Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


szilvásgombóc

Amire szükséged lesz hozzá:

egy nagyobb lábas a krumpli és majd a gombócok megfőzéséhez, egy kés a krumpli hámozásához és egy krumplinyomó, kell egy nagyobb kanál, vagy még inkább egy lyukacsos kanál amivel majd kiszeded a gombócokat és le is tudod csepegtetni, egy másik lábas vagy magasabb falú tepsi a zsemlemorzsa megpirításához, egy fakanál, egy nyújtódeszka nyújtófával, egy bögre és egy teáskanál kiskanál a fahéjas cukor összekeveréséhez, egy mokkáskanál, végül kell egy nagyobb tál amiben a kész gombócokat elhelyezed. HA fagyasztott szilvából készíted, kell még egy szűrő, amiben le tudod csepegtetni a szilvákat miután kiolvadtak.

Hozzávalók:

1 kg krumpli

30-35 dkg liszt

1 tojás

20-30 szem magozott szilva – ha fagyasztott akkor ki kell olvasztani, de ha van otthon jó sűrű szilvalekvárod, az is jöhet a gombócba

2 teáskanál fahéj

4-5 evőkanál cukor

30 dkg zsemlemorzsa

1,5 dl olaj

15 dkg cukor

1 teáskanál só

Elkészítése:

A meghámozott és kockára vágott burgonyát tegyük fel hideg vízben főni. Ide jöhet az 1 teáskanál só.

Közben tegyük fel a kisebb lábasban az olajat és a zsemlemorzsát (egyszerre mehet a lábasba mind a kettő, nem kell előtte felforrósítani az olajat) közepesnél nagyobb lángon megpirulni. FIGYELEM!! Folyamatos kevergetést igényel a fakanállal, nem hagyjuk magára egy percre sem, mert nagyon könnyen odaég és akkor kuka az egész. Tehát folyamatosan kevergetjük és kb 8 perc alatt szépen meg fog pirulni a zsemlemorzsa, azaz egy kicsit sötétebb színű lesz. Ha ezzel megvagy, máris mehet bele a 15 dkg cukor, alaposan keverd össze és tedd félre. FIGYELEM!! Akinek elektromos tűzhelye van, ne hagyja a forró platnin a zsemlemorzsát még akkor se ha már elzárta, mert még így is nagyon könnyen odaéghet.

A bögrében keverjük össze a fahéjat és a 4-5 evőkanál cukrot jó alaposan. Kóstold meg és ha úgy érzed, hogy kellene bele még egy kis cukor, tegyél bele apránként még egy kicsit. A fahéj nagyon erős ízű fűszer, változó hogy ki hogyan szereti, ezért érdemes kóstolgatni.

Most nézzük meg, hogy megfőtt-e a krumpli, azaz vegyünk ki egyet a lábasból és ha könnyen szét lehet nyomni, vagy könnyen belemegy a villa, akkor nagy valószínűséggel kész van és már önthetjük is le róla a vizet. Csöpögtesd le jó alaposan.

Törd össze minél jobban a krumplit a lábasban, majd az egészet borítsd rá a nyújtódeszkára és hagyd teljesen kihűlni.

Amíg hűl a krumpli elmosogathatod a lábast amiben a krumpli főtt és máris teheted vissza a tűzre, hogy felforrjon mire a gombócok elkészülnek. Inkább több, mint kevesebb legyen a lábasban a víz, mert hely kell a gombócoknak.

Ha kihűlt az összetört krumpli a deszkán, szórd meg a liszt felével, csinálj a kupacban egy mélyedést, üss bele egy tojást és most az egészet kezd el összegyúrni. Ha úgy érzed, hogy nagyon ragad – márpedig az elején nagyon fog ragadni – akkor apránként, mindig egy-egy marékkal szórj rá, valamint alá a deszkára lisztet és azzal is gyúrd össze. Ezt egészen addig kell ismételni, amíg végre kapsz egy olyan állagú tésztát ami már nem ragad a kezedhez, szépen és könnyen lehet gyúrni.

Ha ezzel megvagy, felezd el a tésztát és jó alaposan 2-3 mm vastagságúra nyújtsd ki, majd a késsel vágj belőle kb 10 cm-es kockákat. Nyilván a tészta szélén nem tudsz majd „rendes” kockákat készíteni, de szerintem ez nem gond. Én a magam részéről még soha az életben nem tudtam tökéletes gombócokat csinálni, inkább olyan kis csomagocskák lettek, mint gombócok, de ettől még az ízük ugyanolyan jó volt és ugyanúgy elfogyott az egész 15 perc alatt. Szóval szerintem no para, ha nem lesz tökéletes az a kocka.

OK ha a tészta fel van szeletelve, jöhetnek bele a szilvák. Minden kockába két fél szilva jön összeborítva, DE ELŐTTE a szilvamag helyére egy mokkás kanállal tegyél fahéjas cukrot, majd borítsd őket össze és mehetnek a tésztára. A kocka négy sarkát hajtogasd fel a szilva tetejére, beborítva azt és a hajtások mentén a réseket vagy összecsíped és akkor tényleg kis csomagocskák lesznek, vagy megpróbálod őket gombóccá gyúrni. A lényeg, hogy lehetőleg ne maradjon rés, mert azon ki fog folyni a cukros szilvalé.

HA szilvalekvárt teszel a gombócba, akkor az legyen minél sűrűbb. De mindenképpen érdemes szem előtt tartanod, hogy ez esetben a gombóc elkészítésének technikája egy kicsit más. Vedd az egyik kockát az egyik tenyeredbe, hajlítsd be az ujjaidat, formázz a tenyeredből kelyhet. Most tedd bele a lekvárt, így ugyanis elkerülheted, hogy a lekvár kifolyjon a tésztából. És most csipkedd össze a kocka széleit, formázz belőle kis zacskót, vagy ha tudsz akkor gombócot.

És akkor most jöhet a gombócok kifőzése. Ahhoz, hogy ne hűljön ki a víz a gombócoktól az kell, hogy csak 5-6 gombócot tegyél a vízbe egyszerre. Várd meg amíg feljönnek a forrásban lévő víz felszínére, várj még kb 3 percet és csak az után szedd ki őket. Próbáld meg minél jobban lecsepegtetni a gombócokat, majd mehetnek a cukros zsemlemorzsába és onnan a tálba amiben majd tálalod őket.

Ha elfogyott az első adag tészta, jöhet a második ugyanígy és a végén lesz egy nagy tál gombócod.

Tálaláskor a gombócokat még megszórhatod fahéjas cukorral.

Jó étvágyat.

 

 

 

 

 
 

 

Profilkép



Utolsó kép


Facebook

Levelezőlista




Archívum

Naptár
<< November / 2018 >>


Statisztika

Online: 1
Összes: 139006
Hónap: 3435
Nap: 129