Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Milánói makaróni:

2012.12.22

 Mire lesz szükséged hozzá:

Először is egy nagyobb ( minimum 5 literes) lábasra és a hozzávaló fedőre a tészta főzéshez. Egy peremes serpenyőre és a fedőjére a massza elkészítéséhez, vágódeszkára, éles késre, fakanálra, sajt reszelőre,  egy kis tálra vagy tányérra a reszelt sajtnak, egy nagyobb tálra és egy szűrőre a főtt tésztának,  villára és egy evőkanálra.

Hozzávalók 4 személyre :

½ kg spagetti tészta, vagy makaróni

½ kg darálthús, de ha nagyon húsosan szeretik, ennél több hús is jöhet bele

2 evőkanál olaj

1 üveg milánói spagetti szósz. HA NINCS, 1 zacskó milánói spagetti por. HA EZ SINCS, 1 nagyobb vagy két kisebb sűrített paradicsom konzerv – ezek adják majd az alapot

1 fej vörös vagy lilahagyma – elhagyható, de én így szeretem

15-20 dkg  reszelt sajt

HA VAN gomba – üveges, vagy nyers – az is jöhet, nagyon finom és nem utolsó sorban dúsítja a szószt, de természetesen el is hagyható

1-1   teáskanlányi só, az egyik a tészta vizébe, a másik majd a húsba

1 mokkáskanálnyi őrölt fekete bors

2 evőkanál kechup

HA NEM kész spagetti szósszal, vagy spagetti porral készíted, szükséged lesz még

1-1-mokkáskanálnyi oregánóra és bazsalikomra is.

 

Elkészítése :

A tészta  főzését itt nem részletezem ( olvashatsz róla a kínai zöldséges tésztánál) , de  a lényeg az, hogy a vizet só nélkül, fedő alatt felteszed forrni, HA már forr, csak akkor jön bele a só, majd a tészta. Fontos a tészta felkeverése a fakanállal, hogy ne ragadjon a lábas aljára éééés fontos a kóstolása is. Nagyjából 10-15 perc alatt meg fog főni, de ajánlatos egy-egyszer megkóstolni, ketté harapni és ha már úgy látod, hogy nincs a szét harapott tészta közepében a még nyers, keményebb "mag", akkor nagy valószínűséggel márkész.

Lássuk hogyan készül a szósz?

 A hagymát megpucoljuk, kockára vágjuk ( valahol már írtam erről is részletesen, de a lényegaz, hogy félbe vágod, vágott felével a deszkára teszed, egyik kezeddel az alsó-felső részénél fogva leszorítod, amíg a másik kezeddel, illetve a késsel először keresztben, majd hosszában felszeleteled, azaz felkockázod.). Feltesszük az olajat és 1 dl vizet a tepsiben  közepesnél magasabb hőfokra és mehet bele a kockára vágott hagyma. NEM HAGYJUK OTT!!! Gyakori kevergetést igényel. Miért kell bele a víz?? Én azért szoktam az olajba vizet önteni, mert így nehezebben ég oda a hagyma miközben üvegesre párolom és valamivel kevesebb kevergetést és őrzést igényel. nagyjából 5-10 perc alatt látni fogod, hogy átlátszóbbak, üvegesebbek lesznek a hagyma kockák.

OK!  HA a hagyma üvegesre párolódott, jöhet bele a darált hús, arra a só és a bors. Jól keverd össze és sűrűn kevergetve ( Ha a hagymát nem hagytad magára, a húsról le se vedd a szemed, mert az tutira le fog ragadni, de ezen is könnyíthetsz újabb 1 dl vízzel, DE CSAK AKKOR, ha már fehérre párolódott a hús az olajon!!))  fehérre párolod.  Most jöhet bele az a bizonyos 1 dl víz, párold még 5 percet, majd innentől kezdve jönnek a variációk :

1.)    Ha van gombád, azt kis kockára vágva (mindegy, hogy konzerv, üveges, vagy nyers) tolhatod a hús után és újabb 5 percig párolnod kell őket együtt.

2.)    Ha van üveges szószod most jöhet a hús nyakába. Jól keverd össze, tedd rá a fedőt, VEDD vissza a hőfokot 2-re és párold össze 10 percig. Kevergetni most se felejtsd el!!!!

3.)     Ha nincs üveges szószod, de van milánói vagy bolognai porod, szórd rá a húsra és alaposan keverd össze ÉS CSAK MOST öntsd rá a 3 dl vizet amit a gyártó ír. Újabb alapos keverés, jöhet a fedő és a 10 perc főzés 2-es hőfokon.

4.)    Ha paradicsom sűrítményt használsz, szórd rá a húsra a zöld fűszereket ( oregano, bazsalikom), keverd össze, jöhet rá a paradicsom sűrítmény, azzal is keverd össze, majd öntsd nyakon 2 dl vízzel. FIGYELEM még nem láttam olyan konzervet, vagy üveges cuccot, amiből tökéletesen kijött volna ami benne volt, ezért a pazarlás elkerülése érdekében egy kis vízzel ki szoktam öblíteni őketJ))

Szóval ha eltelt a 10 perc, jöhet a masszára a 2 evőkanál kechup. Megint kever össze, párold még 2-3 percig és jöhet a kóstolás!!! Ha úgy érzed, hogy a hús és a gomba már omlós, nem ropog a fogad alatt, akkor kész vagy.

A tésztát leszűröd, tálba teszed és mehet rá a cucc. Tálalást követően már a tányéron szórod rá a reszelt sajtot.

Jó étvágyat

 
 

 

Profilkép



Utolsó kép


Facebook

Levelezőlista




Archívum

Naptár
<< November / 2018 >>


Statisztika

Online: 1
Összes: 139006
Hónap: 3435
Nap: 129