Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


kínai zöldséges tészta

2012.08.15

 

IMG_7038 (640x427) (420x280)Szóval lássunk neki a kínai zöldséges tésztának, ami cakli-pakli fél óra-40 perc alatt készen van, attól függően ki, mennyire ropogósra szereti a zöldségeket.

Hozzávalók :

- tészta - természetesen a legjobbnak a spagetti tészta látszik, bár nekem ma nem volt otthon, csak fodros levelű tésztám, így abból csináltam. ( végül is ha belegondoltok a legtöbb tészta ugyanabból az alapanyagból készül, csak más formátumúra készítik:-)))

 

 

Én a magam részéről a 500 g-os tészta harmadát használtam fel és három embernek való kaja lett belőle a zöldségekkel együtt.

 

-2-3 szál újhagyma, bár én két fej lila hagymával pótoltam mert más nem volt otthon

-2-3 gerezd fokhagyma, vagy kb 1-1,5 cm fokhagyma krém

- 2-3 sárgarépa

- 2 kalifornia – paprika ( én sima TV paprikát tettem bele helyette, nálunk ez terem a kertben)

- 1 kisebb darab gyömbér, vagy egy mokkás kanálnyi gyömbér por

- egy kisebb cukkíni – mondjuk nem nagyobb egy arasznyinál és nem is túl vaskos,mert az ilyen fiatal cukkiniknak még a magjával sem kell bajlódni. Ha azonban nagyobb, testesebb egyedet sikerült beszerezned, annak én kikaparnám a magos belsejét és úgy használnám fel.

- egy teáskanálnyi só a tészta főzővizébe

- 2 evőkanál olaj

- 2 evőkanálnyi fekete szójaszósz

-10-15 friss bazsalikom levél, bár szerintem a szárított is megteszi, ha nincs kerted, vagy bazsalikom töved cserépben.

 

Bár az eredeti recept nem írta, de én megkívántam, így tettem még bele 2 db paradicsomot és egy csokor petrezselymet is, illetőleg egy fehér répát …

 

Szükséged lesz még egy nagyobb lábasra és fedőre, amiben a tésztát megfőzöd, egy szűrőre, amivel leszűröd, egy nagyobb, peremes serpenyőre, vagy WOK-ra + fedőre amiben a zöldségeket pirítod,  egy tálra,amiben a kész, megpirult zöldséget félre teszed,egy fakanálra és egy evőkanálra, éles késre, valamint vágódeszkára az aprításhoz.

 

Elkészítés:

 

Tedd fel a vizet forrni és ha már lobog, azaz forr, jöhet bele a só és a tészta. Keverj rajta egyet a fakanállal, hogy ne ragadjon oda a lábas aljára, tedd rá a fedőt és van nagyjából 10-15 perced, amíg készre fő. Ez idő alatt elkezdheted a zöldségek tisztítását. Közben azért ügyelj arra, hogy 10 perc múlva kóstold meg a tésztát, fontos lenne ugyanis, hogy ne főzd túl puhára, mert úgy nem az igazi. Tehát a kóstolgatás során ha már úgy érzed, hogy majdnem kész a tészta mert már nem teljesen kemény, de még nem az a totál puhára főtt, na akkor lesz jó. Leveheted, leszűrheted és félre teheted.

 

A zöldségekkel kapcsolatban én a tisztítást az alapos megmosásukra korlátoztam, és mivel még friss, zsenge a répa, azt sem pucoltam meg, mint ahogyan a cukkínin is rajta maradt a héja. Csak a gyömbér ( ha nem gyömbér port, hanem magát a zöldséget használod),  a fehér répa és a hagyma  igényli a héj eltávolítását.

 

Tehát ha feltetted a vizet forrni, máris nekikezdhetsz a zöldségek előkészítésének. A hagymákat pucoltam meg először, mert azokkal fogjuk kezdeni, majd megmostam a többi zöldséget és megpucoltam a fehérrépát is. Ha van gyömbéred, azt is pucold meg.

 

Minden zöldségre igaz az a szabály, hogy lehető legvékonyabbra, legkeskenyebbre kell őket szeletelni, ez egy kis odafigyelést és babrát igényel, ha nincs speciális zöldség szeletelőd, de nekem sincs és így is végeztem az összes zöldséggel 10 perc alatt. Tehát a lényeg az, hogy vékony szeletekre, vagy gyufaszálakra vágd össze az összes zöldséget. Ha nincs elég helyed, nem tudod egyszerre felvágni őket, akkor sincs baj, amíg az első fajtát megpirítod, vághatod a következőt, mert nem egyszerre fognak a serpenyőbe kerülni.

 

Ha a hagymákat megpucoltad és felszeletelted mehetnek a serpenyőben felhevített olajba. FIGYELEM!!! Többször kell kevergetned, ne hagyd, hogy odaégjen. Közben szeleteld fel a répát, a gyömbért és a fehérrépát, azaz a gyökeres zöldségeket, mert ezek fognak először a hagyma után következni. Ha a hagyma már megfonnyadt, megpárolódott ( ez nem több mint 3-4 perc), jöhetnek bele a „gyökerek”.Alaposan keverd össze őket és pirulhatnak a hagymával együtt, tedd rá a fedőt, hogy gyorsabban puhuljon.

 

Következhet a cukkíni. Ha fiatal cukkínid van, nem kell bajlódnom a magjával, ha nagyobb, öregebb, akkor sajnos nem tudod elkerülni a magok kikaparását. Én rajta hagytam a héját is, puhára párolódik az is, de ha neked úgy jobban tetszik, meghámozhatod.  Szóval szeleteld fel a cukkínit is, tartsd szem előtt a VÉKONYRA előírást. Ha megvagy a szeleteléssel, mehet a gyökerek után. Ismét keverd össze az egészet, tedd vissza a fedőt.

Folytathatod a paprika és ha te is tettél bele paradicsomot, annak a szeletelésével. Ha kész van, küldd őket is a többiek után a serpenyőbe, keverd össze őket és puhulhatnak együtt. Végül aprítsd fel a petrezselymet és a majoranna leveleket, ezek kerülnek bele utoljára, ezeknek csak 1-2 perc kell, nem kell őket szétpárolni, attól elveszítik az ízüket.

 

Nagyon érdekes stádiumához értünk a zöldséges tésztának, most kell ugyanis eldönteni, hogy meddig pirítsuk a zöldségeket. ropogósan szeretem őket, ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy félig még nyersek. Ha te is így szereted, a paprika és a paradicsom után már csak 5 percig kell, hogy piruljanak a  zöldségek és máris kikanalazhatod őket egy tálba és félre teheted. Ha még párolni szeretnéd, adj még neki 5-10 percet, közben kóstolgasd és most is csak a végén tedd bele a petrezselymet és a majorannát.

 

Ha úgy érzed, hogy kész NE öntsd ki a serpenyőből a zöldségek után visszamaradt zsiradékot és zöldség levet, mert ha kiszedted a zöldségeket, jöhet a serpenyőbe a tészta. Alaposan keverd el a forró zsiradékkal és pirítsd 3-4 percig, folyamatosan kevergetve. Ha ezzel megvagy öntsd nyakon a két evőkanál fekete szójaszósszal, hagyd még a tűzön 2 percet, majd öntsd vissza a zöldségeket, alaposan keverd össze és kész vagyJ)))

 

Mint látod a receptből a tészta főzővizén kívül hiányzik só. Ennek az az oka, hogy a fekete szójaszósz rendkívül sós, nagyon erős az aromája, így nagyon könnyen elsózhatod. Szóval ha végeztél és megkóstoltad, még mindig utána sózhatod, ha szükségét érzed…

 

 

Jó étvágyat

 

Ha tetszett kérlek like-old 

 

 

 

 
 

 

Profilkép



Utolsó kép


Facebook

Levelezőlista




Archívum

Naptár
<< November / 2018 >>


Statisztika

Online: 1
Összes: 139006
Hónap: 3435
Nap: 129