Császármorzsa
Ezt az oldalt már nem fogom tovább tölteni, új receptekért, videókért kövessetek minket a Facebook tiniszakácskönyv oldalon
(5) Tiniszakácskönyv | Facebook
és csatlakozzatok a Kezdők a konyhában Facabook csoportunkhoz is itt: (5) Kezdők a konyhában | Facebook
Várunk benneteket!
Amire szükséged lesz hozzá:
Egy fém vagy üveg tál a tojásfehérjék felveréséhez, egy másik tál a massza összekeveréséhez, egy bögre amivel a méréseket végezzük, egy fakanál, egy evőkanál, egy reszelő a citrom héjának lereszeléséhez, egy habverő, vagy egy villa amivel felverjük a tojásfehérje habját és ami a legfontosabb egy magas falú tepsi (ha lehet legyen teflon bevonatú, de ha nincs az se baj, csak akkor sűrűbben kell majd keverni).
Hozzávalók:
1 bögre búzadara
1/2 bögre meleg tej
1/3 bögre kristálycukor
1 zacskó vaníliás cukor, vagy egy teáskanálnyi vanília aroma,
1 citrom reszelt héja, vagy 2 evőkanál szárított citromhéj
2 db tojás
1 csipet só
2 evőkanál margarin
Elkészítése:
Már most az elején leírom, hogy ez a mennyiség 2 főnek való adag. Ha mondjuk a dupláját szeretnéd elkészíteni akkor két dologra kell figyelned. A tojások mennyiségét szerintem NEM KELL megemelni, tök fölösleges elpazarolni 4 tojást és a margarinból és max 3 evőkanál kell majd. DE ami még ezeknél is fontosabb és mindenképpen számítanod kell rá - tudom, mert én is így jártam -, hogy a dupla adag cuccot baromi nehéz anélkül forgatni a tepsiben, hogy ne menjen ki a fele a tűzhelyre. Szóval ha emeled az adagot akkor egyszerűbb, ha két részletben sütöd meg, sokkal könnyebb dolgod lesz.
OK akkor fogjunk hozzá:
Válaszd szét a tojás sárgáját a fehérjétől, majd a sárgája mehet a búzadara, a cukor, vaníliás cukor, citromhéj keverékéhez. Add hozzá az egyik evőkanál margarint, majd keverd össze az egészet. Közben tedd a tejet a mikróba és melegítsd meg közepesnél egy kicsit melegebbre. Én ezt a mennyiséget 1 percre szoktam betenni a mikroba.
Ha a tej meleg, mehet az is a búzadarás keverékre és még azzal is jó alaposan keverd össze. Kb olyan állagúnak kellene lennie mint egy sűrű tejbegríz amiben megáll a kanál.
Most jöhet a tojásfehérjék felverése. Ha megvan a kemény hab, óvatosan keverd hozzá a masszádhoz.
Tedd a második evőkanál margarint a tepsibe és forrósítsd fel, közepesnél magasabb de nem full fokozaton. Ha már pezseg, mehet bele a masszád. A massza szét terül a tepsi aljában, várj 2 percet. Ennyi idő alatt szépen megkapja. 2 perc után próbáld meg megfordítani a masszát a tepsiben a fakanállal. Háááát ez vagy fog sikerülni, vagy nem...de bármi is történik el nem ronthatod. NEM BAJ ha nem tudod egyben megfordítani, nem gond ha el fog szakadni, a végére úgy is szét esik az egész.
Szóval próbáljuk meg a másik odalát is megsütni arany barnára, majd a fakanállal szaggasd szét és folyamatosan kevergetve a tepsiben próbáld meg minél egyenletesebben arany barnára sütni a masszádat. Amit tapasztalni fogsz az az, hogy a massza szanaszét fog esni kisebb nagyobb darabokra, de szerintem ez így teljesen jó.
Na, ha szépen megsült az egész, akkor készen vagyunk. Lehet tálalni.
Aki édesebb szájú az még megszórhatja porcukorral és lekvárral, aki nem igényli a túl édeset, az csak lekvárt tegyen rá.
HA DUPLA ADAGOT csinálsz, akkor az első adag végeztével a második adag előtt kelleni fog majd a harmadik evőkanál margarin.
Jó étvágyat!