paprikás krumpli
Ezt az oldalt már nem fogom tovább tölteni, új receptekért, videókért kövessetek minket a Facebook tiniszakácskönyv oldalon
(5) Tiniszakácskönyv | Facebook
és csatlakozzatok a Kezdők a konyhában Facabook csoportunkhoz is itt: (5) Kezdők a konyhában | Facebook
Várunk benneteket!
Amire szükséged lesz hozzá:
1 db nagyobb lábas fedővel, egy fakanál, egy éles kés és egy vágódeszka, valamint egy tál a krumpli megmosásához.
Hozzávalók 4 személyre:
1 kg krumpli
2 fej közepes vöröshagyma
10 dkg szalonna - bár ez opcionális, nem feltétlenül szükséges, de én szeretem az ízét. a szalonna lehet kockára vágott füstölt bacon, vagy egyszerű húsos vagy zsírszalonna. Én mindenképpen előnyben részesítem a füstölt szalonnát
25-30 dkg virsli vagy főzőkolbász, esetleg puhább fajta paprikás kolbász. ezek közül bármelyiket választhatod, ki melyiket szereti.
1-1,5 dl olaj : ha teszel bele szalonnát, elegendő az 1 dl olaj, mert a szalonna ki fogja engedni a zsírját.
2 csapott teáskanál édes pirospaprika
2 csapott teáskanál só
1 csapott mokkáskanál fekete bors
Elkészítése:
Pucold meg a krumplit és vágd körülbelül egyforma,kisebb méretű kockákra, mosd meg és tedd hideg vízbe a tálba amiben megmostad. Minél kisebb a krumpli kocka, annál hamarabb lesz kész a paprikás krumpli, szóval vágd kb 2 cm-es kockákra őket, de semmiképpen sem kisebbre, mert akkor krumplipüré lesz belőle a végén.:-))
A következő lépés a hagyma megpucolása és apró kockákra vágása.
Jöhet a szalonna felkockázása apró 1 cm-es kockákra. Ha ezzel megvagy, mehet a szalonna az olajjal a lábasba, jöhet az alágyújtás közepes fokozatra és a folyamatos kevergetés, amíg a szalonna szépen megpirul, kiengedi a zsírját, azaz zsírjára sül. Ha ez megvan, mehet bele a hagyma, amit szépen üvegesre párolunk FOLYAMATOS kevergetés mellett, mert az nem lenne szerencsés, ha megfeketedne és odaégne, mert akkor mehet a kukába az egész.
Ha a hagyma már szép üveges, húzd le a lábast a tűzről, szórd bele a piros paprikát, jóalaposan keverd össze, hogy a paprika a forró zsiradékban kiengedje gyönyörű piros színét. Mehet bele a lábasba a krumpli, azzal is jó alaposan keverd össze az egészet és öntsd fel annyi hideg vízzel, amennyi ellepi a krumplit. ÚJABB teljes összekeverés után MOST mehet vissza a tűzre, így elkerülheted, hogy a paprika megégjen, megkeseredjen és elrontsa az egészet. Természetesen most mehet bele a só és az őrölt bors is. FIGYELEM a krumpli nagyon sok sót elbír, mégsem tanácsolom, hogy az előírtnál többet tegyél bele, hiszen az ételt sózni fogja a szalonna és ha kolbászt teszel bele az is, így inkább a végén sózd meg ötször, mint az elején egyszer de nagyon. Szóval indíts a 2 CSAPOTT teáskanál sóval és majd a végén meglátodutána kell-e sózni.
Mehet rá a fedő és KÖZEPES lángon kb 20-25 perc alatt el fog készülni. Közben felkarikázhatod a virslit vagy a kolbász. A virslit vagy a főzőkolbászt olyan 1-1,5 cm vastagságúra vágjuk, a száraz kolbászt valamivel vékonyabbra. Ezek a főzés utolsó 5 percében kerülnek bele a krumpliba, tehát amikor már úgy érzed majdnem megfőtt a krumpli, akkor mehet bele a virsli vagy a kolbász, alaposan összekeverjük azzal is és még főzzük 5-10 percig, attól függően, hogy a száraz kolbász ( ha esetleg azt tettél bele) mikor fog megpuhulni. A virsli viszont 5 percen belül tutira kész lesz
Jó étvágyat :-))
Ha tetszett kérlek like-old és oszd meg a barátaiddal is, köszönöm