Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


almachips

2013.11.01

Ezt az oldalt már nem fogom tovább tölteni, új receptekért, videókért kövessetek minket a Facebook tiniszakácskönyv oldalon

(5) Tiniszakácskönyv | Facebook

és csatlakozzatok a Kezdők a konyhában Facabook csoportunkhoz is itt: (5) Kezdők a konyhában | Facebook

Várunk benneteket!

 Amire szükséged lesz hozzá:

uborka gyalu, vagy ha az nincs egy éles kés és hozzá egy vágódeszka,  egy tál a felszeletelt almának, vagy ha azonnal a tepsibe teszed, akkor ebbe a tálba mehet majd  a chips,  a  némi sütőpapír a tepsi aljára és annyi tepsi amennyi befér a tűzhelyedbe, vagy amennyihez elegendő sütőpapírod vanJ))

Hozzávalók :

1 kg alma – (ez alatt én nem állnék neki, mert nem lesz valami gazdaságot két almából készült chipssel 2 órán keresztül üzemeltetni a sütőt)  

tehát alma, amilyened otthon van, én a savanykásabb piros almát részesítettem előnyben, nekem nagyon bejött.

Elkészítése:

Be kell, hogy valljam jó pár receptet kipróbáltam az interneten fellelhetők közül. Így megpróbáltam citrommal lelocsolva fahéj nélkül, fahéjjal, 180 fokon, 120 fokon ( mindkettőnél hülyére égett az egész), egyet nem próbáltam, az pedig a cukrozott, vagy cukor szirupba áztatott verzió volt, mert már eleve nem akartam hozzáadott cukros nasit csinálni.

Egy megjegyzés : citrommal elvileg azért kellene lelocsolni, hogy a gyümölcs ne barnuljon meg a levegőn, de nyugi bele, hogy citrom nélkül sem lesz semmi baja és ha meglocsolod citrommal, akkor sem fog tökfehér maradni, szóval én a végére elhagytam ezt a citromos macerát.

Szóval jó néhány kudarc után végül is kikísérleteztem és így  eljutottam ehhez a roppant egyszerű recepthez.

Tehát annyi az egész, hogy a tepsiket béleld ki sütőpapírral és tedd a kezed ügyébe. ( Újabb megjegyzés: olvastam a neten sütő-rácson aszalós receptet is, de mint háziasszony úgy döntöttem, hogy nem fogok azzal bajlódni, hogy a rácsra ráégett almalevet hogy vakarjam le róla ha végeztem, szóval ezt a fajta receptet is elvetettem)

Mosd meg az almákat és ha van otthon uborka gyalutok akkor azzal, ha nincs, akkor egy éles késsel (bár ez nem egy egyszerű mutatvány) szeleteld az almát a lehető legvékonyabbra. Nem kell meghámozni!!! FIGYELEM!!! Ami éles az éles. Az uborka gyalu és az éles kés pl általában az, tehát FIGYELJ ODA, HOGY MIT CSINÁLSZ!!!, mert úgy jársz mint én, hogy addig addig csevegtem a párommal miközben gyalultam az almát, hogy úgy  lemetszettem a jobb hüvelykujjam ujjpárnáját mint a sicc. Fájt is, vérzett is, szóval csak óvatosan.

Na, ha megvannak az alma szeletek mehetnek szépen egymás mellé a tepsibe, majd be a sütőbe. Nekünk lég keveréses, elektromos sütőnk van, azon kb 70 fokon szárítottam az alma szeleteket. Akinek gáz sütője van, azt gondolom, hogy 1-es vagy 2-es fokozat lesz a nyerő, vagy ha van olyan, akkor a kettő közötti.

ÉÉééés most már nincs más dolgod, mint várni fél órát. Fél óra múlva vedd ki a tepsiket a sütőből (VIGYÁZAT FORRÓ!!!! A 70 fok, az 70 fok!!!) és fordítsd meg a szeleteket, majd mehetnek vissza újabb fél órára. Mit fogsz tapasztalni?? Először is némi pára fog kicsapni a sütőből ahogy kinyitod az ajtaját, no para, ez csak az almától van. Azután az  alma szeletek felső része egy kicsit megfonnyadt, olyan furcsa tapintású lesz, de ez is normális, míg a másik oldala ( ami most még alul van) még mindig nedves. Szóval a cél, hogy ez a nedves oldal most felülre kerüljön és azt is megfonnyasszuk J))

Ha eltelt a második fél óra is, már nem kell forgatni az alma szeleteket  -  egyébként is látni fogod, hogy egy kicsit felpöndörödtek, már nem laposak -, hanem elegendő egy kicsit  átmozgatni őket, egy kicsit fellazítani mindegyiket, mert még mindig rátapadhatnak a sütőpapírra. Szóval ha ez megvan és azt látod, hogy már nincs egy szelet se ami ne tudna önállóan mozogni ha megrázod a tepsit, akkor toljuk vissza az egészet a sütőbe újabb fél órára. Ha elég vékonykákra tudtad szeletelni az almát, nagy a valószínűsége, hogy másfél óra alatt kész van a chipsed, ha kicsit vastagabbra sikerült, lehet, hogy kell majd a két óra is, de aggodalomra semmi ok, lesz chipsed így is.

Az elkészítési idő két dologtól függ: az egyik a szeletek vastagsága, a másik pedig az, hogy ki mennyire kiszárítva szereti az alma chipset. Én például annyira nem díjazom ha olyan száraz, hogy elvágja a számat, de lányom úgy szereti ha törik, ha pattan.

Jó ropogtatást!

Ha tetszett kérlek like-oldJ)

 

 
 

 

ProfilképUtolsó kép


FacebookStatisztika

Online: 2
Összes: 308458
Hónap: 2282
Nap: 69