sajttorta
Ezt az oldalt már nem fogom tovább tölteni, új receptekért, videókért kövessetek minket a Facebook tiniszakácskönyv oldalon
(5) Tiniszakácskönyv | Facebook
és csatlakozzatok a Kezdők a konyhában Facabook csoportunkhoz is itt: (5) Kezdők a konyhában | Facebook
Várunk benneteket!
Amire szükséged lesz hozzá:
1 db vágódeszka,1 db hús klopfoló, 1 db 28 cm-es torta forma ( vagy ha az nincs, egy közepes tepsi amiben sütni szoktál ), 2 db közepes vagy annál nagyobb tál a krém kikeveréséhez és a keksz összeállításához, 1db kézi, vagy gép habverő vagy ha egyik sincs egy fakanál a krém kikeveréséhez, 1 db evőkanál, 1 db sajt reszelő, egy mély tányér, vagy tál a vaj felolvasztásához, valamint alufólia a sütő kibéleléséhez és 2 db ( nem tévedés 2 db) tál vagy tálca amin tálalni fogod.
Hozzávalók :
25 dkg sima, egyszerű vajas keksz ( bár szakértő barátom háztartási keksszel is kipróbálta és úgy is finom volt)
10 dkg teavaj
1 – 1,5 dl tej ( NEM több)
750 g mascarpone – sima natur nem ízesített és nem sózott ( nagy bizonyossággal nem foghatsz mellé, ha olyat választasz amin sütemény képét látod)
2,5 dl habtejszín
1 zacskó habfixáló
4 db tojás
15-20 dkg kristály cukor
1 kisüveg vanília aroma
2 db citrom
1 csipet só ( de nem több!!!!)
1 kis üveg áfonya lekvár ( bár a hírek szerint nagyon finom más lekvárral vagy friss gyümölccsel is, bár ez utóbbi szerintem csak zselével maradna a tetején)
Elkészítése:
Kapcsold be a sütőt 180C-ra, hogy melegedjen. Gáz sütőnél ez szerintem 4-es fokozat. DE ELŐTTE tegyél a sütő aljára, vagy a legalsó rácsra alufóliát amit mondjuk a sarkainál 4 db villával rögzíthetsz, hogy az áramló forró levegő ne fújja fel. Miért kell ez??? Mert ha torta formában sütöd a tortát, meg van a lehetősége, hogy a tortaforma résen a krém itt-ott kicsepeg, esetleg egy kicsi kifolyik, ami ráég a sütő aljára, esetleg büdösen füstölni kezd…szóval ezt jobb ha elkerüljük. Persze ha nem tortaformát, hanem tepsit használsz, erre a macerára nem lesz szükséged.
Vedd elő a kekszet és a vágódeszkán a hús klopfolóval törd apró darabokra és mehet a morzsalék az egyik tálba.Gyorsabban végzel, ha a kekszet egy zacsiba teszed és úgy töröd össze. Ha ezzel megvagy, olvaszd fel a vajat (DE tényleg csak olvaszd fel, nem kell, hogy forró legyen) és mehet a tejjel együtt az összetört kekszre. ( FIGYELEM!!! A tejet apránként adagold, nem kell hozzáadni az egészet ha úgy látod, hogy a keksz nem szívja fel, bár ezt nem tartom valószínűnek, szerintem simán elbírja a 1,5dl tejet). Ha ezzel megvagy, jó alaposan keverd össze és nyomkodd még egy kicsit szét a tál oldalán a kanállal (nem lesz belőle tök egységes massza, kicsit darabos, összeragadós lesz az egész).
Abból a tálból amiben a vajat felolvasztottad, az ujjaddal szedd ki a vaj maradékát és kend a tepsi/ torta forma aljára és ha még maradt annyi az oldalára is. Ha biztosra akarsz menni, ügyesen vágj egy megfelelő méretű sütőpapírt és azzal béleld ki a
tortaformát, DE ha így teszel, akkor nem lesz szükség arra, hogy kikend vajjal a torta formát.
Majd az egész masszát nyomkodd bele a tortaforma, vagy a tepsi aljába. Még egy kicsit tömörítsd a kekszet a tepsi alján, hogy jó egységes legyen és tedd be a sütő középső rácsára. Most annyi következik, hogy 7-10 percig ez a kekszes massza a sütőben egy kicsit összepirul, összeáll. NEM kell tovább a sütőben lennie, ezt nem kell újra megsütni, csak álljon össze, kapjon egy kis kérget.
Miközben a keksz a sütőben pirul, már jöhet is a krém. Ütsd a tojásokat a másik tálba, öntsd hozzá a cukrot , a csipet sót és jó alaposan keverd össze. Mehet bele a mascarpone, a tejszín, a habfixáló, a vanília aroma és a két citrom reszelt héja. Ezt az egészet először a kanállal jó alaposan keverd össze, majd ha van jöhet a habverő, 3-4 percig azzal is keverjük. Ha nincs habverőd – se ilyen se olyan – az se gond. Akkor marad a kanál, azzal keverjük tovább de ha lehet húzz bele:-))) Legyen szapora az a keverés, hogy kerüljön a krémbe némi levegő buborék is, attól könnyebb , lazább szerkezetű lesz az egész.
Ha ezzel megvagy, jöhet a krém kóstolása. Ízlelgesd nyugodtan…ha úgy érzed, finom-finom, de egy kicsit tömény, akkor jöhet bele az 1db fél citrom leve. Én is csak ennyit tettem bele és bár a vendégeknek nagyon ízlett, szerintem még jobb lett volna ha az egész citrom levét beleteszem. Szóval a lényeg, hogy ez csupán ízlés kérdése. Ha tehát a citromlé mellett döntöttél, még azzal is kb 1 percig jó alaposan össze kell keverned a krémet és kóstolgasd!!!!
Na, ha eddig eljutottál, valószínűleg le is telt a 7-10 perc, azaz elkészült a kekszes alapod. Vedd ki a sütőből (VIGYÁZZ MERT FORRÓ!!!!!!) és tedd a vágódeszkára, nehogy összeégesd vele a konyhapultot vagy az asztalt. Mehet rá a finom krémed. Szépen oszlasd el a tepsiben és tedd vissza az egészet a sütőben 30 percre.
A nehezén már túl is vagyunk. FIGYELEM!!!! azért írtam 30 percet, mert az valóban sütő függő, hogy mikor fog elkészülni, tehát rá kell nézned rendszeresen, de nagy valószínűséggel a 30 perc mindenképpen kelleni fog, hogy elkészüljön. Mikor van kész???? Ha a torta tetején azt látod, hogy világos-barnás színűre karamellizálódott, vagy barnás színű foltok jelentek meg a tetején. Lehet, hogy erre csak 40-50 perc elteltével fog sor kerülni,úgy hogy ne ijedj meg, ha 30 perc után még semmit nem látsz rajta. Nem kell megijedned akkor sem, ha a tortád teteje egyszer csak úgy fog kinézni mint a Hold felszíne, azaz barna foltok itt-ott, atya gatya hogy néz ez ki… ez sajnos sütő függő… van olyan sütő ami tök egyenletesre süti, de van olyan is ami nem… szóval NO PARA… a lekvár úgyis mindent el fog takarni:-))
Szóval ha már látod a torta tetején a karamell színt, vagy a foltokat.. jöhet az állag ellenőrzés… egy kesztyűvel, vagy konyharuhával fogd meg a tepsit, húzd egy kicsit ki a sütőből ( NEM KELL TELJESEN) és próbáld meg egy picit megrázni. Ha azt tapasztalod, hogy a torta közepe még lötyög, de körben a széle már nem..akkor nagy az esély rá, hogy a tortád elkészült. Ami fontos, hogy a torta felszínén alakuljon ki egy hártya ami már elszíneződött és a torta szélei már ne remegjenek. OK…ha minden megfelelő, kapcsold ki a sütőt,nyitsd ki az ajtaját és hagyd benne a tortát, hogy szobahőmérsékletűre kihűljön. (persze ha úgy tetszik ki is veheted és kihűlhet a vágódeszkán is.. :-)))
Kb 3-4 óra múlva a torta már teljesen kihűlt, úgy hogy mehet a hűtőbe ahol egy éjszakán keresztül, vagy ha reggel sütöttél, akkor egész nap hűljön, dermedjen, mielőtt a lekvárt rákened. A lényeg,hogy 7-8 órát állnia kell a hűtőben.
Ha eltelt a kínzó várakozási idő, vedd ki a sütit a hűtőből. Látni fogod, hogy az egész megdermedt, összeállt és már nem lötyög a belseje sem. Szedd ki a tepsiből, tedd arra a tálra vagy tálcára amin tálalni fogod, mehet rá a lekvár és már készen is vagyunk.
FIGYELEM!!!! Mint olvastad az elején 2 db tálat vagy tálcát írtam a tálaláshoz. Miért?? Azért mert a tepsiből majdnem biztos, de nagy valószínűséggel a torta forma aljáról se fogod tudni egyszerűen lecsúsztatni a tortát, tehát szükséged lesz némi segítségre. Ha tepsiben sütöttél, egy tompa késsel óvatosan vágd körbe a tortát. Tedd az egyik tálat vagy tálcát a tepsi tetejére,két oldalt fogd össze óvatosan az egészet és fordítsd fejjel lefelé. Most a tál/tálca lesz alul, felette a torta a tepsivel vagy a tortaforma aljával. Ha ez utóbbiban sütöttél, a tompa késsel óvatosan válaszd le a tortát a forma aljáról, ha tepsiben sütöttél, óvatosan ütögesd ki belőle a tortát a tálcára/tálra. Ha sikerült elválasztanod a tortát… jöhet a másik tál/tálca.. tedd rá, óvatosan fogd ismét össze és fordítsd vissza. Ééééés máris kint van a torta, jöhet a lekvár és a tálalásJ))))
Jó étvágyat !!!
Ha tetszett kérlek like-old