Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


szilva lekvár

2013.08.03

Ezt az oldalt már nem fogom tovább tölteni, új receptekért, videókért kövessetek minket a Facebook tiniszakácskönyv oldalon

(5) Tiniszakácskönyv | Facebook

és csatlakozzatok a Kezdők a konyhában Facabook csoportunkhoz is itt: (5) Kezdők a konyhában | Facebook

Várunk benneteket!

Amire szükséged lesz :

1 db jó nagy lábas fedővel, 1 db fakanál és 6 db forró vízzel kifőzött, kimosott kisebb befőttes  üveg tetővel(azért jók a kisebb üvegek, mert ha felbontod a lekvárt és nem fogy  el azonnal, a kisebb adagokat mégis hamarabb fogjátok elfogyasztani, így csökken a szennyeződés és a megromlás veszélye ) + 1 db kisebb merőkanál, vagy olyan kanál amivel a lekvárt az üvegekbe szeded.

Hozzávalók:

2,5 kg érett lila szilva ( nem a nagy, zöldes lila ringló, hanem kisebb, sötét lila szilva lesz jó) 

30 dkg cukor ( én nem szeretem túl édesnek, ezért kevesebb cukrot használok)FIGYELEM ha nagyon érett a szilvád lehet, hogy ennyi  se kell, ha viszont egy kicsit savanykásabb, lehet, hogy többre lesz szükséged.

1 dl 10%-os ecet

Elkészítése :

A szilvalekvár türelem játék. Nagyanyáink egész nap főzték, manapság már divatosabbak a gyorsabb receptek, de még így is – az enyém szerint – legalább 5 óra kell, hogy elkészüljön.

Tehát a szilvát megmosod, kimagozod, alaposan lecsepegteted, mert a rajta lévő víz is el  kell, hogy párologjon a végén, ezért jobb ha már eleve megszabadulsz  a felesleges víztől. A szilvákat negyedeld el.  A lábas aljára öntöd az ecetet ( tulajdonképpen szégyellem, de nem tudom biztosan miért kell az ecet, állítólag azért, hogy a lekvár ne égjen le. Én ugyan beleöntöttem az ecetet a lábasba, a végén mégis leégett egy kicsit,  ezért azt hiszem legközelebb elhagyom az ecetet.)majd mehetnek bele a szilvák. Tedd rá a fedőt és először 2-es fokozaton kezdd el melegíteni. FIGYELJ ODA RÁ  az elején, mert ha már azt látod, hogy a szilva összeesett és megjelennek benne a kipattanó buborékok, akkor  LE KELL VENNI A TÜZET 1-es fokozatra és vedd le róla a fedőt. Innentől kezdve türelem,.. legalább 4 óra amíg a szilva teljesen szétfő és egy viszonylag egységes massza lesz belőle. Itt már nem kell fölötte állnod, nyugodtan magára hagyhatod és csinálhatsz valami kedvedre valót, majd ha arra jársz nézz rá.  

Több receptet olvastam, hogy nem lehet megkeverni, de bevallom én jó néhányszor átkevertem (persze lehet, hogy tényleg ezért kapott oda egy kicsit) mert csak így tudtam biztonsággal megnézni,hogy milyen sűrű. 4 óra elteltével kezd el kóstolgatni. Ha már úgy érzed, hogy nincs nyers szilva íze, ha az egész lágy és krémes massza és ha már annyira elfőtte a levét, hogy a fakanál szinte megáll benne, akkor mehet bele a cukor DE CSAK AKKOR HA úgy érzed, hogy édesebbre szeretnéd, DE ilyenkor is először csak a fele cukrot tedd bele, keverd el jó alaposan, várj 5 percet, hogy felolvadjon, keverd össze újra és kóstold meg. Ezt addig folytasd amíg a te ízlésednek nem lesz megfelelő.

Ha már úgy érzed, hogy OK, finom, még legalább kell egy fél óra,hogy visszasűrűsödjön. Ha kész vagy, a fakanál viszonylag jól megáll benne, vagy legalább nem dől el azonnal, jöhetnek az üvegek.

FIGYELEM!!!! Nem pakoljuk bele azonnal az egész szilvát, nem rakjuk  tele hirtelen az üveget, mert könnyen elpattanhat és dobhatod ki. Tehát először minden üvegbe 1-1 kanál, mire körbe érsz vele, addigra az első üveg már felmelegedett. Utána jöhet mindbe megint 1-1 kanál és ez után már bátrabban pakolhatod bele a szilvát.  Ha az üveg tele van, mehet rá a teteje de jól nézd meg,hogy rendesen rácsavartad-e, mert  FEJRE ÁLLÍTVA fogjuk a száraz dunsztba tenni.

Miért kell fejre állítani? Mert így a lekvár kiszorítja a fedő réseiből a levegőt, így nem fog olyan könnyen megromlani.

Mi az a száraz dunszt? Tulajdonképpen annyi, hogy leteszel  egy összehajtogatott pokrócot, arra ráállítod óvatosan üvegeket, majd letakarod az egészet egy másik összehajtott pokróccal, esetleg teszel köré párnákat . A lényeg, hogy jó alaposan be legyen csomagolva és minél lassabban hűljön ki. Én egyébként egy nagyobb kosarat szoktam kibélelni plédekkel és abba  teszem a befőtteket, lekvárokat.1-2 nap múlva kihűl és már rakhatod is a polcra.

Jó étvágyat!

 
 

 

ProfilképUtolsó kép


FacebookStatisztika

Online: 1
Összes: 313876
Hónap: 2452
Nap: 57