Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


tükörtojás - rántotta

2013.01.20

 Tojásos reggelik

Amire szükséged lesz:

egy tál – amiben a tojásokat felvered-, egy villa, egy serpenyő és egy kiszedő lapát,éles kés és vágódeszka.

Hozzávalók :

tojás – személyenként legalább 2 db, ha nagyon éhes vagy, vagy nem turbózod fel a tojásokat, csak úgy „magában” sütőd őket, akkor esetleg 3 db-ot számolhatsz fejenként.

csipetnyi só, bors, esetleg piros paprika, vagy ha van otthon pl. Magyaros fűszerkeveréked, vagy Vegetád, az is nagyon jó, de ezekhez a többi fűszer, így a só se kell.

2 evőkanálnyi olaj.

Ezek minden recepthez kellenek, akár tükörtojást, akár rántottát készítesz, de innentől kezdve csak a fantáziád és a hűtődben rendelkezésre álló alapanyagok szabnak határt.

Lássuk csak mit használhatsz még :

1 fej vörös, vagy lila hagymát – vagy néhány szál újhagymát

Aztán jöhet még bacon, sonka, vagy csak egyszerűen fehér szalonna, vagy virsli, de  ha csak párizsi van otthon, az is tökéletes lesz.  Ha ezek valamelyike mellett döntesz,fontos, hogy vágd apró darabokra őket, úgy fogjuk felhasználni.

Kerülhet még bele apróra vágott csípős, vagy tv paprika, de megbolondíthatod némi reszelt sajttal is.

Szóval lássuk először a tükörtojást:

Nos, ezzel lesz a legkevesebb gondod. Tedd fel a serpenyőt az olajjal közepes, vagy annál  egy kicsivel nagyobb lángra, oszlasd el az olajat, hogy mindenhová jusson és várj 2 percet amíg felforrósodik. Üsd bele az egyik tojást a serpenyő egyik felébe, a másikat a másik oldalra, emeld fel a serpenyőt és a tojások fehérjéét terítsd szét. Tedd vissza a tűzre és várd meg, amíg a tojások szélei barnás színűre pirulnak, a tojás fehérje átlátszóból valóban fehérre vált és a sárgája sem lesz már totál folyós. Most lett kész J)) A kiszedő lapáttal nyúlj alájuk és óvatosan szedd tányérra őket.

Ha nem szereted a folyós tojás sárgáját, azt tanácsolom, hogy a kiszedő lapát élét nyomd bele, húzd egy kicsit félre őket, hogy a még lágy tojás sárgája is érintkezni tudjon a forró serpenyővel, így az is meg tud sülni.

Ha mindezt még turbózni szeretnéd, egy vajas kenyérre, vagy egy kenőmájas kenyérre tedd rá, szórj a tetejére egy kis reszelt sajtot és máris egy szuper szendód vanJ))

 

Következik a rántotta:

Ennek az alapja szintén egyszerű: Üsd bele a tálba a tojásokat, a villával verd fel őket – persze ha van otthon kézi habverőd, az a legtutibb, mert azzal jó levegősre tudod verni-  és jöhet bele – TOJÁSONKÉNT – a csipet só és őrölt feketebors. Az egész massza mehet bele a serpenyőbe, amiben már ott van a felforrósított olaj és csak várnod kell, hogy megsüljön. Persze itt is kérdés, hogy szereted-e ha egy kicsit lágy marad a tetején a tojás, vagy inkább a teljesen átsültet szereted. Ha így van, akkor nyugodtan alkalmazhatod a kiszedő lapátos segítséget – amit a tükörtojásnál leírtam – mert így eléred, hogy a massza tetejéről a cucc leszivárogjon és az is átsüljön.

Ha mindezt cifrázni szeretnéd a következő lehetőségek jutnak eszembe:

Ha van otthon fehér szalonnád vagy bacon-öd, ezeket kockázd fel, kb 0,5 cm-es darabokra. Ha szalonnával dolgozol ahhoz NEM kell olaj, mert ki fog sülni a zsírja, a ha bacon-t használt – annak a fele hús, ezért – ahhoz kelleni fog az olaj. Szóval mehetnek a forró serpenyőbe, illetve a forró olajos serpenyőbe és SŰRŰ kevergetés mellett süsd ki őket. Látni fogod, hogy apróbbak lesznek, finom illat kezd terjengeni és ha megsültek, jöhetnek rá a tojások a fentiek szerint.

Ha van otthon hagymád, azt is kockázd fel, de csak az után tedd bele – de mindenképpen még a tojás előtt – ha a szalonna már kisült. Ha csak hagymád van, azt öntsd bele a forró olajba és szintén sűrű kevergetés mellett kb 4-5 perc alatt párold üvegesre csak az után öntsd rá a tojást.

Ha más felvágottad van otthon – tarja, sonka, vagy párizsid van otthon – azokat is kockázd fel és a forró olajban süsd őket néhány percig, majd jöhet a tojás.

NE FELEJTSD EL A FŰSZEREKET SE, DE VIGYÁZZ ARRA, HOGY A SZALONNA MÁR ÖNMAGÁBAN IS SÓS, ÍGY HA AZZAL KÉSZÍTED, NEM KELL SÓ!!! Inkább sózd utána, mint, hogy ehetetlen legyen.

Ha van otthon reszelt sajtod, azt a tojással együtt öntheted bele.

Ha elkészült a rántottád, tálalhatod friss kenyérrel, de beleteheted egy zsömlébe, vagy egy tortillába is ( a receptjét megtalálod az oldalon). Ez utóbbiba vagy a zsömlébe is tehetsz a tojás mellé csíkokra  vágott uborkát, vagy fejes salátát, esetleg paradicsom karikát. Fogyaszthatod reggelire, de becsomagolva magaddal viheted a suliba vagy kirándulásra is.

 

Jó étvágyat!

Ha tetszett kérlek like-old

 
 

 

Profilkép



Utolsó kép


Facebook



Statisztika

Online: 2
Összes: 320970
Hónap: 1752
Nap: 86