Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Trüffel

2011.12.26

Ezt az oldalt már nem fogom tovább tölteni, új receptekért, videókért kövessetek minket a Facebook tiniszakácskönyv oldalon

(5) Tiniszakácskönyv | Facebook

és csatlakozzatok a Kezdők a konyhában Facabook csoportunkhoz is itt: (5) Kezdők a konyhában | Facebook

Várunk benneteket!

Hozzávalók:

-0,5 dl főzőtejszín

- 5 dkg Rama margarin

- 100g étcsoki -minél több kakaó tartalommal - nem javaslom a torta bevonókat és az egyéb "majdnem" csokikat, mert egyszerűen nem olyan jó az ízük.

- kisebb lábas, fakanál, pohár -, bögre-, kistál vagy fagyiskehely amibe átöntjük a cuccot és amiben majd kihűtjük, mokkás kanál és 0,5 dl pohár

- ami az ízesítéshez kell -én chilis-gyömbéres, kávés, mézeskalácsos és rumos- meggyes trüffelt csináltam- ehhez őrölt chili, őrölt gyömbér és mézeskalács fűszerkeveréket, illetve fűszereket, 0,5 dl erős kávét, és 0,5 dl meggyes csoki aromát és két teáskanál cukrot használtam fel

- amibe begörgetjük a golyókat - mondjuk darált dió, darált mogyoró, kakaópor

Ebből az adagból egy fagyis kehelynyi csokikrém lesz, tehát olyan 10-12 kisgyolyót lehet belőle csinálni. Szerintem ezt az adagot nem éri meg több fajta ízesítéssel megcsinálni, mert akkor egy-egy fajtából csak nagyon kevés csokink lesz. Én úgy csináltam, hogy összesen négy ilyen adagot olvasztottam és azokat ízesítettem.

Hogyan készítjük?

Nagyon sok helyen olvastam már, hogy csokit vízfürdő felett olvasztjuk meg....Nos  nekem ez túl bonyolultnak tűnik, meg lustább is vagyok ennél,  tehát a magam részéről én elintézem annyival, hogy a Ramat három kockára osztva a lábasba teszem és közepes hőfokon olvasztani kezdem, majd amikor megindul az olvadás már tördelem is bele a csokit és sűrű kevergetés mellett összeolvasztom az egészet. Közben - amikor már majdnem minden csokikocka elolvadt beleöntöm a tejszínt is és azzal együtt összekeverem. FIGYELEM!!!! nem főzni akarjuk a csokit, csak felolvasztani, tehát ha felolvadt, vedd le a tűzről és jöhet az ízesítés.

A chilishez 1-1 mokkáskanálnyi őrölt chilit és őrölt gyömbért kevertem a csokikrémbe, majd átöntöttem abba a tálkába amiben kihűtöm. -- VIGYÁZAT - aki nem szereti a fincsi édes íz után a torkában fellángoló csípőset, nem fogja szereti ezt az ízesítést...

A mézeskalácsoshoz - 4 mokkáskanálnyi mézeskalács fűszerkeveréket kevertem a csokiba, amitől nyilván nem lett totál olyan mint a mézeskalács, de azért -főként a fahéj miatt - emlékeztet az íze egy kicsit.

A kávéshoz értelem szerűen mehet bele a 0,5 dl bika erős kávé, a meggyeshez a 0,5 dl aroma, bár ez utóbbi elég savanykás ízű lett, tehát tettem még bele két teáskanálnyi cukrot.

Ha a csoki szobahőmérsékletűre hűlt, mehet a hűtőbe, ahol majd keményre köt és így formázható lesz.

Na, ha ez megvan jöhet a formázás....mit mondjak ez sem a legegyszerűbb művelet, bár nem is olyan bonyolult....szóval az elv az, hogy a kezed melegétől visszaolvad a csoki és lötyi lesz a golyó...ergo a kezedet le kell hűteni...mondjuk jégkockával...tehát a kezünket lehűtjük egy jégkockával, majd megtöröljük, hogy ne legyen vizes...egy kiskanállal kiszedünk egy adag kemény csokikrémet és gyorsan golyót formálunk belőle. Ezt követően beleforgatjuk a darált mogyoróba, darált dióba vagy a kakóba. Megmondom őszintén, hogy nálam megint a lustaság győzött, így néhány golyó elkészítése után abbahagytam ezt a műveletet. Egyrészt azért mert a golyók ellágyultak és lötyik lettek a szobahőmérsékleten, másrészt összeregadtak hiába forgattam bele őket a kakaóba, tehát becsomagolni sem igazán lehetett őket, harmadrészt végig gondoltam, mire a golyókkal teli csomagokkal a megajándékozotthoz érek, az egész összeolvad.... ok... a megoldás annyi lett, hogy vásároltam cukorka csomagoláshoz készített papír kosárkákat. Ezek éppen úgy néznek ki mint a muffin készítéshez használt kosárkák, csak jóval kisebbek és színesek. Nagyobb bevásárló központokban kaphatók.

Szóval győzött a lustaságom és a kis trüffel adagokat egyszerűen bele kanalaztam 1-1 ilyen kosárkába és már mehetett is a csomagba, a csomag vissza a hűtőbe.

A trüffel ízesítésének csak a fantáziád és a kísérletező kedved szab határt....

 

 Jó étvágyat!

 

Ha tetszett kérlek like-old!

 

 

 

 

 
 

 

Profilkép



Utolsó kép


Facebook



Statisztika

Online: 1
Összes: 321035
Hónap: 1784
Nap: 114