Gomba paprikás
Ezt az oldalt már nem fogom tovább tölteni, új receptekért, videókért kövessetek minket a Facebook tiniszakácskönyv oldalon
(5) Tiniszakácskönyv | Facebook
és csatlakozzatok a Kezdők a konyhában Facabook csoportunkhoz is itt: (5) Kezdők a konyhában | Facebook
Várunk benneteket!
Lássuk mire lesz hozzá szükséged:
Egy éles kés, egy vágódeszka, egy tálca, egy nagyobb bögre és egy teáskanál, egy mokkáskanál, egy tészta szűrő a gomba lemosásához és egy közepes – mondjuk 3 literes lábas fedővel, valamint egy fakanál.
Hozzávalók :
25 dkg gomba – én eddig csak csiperkéből készítettem, de van aki más, vagy több féle gombát használ, sőt ha minden kötél szakad, csinálhatod konzerv gombából is
1 dl étolaj
1 nagyobb, vagy két kisebb fel vöröshagyma
2-3 dl tejföl – ízlés szerint ki mennyire tejfölösen szereti
2,5 - 3 dl víz
1 tyúkhúsleves, vagy erőleves kocka
4 mokkáskanálnyi őrölt pirospaprika – NEM púpozott!!!!!
1 mokkáskanálnyi őrölt feketebors – szintén NEM púpozott, mert akkor túl borsos lesz
Elkészítése:
A gomba megtisztítását és előkészítését elolvashatod a gomba levesnél, így azzal most nem töltöm az időt. Mielőtt azonban a gombával foglalkoznál, pucold meg a hagymát, azaz vágd le alul a gyökércsonkot, felöl a szár részt, majd húzd le a késsel a vörös héját. Ezt követően vágd félbe és a vágott felével a deszkára fektetve először keresztben, majd hosszában kockázd fel, miközben az egyik kezeddel erősen a deszkára szorítod. Sírni fogsz, nem áltatlakJ))
Ha ez megvan, mehet a lábasba az olaj, abba a hagyma és közepes lángon kezd el üvegesre párolni (valahol már írtam az üveges hagymáról, de most nem jut eszembe melyik receptben J)) sűrű kevergetés mellett. Ha nem akarod, hogy leégjen, a biztonság kedvéért önthetsz alá 1-1,5 dl vizet, az segít féken tartani a hagymát és nem fog a lábas aljára égni, amíg Téged lefoglal a gomba tisztítás… minden estre még így is figyelj oda, kevergesd jó-néhányszor. Ha úgy érzed, hogy a hagymád körül minden olyan gyorsan történik, hamar elillan alóla a víz, hamar elkezd rotyogni, stb, az annyit jelent, hogy lejjebb kell venned a lángotJ))
Ok…hagyma üveges, már a víz is elpárolgott alóla –és úgymond zsírjára sült-, a gomba tiszta, le van mosva…jöhet a pirospaprika. Ha jól emlékszem a pirospaprikáról már szintén írtam valahol, de inkább többször leírom, hogy a piros paprika egy pillanat alatt odaég és keserű lesz az egész kajád, ezért húzd le a tűzről a hagymát és csak ez után szórd rá a pirospaprikát, amit azonnal jó alaposan keverj el. Még mindig nem tesszük vissza a tűzre, hanem belevagdossuk a gombát – én a kalapját és a törzsét is felhasználom, de erről is írtam a gomba levesnél - egyforma vastagságú darabokra, újabb alapos keverés után pedig hozzáöntjük a vizet, belemorzsoljuk a leveskockát, mehet bele a feketebors, majd újabb alapos keverés és csak most megy vissza a tűzre, rá a fedővelJ)) Ha az előbb visszavettél a lángból, most egy kicsit visszakapcsolhatsz közepes fokozatra.
5 percenként nézz rá és 15-20 perc után kóstold meg – FIGYELEM FORRÓ FÚJNI KELL-, ha esetleg túl fűszeresnek érzed, nem kell megijedni a tejföl lágyítani fog rajtaJ) Figyeld, hogy ne forrjon túl intenzíven, akkor inkább kapcsolj vissza megint.
Ha úgy érzed, hogy eleget puhult a gomba – nem baj ha egy kicsit még ropogós-, jöhet bele a tejföl, amit nagyon alaposan el kell keverned, hogy egyenletes legyen. A tejföllel még 5 percet rotyogtatni kell, tehát meg kell várni, hogy visszaforrósodjon és megjelenjenek azok a bizonyos kipattanó kis buborékok amik jelzik, hogy az ételt forgatja a forróságJ)) Elvileg elkészültünkJ)
Ha úgy érzed, hogy sok a leve, a sűrítésről írtam a gombalevesnél, itt is nyugodtan alkalmazhatod, szerintem két maréknyi rizst senki nem fogja észrevenniJ)
Tésztával vagy nokedlivel tálaljuk.
Jó étvágyat!