répatorta
Ezt az oldalt már nem fogom tovább tölteni, új receptekért, videókért kövessetek minket a Facebook tiniszakácskönyv oldalon
(5) Tiniszakácskönyv | Facebook
és csatlakozzatok a Kezdők a konyhában Facabook csoportunkhoz is itt: (5) Kezdők a konyhában | Facebook
Várunk benneteket!
Amire szükséged lesz hozzá:
Egy mérleg a hozzávalók kiméréséhez, egy kis lyukú sajtreszelő, egy nagyobb tál a hozzávalók összekeveréséhez, egy üveg tál a tojásfehérje felveréséhez, egy habverő vagy ha az nincs, akkor egy villa amivel a tojáshabot felverheted egy mélyebb tányér, vagy kisebb tál amiben fel tudod olvasztani a margarint és egy evőkanál. Ja és a lényeg a tortaforma – ami 20-25-max. 30 cm-es legyen – vagy egy közepes méretű tepsi amiben kisütöd a tortádat.
Hozzávalók:
30 dkg liszt
30 dkg sárgarépa
20 dkg cukor
150g margarin
3 db tojás
1 zacskó sütőpor
2 zacsi vaníliás cukor
egy kisebb citrom reszel héja
1 mokkáskanálnyi fahéj (nem kell hogy púpozott legyen)
5 dkg porcukor (ha azzal szeretnéd megszórni)
ha karácsonyi hangulatot szeretnél :
5 dkg reszelt vagy apróra vágott dióbél
5 dkg reszelt vagy apróra vágott étcsoki
És akkor lássunk hozzá:
A tojások fehérjéje menjen az üveg tálba (miért éppen üvegbe? mert az üveg az egyetlen aminek mikor sérüléseiben nincsenek a korábbi használatból visszamaradt anyagmaradványok amik befolyásolhatnák a tojásfehérjéből készült hab keménységét), a sárgája pedig abba a tálba amiben összeállítod a tésztát.
Mehet bele a felolvasztott – de nem forró – margarin, a cukor, a vaniliás cukor, a fahéj és ezt most jó alaposan keverjük egészen világos színűre. FIGYELEM!! A margarin maradékával – ami a tálban maradt – kenjük ki a tortaforma alját és az oldalát. Ehhez tökéletes lesz akár az ujjad is.
Szerintem kb most elkezdheted felmelegíteni a sütőt 180 C-ra.
A sárgarépát reszeljük le, amihez én a legkisebb lyukú reszelőt szoktam használni és mehet bele a tojásos cuccba. Ha teszünk tésztába, akkor reszeljük le a diót és a csokit is és mehetnek a sárgarépa tetejére.
Mérjük ki a lisztet, tegyük bele a sütőport és keverjük össze az egészet a tojásos, sárgarépás masszával.
A tojás fehérjét verjük fel kemény habbá és óvatosan keverjük bele a masszába.
És már mehet is a tortaformába vagy a tepsibe. Azt tudod kell, hogy ha pl 30 cm-es tortaformád van, akkor kb 3 cm magas tortád lesz, ha kisebbet, akkor pedig nyilván magasabb lesz.
Ezek után a 180 C-os sütőben 35-40 perc alatt készre sül, amit egy tűvel vagy egy hegyes késsel tudsz ellenőrizni. Akkor lesz kész ha a tűn vagy a kés hegyén nincs tészta massza miután kihúztad a tortából. Kérlek azt vedd figyelembe, hogy ha nagyobb tortaformában, vagy nagyobb tepsiben készíted el és így vékonyabb lesz a tészta, akkor hamarabb fog átsülni is, míg ha kisebb a tepsi és ezért magasabb tortára számítunk, annak majd tovább tart, hogy átsüljön. De bárhogyan is lesz, a tű vagy a hegyes kés a torta közepébe szúrva segíteni fog neked a döntésben.
Mielőtt kiszeded a tortaformából vagy a tepsiből, várj 10-15 percet, majd jöhet a szeletelés és ha úgy szereted megszórhatod porcukorra.
Jó étvágyatJ