mokkáskanál só a rizsbe

3 dl étolaj – 1 dl rizs alá, 1 dl a hús alá, 1 dl a tálba az egész kaja alá

3 dl tejföl és 2 dl natúr  joghurt,

vagy  joghurt helyett (mert van aki nem szereti) +1 dl tejföl és 1 dl tej

Elkészítése:

Kezdjük a rizzsel, mert az fő a legtovább. Tehát az  1 dl olaj megy az edénybe amiben a rizst készítjük, küldjük utána a rizst és közepesnél nagyobb, de nem maximum fokozaton folyamatosan kevergetjük addig amíg az opálos rizs többsége élénk, tömör  fehér színű nem lesz. FIGYELEM!!!  a rizst nem hagyjuk magára, mert egy pillanat alatt odakap és dobhatjuk ki az egészet, tehát csak kevergesd szépen 4-5 percig. Ha ez megvan az 1 bögre rizshez menjen  2 bögre víz és a só, vegyük a tűzhelyt 2-es fokozatra, azaz majdnem minimumra, mehet rá a fedő és magára hagyhatjuk.

Következhet a hús, mert annak is több idő kell.

A vöröshagymát kockázzuk fel apróra, a fokhagymát vagy nyomjuk át fokhagymanyomón, vagy vágjuk pici-apró darabokra.

Mehet az olaj a lábasba + 1 dl és nem több víz abba a hagymák és néhány perc alatt közepes lángon pároljuk a hagymákat puhára, üvegesre. Mehet bele a darálthús és jó alaposan keverjük össze a fakanállal, majd mehetnek bele a fent leírt fűszerek, tehát a kömény, majoranna,bors, paprika só. FIGYELEM!!! a kömény és a majoranna elhagyható, a fűszerezés ízlés dolga,ki hogy szereti.

Na ha ezzel megvagy és szépen össze van keverve az egész, önts hozzá 1,5 dl vizet, keverd össze azzal is és fedő alatt párold a húst a puhára. Mivel ez eltart egy pár percig, közben megcsináljuk a babot.

DE ELŐTTE nézzük meg hogy áll a rizs. Ha azt látod, hogy a víz eltűnt a rizsről, vedd le 1-es fokozatra, azaz minimumra, keverj rajta egyet majd rázogasd meg a rizst, hogy elterüljön az edény alján. Ha azt látod, hogy a rizs alatt még van egy kis víz, azaz még nem tüntette el az egészet,  tedd vissza a fedőt és még várunk egy kicsit, kb 5 percet, hogy kész legyen. HA viszont azt látod, hogy a rizs alatt már nincs egy csepp víz se, akkor kikapcsoljuk alatta a tűzhelyt, meg rázogatjuk hogy elterüljön az edény alján, visszatesszük rá a fedőt, de már nem főzzük tovább.

Jöhet a bab : Öntsd a babot a lábasba és önts rá annyi vizet ami éppen ellepi. Morzsold bele a leveskockát, tekerd a tűzhelyt közepes lángra, tedd rá a fedőt és ott hagyhatod, a fagyasztott zöldbab kb 10 perc alatt puha lesz, a friss babot többször meg kell kóstolni, itt a bab elkészülése nagyban függ a bab korától, azaz attól, hogy mikor, milyen fiatalon szedték le.  Minden esetre a cél az, hogy a bab puha legyen.

Nézzük mi újság a hússal? Ha a hús már fehéredett, azaz elvesztette hús színét és olyan seszínű lett, akkor vedd le róla a fedőt, keverd össze megint és rendszeresen ránézve és újra-újra kevergetve még egy kicsit pirítjuk,  mondjuk úgy  5 percig.

Közben nyugodtan össze tudod keverni a tejfölt a joghurttal, vagy a több tejfölt a tejjel, elő tudod venni a tálat vagy a tepsit amiben összeállítod az egészet.

Szűrd le a zöldbabot úgy, hogy egy kisebb tálban fogd fel a bab főzőlevét. A bab maradhat a szűrőben, úgy se lesz ott sokáig.

Keverd össze jó alaposan a rizst a hússal abba a lábasba amelyikben elfér a teljes mennyiség és keverj hozzá egy merőkanálnyit a bab főzőlevéből, hogy ne legyen annyira száraz a végén.

Na ha ezekkel megvagyunk, olajozzuk ki a tál vagy tepsi alját, nem kell túl sok olaj, csak annyi, hogy szép vékonyan elterüljön a tál alján.  Mehet alulra a bab fele, elterítjük a tál alján. Erre jöhet  a hús és a rizs keveréke, szépen elterítve, majd a tetejére terítjük a bab másik felét. Az egészre mehet a tejföl kicsivel több mint a fele, de minden esetre annyi, hogy teljesen betakarja az egészet. A maradék tejfölt majd tálaláskor a babra fogjuk tenni.

Ha ezzel kész vagy, mehet az egész a sütőbe 180C-ra és kb félóra alatt összesütjük. Ha azt látod, hogy a tál peremén a tejföl már megbarnult, akkor kész.

FIGYELEM, ha te is úgy jársz mint én, azaz, hogy annyi a cucc, hogy éppen csak belefért a tálba akkor mindenképpen úgy tedd be a sütőbe, hogy legyen alatta egy tepsi sütőpapírral, vagy alufóliával kibélelve, mert ez esetben bizony ki fog folyni belőle némi zsiradék a sülés közben és ha nem akarod utána órákig a tűzhelyt súrolni, akkor jobb ha ezt a zsiradékot felfogod valahogyan. És ha így teszel, akkor a tálat vagy a tepsit az alatta lévő tepsivel együtt vedd ki és tedd a vágódeszkára tálalás előtt, mert ha azzal próbálkozol, hogy csak a tálat veszed ki, megkockáztatod, hogy a zsiradéktól csúszós tál kicsúszik a kesztyűs kezedből – mert azt ugye nem kell mondanom, hogy a 180C-os sütőből a 180C-os tálat kesztyűben kell kivenni – és az egész a földön végzi.

Jó étvágyatJ

 

 

A mappában található képek előnézete rakott zöldbab

 

 

Profilkép



Utolsó kép


Facebook



Statisztika

Online: 1
Összes: 322064
Hónap: 1822
Nap: 44