baracklekvár
Ezt az oldalt már nem fogom tovább tölteni, új receptekért, videókért kövessetek minket a Facebook tiniszakácskönyv oldalon
(5) Tiniszakácskönyv | Facebook
és csatlakozzatok a Kezdők a konyhában Facabook csoportunkhoz is itt: (5) Kezdők a konyhában | Facebook
Várunk benneteket!
Amire szükséged lesz hozzá:
2 db nagyobb lábas, fakanál, 7 db normál befőttes üveg fedővel, 1 db merőkanál
Hozzávalók :
4,5 kg jó érett ( az se baj, ha egy kicsit túlérett, kicsit puha, lötyi) kisebb szemű sárga barack
1,2 kg kristály cukor
1 dl citromlé
Elkészítése:
A barackot megmosod, lecsepegteted, kimagozod, feldarabolod és a mennyiséget elfelezve a mehet a lábasokba.
Tedd bele a 60-60 dkg cukrot, öntsd bele 0,5-0,5 dl citromlevet és már mehet is a tűzre 2-es fokozatra. ÉS MOST JÖN A KITARTÁS, mert ezt a lekvárt NEM HAGYHATOD MAGÁRA , ez bizony 1,5 óra folyamatos kevergetést igényel!!!!!! Ha már azt látod, hogy a barackok elvesztették a formájukat, vagy még inkább már alig-alig ismerhetők fel a lekvárban és szépen elkezdtek besűrűsödni –ennél a lekvárnál nem szükséges, hogy megálljon benne a kanál, később úgyis befog sűrűsödni az üvegben.
Ha egy kis időt akarsz spórolni azt is megcsinálhatod, hogy előző este beleteszed a lábasokba a lekvárokat, ráöntöd a cukrot, összekevered, majd fedő alatt hagyod egész éjjel és csakmásnap kezded el a főzését. Ezzel egyrészt spórolsz egy kis időt, másrészt csökkented a leégés veszélyét is, hiszen a barack ereszteni fog némi levet és puhul is egy kicsit.
Tehát ha már késznek látod, szép sárga, majdnem egységes ( bár én szeretem a barack darabokat benne), óvatosan mehet az üvegekbe. Itt is célszerű követni az először csak 1-1 kanál, hogy átvegye az üveg a hőmérsékletet, majd utána apránként mehet bele a többi egészen amíg tele nem lesz az üveg. Tekerd rá a fedelét, töröld le róla az esetlegesen kifolyt lekvárt és fejjel lefelé mehet a száraz dunsztba. ( erről a szilva lekvárnál olvashatsz)
Jó étvágyat!