Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


morzsa süti

2014.06.22

 Mire lesz hozzá szükséged:

1 db közepes nagyságú (kb 20*40 cm-es) hőálló tál, vagy tepsi  amiben majd megsütöd, 1 db  tál amiben összekevered a tésztát, 1 db másik tál a gyümölcsök összekeveréséhez , 1 db kés és vágódeszka a gyümölcsök aprításához.

Hozzávalók:

A tésztához :

10 – 15 dkg liszt – 15 dkg kell ha csak liszt lesz benne, 10 dkg kell ha teszel a tésztába 5 dkg zabpelyhet is)

10 dkg cukor

10 dkg margarin

½ citrom reszelt héja

ha van otthon és szereted, keverhetsz még a tésztához 1-2 marék összetört mogyorót (NEM SÓZOTTAT!!!), vagy mandulát, vagy akár diót is, de ez tényleg csak ízlés kérdése

A töltetékhez:

15-20 dkg gyümölcs ez lehet tulajdonképpen bármilyen gyümölcs eper, málna, ribizli, cseresznye, meggy, alma, szilva szóval bármilyen gyümölcs jó, de a hozzáértők azt mondják, hogy  dinnye és a szőlő nem jó

1-2 szál rebarbara – ez el is hagyható, vagy helyette más gyümölcsöt is keverhetsz bele (FIGYELEM!!! Ha úgy döntesz, hogy kipróbálod a rebarbarát,számolj azzal, hogy ez a növény savanyú, tehát több cukorra lesz szükséged  a töltelékbe!!!)

2-3-4-5 evőkanál cukor – attól függően,hogy milyen savanyú gyümölcsöt választottál, illetve, hogy tettél-e bele rebarbarát.

1 ek étkezési keményítő

½ citrom reszelt héja

Az egyik tálba keverd össze a tészta hozzávalóit, a lisztet és a cukrot, a reszelt citromhéjat, ha van mogyoró/mandula/stb azt is, majd késsel farikcsáld bele a margarint és most a kezeddel morzsolgasd össze az egészet. FIGYELEM!!! NEM AKARUNK BELŐLE HOMOGÉN TÉSZTÁT!!!! nem kell összegyúrni, morzsolgatni kell, markolászva, morzsolgatva keverjük össze a tésztát.

Kezdd el előmelegíteni a sütőt 180C-ra.

A másik tálban keverd össze a gyümölcsöt -ha valami nagyobbat pl almát vagy nagy szemű epret, cseresznyét vagy meggyet választottál, azt előtte ki kell magozni és fel kell kockázni-, majd hozzákeverjük a cukrot, a reszelt citrom héjat  és a keményítőt is.

Ha úgy döntöttél, hogy te bizony kipróbálod a rebarbarát is, a következőket kell tenned. A rebarbara szár aljából és tetejéből kb 3-3 cm-t vágj le, majd pucold meg a rebarbarát. Hogyan???A kés pengéjét valamelyik végén egy picit nyomd  bele és egyszerűen húzgáld le a növény  vékony héját. Hanem vagy biztos abban, hogy jól csinálod, vagy hogy az összes héjat leszedted, akkor biztosra mehetsz úgy is, ha mint a kígyóuborkát nagyon , DE TÉNYLEG vékonyan meghámozod, ezzel mellé nem foghatsz.

Ha ezzel megvagy, a tál vagy a tepsi alját a margarinnal kend ki, mehet bele a gyümölcs, arra egyenletesen rászórva a tészta morzsa és irány a sütő  30 perce. Akkor lesz kész, ha a morzsa teteje egy kicsit megpirul/ megbarnul.

Ha fokozni akarod az élményt, egy kis vanília fagyival még lehet fokozni J))

 
 

 

Profilkép



Utolsó kép


Facebook

Levelezőlista




Archívum

Naptár
<< November / 2018 >>


Statisztika

Online: 1
Összes: 139006
Hónap: 3435
Nap: 129