palacsinta
Ezt az oldalt már nem fogom tovább tölteni, új receptekért, videókért kövessetek minket a Facebook tiniszakácskönyv oldalon
(5) Tiniszakácskönyv | Facebook
és csatlakozzatok a Kezdők a konyhában Facabook csoportunkhoz is itt: (5) Kezdők a konyhában | Facebook
Várunk benneteket!
Lássuk milyen eszközök kellenek hozzá:
- 1 nagyobb tál, amiben összekevered a tésztát
- 1 fakanál vagy 1 evőkanál a keveréshez, bár a hosszú nyelű fakanál kényelmesebb, de ha véletlenül nincs, megteszi az evőkanál is. Még jobb lenne persze, ha lenne egy robotgéped, aminek a keverő lapátjaival nagyjából a tizedére lehet csökkenteni a keverés idejét J)))
- 1 palacsinta sütő – háááát ez bizony elkerülhetetlen, másban nem nagyon tudsz palacsintát sütni, ezt nem helyettesítheted egy serpenyővel, vagy egy lábassal. Hogyan néz ki egy palacsinta sütő? Mi különbözteti meg a serpenyőtől?? Nos csupán annyi, hogy a pereme nem haladja meg a 2 cm-t és jó hosszú a nyele. Mindkét tulajdonsága a palacsinta megfordítását segíti, azaz ha valaki elég ügyes a palacsinta sütővel fordító lapát vagy kés nélkül, egyetlen dobással meg tudja fordítani a palacsintátJ))
szükséged lesz még
- 1 merőkanálra – ha vékony palacsintát szeretnél, elég egy kisebb, ha a vastagabbat szereted, jó ha van egy nagyobb
- 1 lekerekített hegyű késre, vagy akár egy fordító lapátra a palacsinta megfordításához és majd egy tányérra, amire a kész palacsintákat teszed.
- Ha van otthon torta kenő ecseted, vagy lúdtollad, a serpenyő kikenéséhez, jó szolgálatot tehet.
Hozzávalók :
- ½ kg liszt – ebből mondjuk 15-20 palacsintát készíthetsz, attól függően, hogy milyen vékonyan, vagy vastagon csinálod
- 1 tojás
- 2-2 dl tej és szénsavas ásványvíz vagy szóda. Ez utóbbit sima vízzel is helyettesítheted, de a palacsinta tészta könnyedségét a vízben lévő buborékok adják majd, úgy finomabb lesz.
- 1 csipet só és 1 evőkanál étolaj a tésztába
- kb 1 dl étolaj a sütéshez.
Lássuk hogyan készül:
A lisztet és a sót tedd a tálba, üsd bele a tojást, add hozzá az egy kanál olajat és kezd el adagolni hozzá a tejet, közben folyamatosan kevergesd. Ha elfogyott a tej, jöhet a szóda, amit szintén folyamatos kevergetés mellett adagolj hozzá, DE FIGYELJ oda innentől kezdve a sűrűségére. A palacsinta tésztának körülbelül olyan sűrűnek kell lennie mint – mondjuk – az étolajnak. Szóval sűrű, jól folyik, de nem víz vagy tej állagú. Egyébként az első tészta kisütésekor látni és érezni fogod, hogy eléggé folyékony-e, mert ha nem tudod gyorsan szétteríteni a tepsiben, akkor valószínűleg túl sűrű, ezért majd tovább kell hígítanod VÍZZEL és nem tejjel. FONTOS, hogy a palacsinta tésztát ha még sűrű, higítani könnyebb, mint vissza sűríteni ha túl folyékony lett.
Szóval ha már összekevertél mindent és szerinted megfelelően folyékony, akkor keverd addig amíg a csomók el nem tűnnek belőle. Igen, ez a legmacerásabb része ennek az egésznek, most jönne jól a robotgép, mert azzal sec-perc alatt végezhetsz.
Szóval ha a tészta szép, egyenletes és csomómentes, nekifoghatunk a sütésnek.
Tedd fel a palacsinta sütőt a tűzhelyre,a maximumnál egy kicsivel kisebb fokozatra kapcsold és cseppents bele nagyjából egy mokkáskanálnyi olajat és várj. ( Nem kell több olaj, nem szükséges, hogy ússzon benne a tészta, mert az gusztustalan lesz.) Ha már hallod, hogy az olaj serceg és ha leveszed a tűzről a sütőt és elkezd benne „szaladgálni” az olaj, valószínűleg már eléggé felhevült ahhoz, hogy jöhet bele a tészta. Fontos, hogy az olaj és a serpenyő forró legyen, hogy a tészta ne ragadjon bele !!!!
FIGYELEM!!! Ez nem egy egyszerű művelet, még akkor sem ha anyutól, vagy a nagyitól úgy láttad, hogy semmi különös nincs benne és nagyjából 3 másodperc alatt elterül nekik a tészta. Légy türelmes, nem baj ha elsőre nem sikerül, a lényeg, hogy ne égesd oda, mert akkor a tepsit rendbe kell raknod, mert a következő is le fog égni az odaégett maradványok miatt.
TEHÁT a forró olajat körbe vagy inkább össze-vissza futtatod a serpenyőben ( ha van lúdtollad, vagy torta kenőd, azzal egyszerűen szétkened benne), hogy nagyjából mindenhová jusson. Ha ez megvan, leveszed a tűzről és a merőkanállal elkezded beleönteni a tésztát MIKÖZBEN a serpenyőt úgy mozgatod, hogy a tészta szét terüljön benne. ÉN várni szoktam 4-5 másodpercet mielőtt visszateszem a tűzre, közben a teteje egy kicsit mattulni kezd. Ha visszatetted a tűzre, körülbelül 25-30 másodperc múlva már látni fogod, hogy a tészta legszéle elkezd elválni a tepsitől. A lekerekített hegyű késsel óvatosan húzd körbe a tészta legszélét és nézd meg, hogy a tészta többi része „ nem akar-e” már elválni a tepsitől. Segíthetsz neki azzal is, hogy a serpenyőt előre – hátra, ide-oda elkezded rázogatni, így ha egyenletes volt az olaj és a tészta alja már megsült, elvileg el fogja engedni a serpenyőt és a késsel, vagy egy határozott dobással meg tudod majd fordítani. Ha még nem akarja elengedni a palacsinbta sütő alját, tedd vissza 5-10 másodpercre és próbáld újra. A másik oldal megsütéséhez már csak feleannyi idő kell, azaz nagyjából 15-20 másodperc alatt kész van.
Ha kicsúsztattad a tésztát a tányérra a serpenyőből, tedd vissza a tűzre, hogy újra felhevüljön. Én minden palacsinta előtt szoktam 2-3 csepp olajat újra beleönteni (több nem kell), azt az előbbi módon felhevítve szétteríteni/ szétgörgetni/szétkenni és csak utána jön bele az újabb adag tészta.
A palacsinta sütési ideje nagyban függ a tészta vastagságától. KÍSÉRLETEZZ !!!! Sűrűbb- vagy folyékonyabb tésztával, kisebb vagy nagyobb merőkanállal. Hidd el, ha ráéreztél, nagyon egyszerű, rutin munka lesz és sok örömöd lesz benne.
Ha végig verekedted magad ezen a tortúrán, bármivel megtöltheted. Lekvár, kakaó, nutella, túró, dió mák, puding VAGY a tegnapról megmaradt pörkölt összetörve, pépesítve, de bármi mással is, tényleg számtalan a variácó.
Jó étvágyat!