Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


pizza tészta

2011.10.22

 Imádom a pizzát, mindenféle feltéttel, bármikor,bárhol meg tudom enni és hál’Istennek a kislányom is és a barátnői is nagyon szeretik a pizzámat.

 Ha szeretnéd elkápráztatni a barátnőidet, szeretnél valami olyat készíteni ami mellett már a készítése közben is jókat lehet dumálni, amit mindenki a maga ízlésének megfelelően készíthet el, itt az idő, hogy megtanulj pizzát készíteni.

 Most csak a tészta receptjét írom le, hiszen a feltétek száma millió, bármit tehetsz rá attól függően, hogy ki mit szeret, vagy éppen mi van otthon. Variálhatjátok úgy is, hogy egy tepsiben többféle feltétet használtok, majd a végén mindenki a sajátját eszi meg. Nagyon laktató, főleg ha a sok a cucc rajtaJ))

 Én 6-8 fős társaságnak szoktam ebből a mennyiségből pizzát készíteni, de ehhez két nagyobb peremes tepsi szükséges – olyan 50x30 cm-es legalább. Ha ilyened nincs, az se tragédia, meg fog sülni a gáztűzhely tepsijében is.

 HOZZÁVALÓK :

-          1 kg liszt ( Ha 3 főre készíted mindenből a fele kell)

-          2 lapos evőkanál só

-          1 evőkanál oregano ( ha nincs, nem kell megijedned, nem baj ha elmarad)

-          1 mokkás kanál őrölt fekete bors

-          1 kocka élesztő ( én nem szoktam használni a por alapú szárított élesztőt, nekem nem vált be)

-          2 teáskanál cukor

-          3-3 dl víz és tej ( de ha csak víz van, azzal is fincsi lesz)

-          6 evőkanál oliva olaj ( én már csináltam sima olajjal is, bevallom nem vettem észre a különbséget) és még annyi étolaj, ami a tepsi kikenéséhez kell

-          Pizzakrém (tubusos formában, készen lehet kapni), vagy sűrített paradicsom, ketchup,esetleg tejföl –attól függően, hogy milyen alapot akarsz a feltétek alá a tésztára.

-          Tálka a folyadéknak + egy kanál

-          Tál a tésztának

-          Tepsi a sütéshez

 Első lépés az élesztő felfuttatása. Megmondom őszintén, amikor ezt először hallottam, fogalmam sem volt, hová fog felfutni az élesztő…J) egyszerűen nem is értettem miről van szó…Ebből okulva most néhány szó erről. A 6 dl folyadékot ( ami ugyebár fele víz fele tej, vagy csak víz) egy akkora tálba öntsd bele, hogy legyen helye az élesztőnek felfutni, azaz felhabosodni. Ez nagyjából annyit jelent, hogy ha a folyadékkal félig van töltve az edény, a másik felét fogja kitölteni a hab, tehát úgy számolj, hogy ennyi hely kell majd neki.

Szerencsés, ha mikrózható edénybe öntöd a folyadékot, beleteszed a cukrot – DE  az élesztőt még NEM- és megmelegíted. Ha nincs mikród, bármilyen lábasban megmelegítheted. Mennyire? Annyira, hogy az ujjadat még bele tudd dugni, meleg legyen de ne forró. Ez fontos, mert ha túl forró, megöli az élesztő gombákat.

 Ha ez megvant keverd fel, így egyenletes lesz a hőmérséklete, nem kerülsz olyan helyzetbe, hogy az alja forró, a teteje meg hideg, majd morzsold bele az élesztőt, keverd át, lehetőleg ne maradjanak benne élesztő darabok, hanem oldódjon fel amennyire lehet és tedd félre. Az élesztő nagyjából 5-7 perc alatt fog felfutni, azaz látni fogod, hogy a folyadék teteje jó alaposan fel fog habosodni. NE FELEJTSD EL belőle a cukrot. Az élesztő gombáknak ugyanis szükségük van rá, ha kihagyod belőle, nem lesz jó.

 Szóval az élesztőt elindítottuk, lássuk a többi hozzávalót. Abba a tálba, amelyikben a tésztát elkészítjük, öntsd bele a lisztet, az oreganot, a sót és a borsot és keverd össze. Ha ez megvan, ki kellene találni hol fog megkelni a tészta. Ha nyár van, kitűnő lesz neki a napon, ha tél van, kiváló lesz a radiátor, vagy bármilyen fűtőtest, ha nincs Nap, de nem is fűtünk, akkor sem esünk kétségbe, mert a tésztánk kitűnően meg fog kelni a 2-es fokozaton előmelegített sütőben,amit majd leveszünk 1-sre ha betesszük a tésztát.  A LÉNYEG, hogy a tésztának, majd kellemes meleg de nem forró helyre lesz szüksége.

 Ha ezt kitaláltuk, nézzük meg, hogy áll az élesztő. Ha már jó alaposan felhabosodott és a víz is kihűlt már nyugodtan beleönthetjük a lisztbe, a hideg folyadék úgysem fog már továbbfutni.

Tehát nyakon öntöttük a lisztet az élesztős folyadékkal, ehhez hozzáadjuk még a 6 evőkanál olajat és jöhet az összedolgozás. Kanállal majd kézzel jó alaposan összekeverjük, dagasztjuk és ha van elektromos dagasztónk azzal még 6-7 percig jó alaposan átdagasztjuk. Ha nincs, nem marad más hátra mint  kézzel jó alaposan átgyúrjuk, gyömöszöljük 6-7 percig. A végén olajos kézzel megsimogatjuk a tésztát alul is felül is, így  kelés közben nem fog kiszáradni, nem lesz száraz kéreg rajta.

 Mi az az elektromos dagasztó? Lássuk csak lehet, hogy ti például konyhai robotgépnek hívjátok…Valami ilyesmit keress a konyhában:

 

 

Ha a tésztát megdagasztottad, itt az ideje pihentetni, keleszteni. Hogyan? Takard le a tálat egy konyharuhával, vagy egy tálcával és tedd meleg – de NEM FORRÓ – helyre, olyan 20-25 fok kell neki. Adj neki 45-50 percet és az élesztő mindent elintéz

Az utolsó 10 percben kezdd el előmelegíteni a sütőt – ha elektromos sütőtök van 180C-ra, ha gáz 4-es fokozaton.

 Amíg kel a tészta, készítsd elő a feltéteket. Vágd össze a kolbászt, a paprikát a paradicsomot, a gombát, hagymát, vedd elő a felvágottakat, a pizzakrémet, a sajtot, szóval mindazt, amit majd a pizzára teszel. A tepsi vagy tepsik alját kend ki olajjal mindenhol. Hogyan? Mondjuk 2 evőkanál étolajat ( a tepsibe én a magam részéről nem pazarolom el az oliva olajat) tégy a tepsi aljába és az ujjaddal kend szét mindenhová. Ha úgy érzed, hogy sok lesz már az olajból, tehetsz a tepsi aljára sütőpapírt az olaj helyett,de azzal szerintem nem az igazi,valahogy  bele"izzad" a tészta alja, nem fog szépen átsülni.

 Ha letelt a kelesztési idő, nézd meg a tésztát. Mit fogsz látni? Ha minden igaz a tészta majdnem a 1,5 vagy 2-szeresére  fog dagadni a tálban és az egész nagyon puha lesz, nagyon lágy éskönnyed amikor hozzányúlsz.

 Ok de mi van ha nem??? Hááát, akkor vagy nem volt elég meleg a víz az élesztőnek és nem futott fel eléggé, vagy nem volt elég meleg a kelesztéshez, vagy elmérted a folyadékarányát és kevés lett, de ha már így sikerült, nincs mit tenni, nem azt mondom, hogy így is tökéletes lesz, de meg lehet majd enni nyugi bele, kidobni nem kell semmiképpen sem, a következő majd jobban sikerül.

 Tehát ha minden ideális és a tészta megkelt, olajos kézzel nyúlunk hozzá. Felezd el a tésztát, tedd bele az egyik tepsibe és az ujjaddal kezd el széthúzogatni a tepsi formájára. Nos, ez sem egy egyszerű művelet, ki kell tapasztalni..miért? Először is azért mert a kész tészta vastagsága attól függ, hogy most milyen vékonyra nyújtod a tepsiben a tésztát. Ez pedig ugyebár attól függ, hogy mekkora a tepsid amiben szétnyújtod. Lássuk csak hogyan tudok segíteni Neked??? Arra gondolj, hogy a sütés közben a tésztád még tovább, a duplájára fog dagadni, tehát ha most olyan vékonyra nyújtod, hogy már-már átlátszik a tepsi alja, az nagyjából 0,5 cm-s lesz,inkább ropogós lesz ha kész, míg ha bőven van tészta a tepsiben, az a végén vastag, puha tésztát fog eredményezni.( Nekem egyszer olyan vastag lett, mint egy süti és így azért nem volt olyan tökéletes)

Ha igazán profi akarsz lenni és van otthon nyújtófád és nyújtó deszkád, azzal a legkönnyebb kinyújtani, nem fog elszakadni és egyenletesen vékonyra nyújthatod, csak előtte lisztezd be a deszkát. Ha nincs, de mégis nyújtani szeretnéd, használj egy üveget és a belisztezett konyhapultot, azon is tökéletesen kinyújthatod, csak előtte is és utána is alaposan takarítsd le az üveget is és a puktot is. De ha nem akarsz bajlódni a plusz takarítással, marad a tepsiben formára huzogatás.

 Ok. Ha beleküzdötted a tésztát a tepsibe, jöhet rá a feltét. Először kend meg a tésztát az alappal, a pizza krémmel, vagy sűrített paradicsommal vagy sajtos tejföllel, majd tedd rá a felvágottat, vagy sonkát, vagy amihez csak kedved van, a végén jöhet rá a sajt és már teheted is a sütőbe, ahol – a tészta vastagságától függően – 30-40 perc alatt elkészül. ( Ha nincs pizza krémed, de van mondjuk pizza fűszerkeveréked, vagy oreganod, keverd bele a sűrített paradicsomba, vagy a ketchup-ba, és máris olyan mint a pizzakrém, de ha nincs az se gond)

 Honnan tudod, hogy jó-e? Lássuk csak: ha vékony a tészta, biztosan kész, ha a sajt a szélén már barnára sült. Ha vastag a tészta, a tepsi középső részébe egy késsel szúrj le és ha már nincs tészta rajta amikor kihúzod belőle a kést, nagy az esély arra, hogy készen van.:)))

Bizonytalan vagy??? Nem vagy biztos benne, hogy kész??? Vedd ki a tésztát a sütőből – FORRÓ!!!, tedd rá egy vágódeszkára a tepsit – NEM  a konyhapultra, mert összeégeti - és egy késsel vágj ki egy kis darabot a közepéből és kóstold meg. Ha úgy érzed, hogy még nem sült meg eléggé, semmi gond, nyugodtan visszateheted még pár percre.

 Mire figyelj a feltéteknél? A paradicsom, az ananász, a konzerv gomba, vagy kukorica, a különböző tengeri herkentyűk LEGYENEK LECSEPEGTETVE, mert könnyen eláztathatják a tésztát. Fagyasztott cuccot én nem tennék rá, mert először is  visszafolytja a hideg a tésztát, másodrszor a kiolvadó cucc teljesen szétáztatja az egészet . Egyebekben a pizzádnak csak a fantáziád szab határtJ))

 

Jó étvágyat!!! 

Ha tetszett  kérlek like-old

 
 

 

Profilkép



Utolsó kép


Facebook

Levelezőlista




Archívum

Naptár
<< Május / 2018 >>


Statisztika

Online: 1
Összes: 125266
Hónap: 1835
Nap: 65