Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


márvány kuglóf

2018.11.01

Amire szükséged lesz hozzá:

1 evőkanál a keveréshez, egy kenőkés a Rama szeleteléshez, egy nagyobb tál a tészta összekeveréséhez, egy - lehetőleg üveg - tál a hab felveréséhez, egy mély tányér a margarin felolvasztásához, egy habverő (elektromos, vagy kézi), egy mérleg, egy 20 cm-es kuglóf forma és némi alufólia + a sütés ellenőrzéséhez még kell egy hústű, vagy egy hegyes kés + jól jöhet még egy kenő ecset ha van otthon, a kuglóf forma kikenéséhez és ami még nagyon fontos, a kesztyű és vagy konyha ruha, amivel majd a forró kuglóf formát kiveszed a sütőből.

Hozzávalók:

20 dkg liszt+ 1-2 dkg a forma kilisztezéséhez

15 dkg cukor - én porcukorral csinálom, de szerintem a kristálycukor is ugyanolyan jó

10 dkg Rama

3 db tojás

1 dl tej

1/2 csomag sütőpor

1 csipet só

2 zacskó vaniliás cukor

1 púpozott evőkanál cukrozatlan kakaó

Lássunk hozzá:

Kapcsoljuk be a sütőt 180C-ra vagy 4-es fokozatra

A száraz hozzávalókat - a lisztet, cukrot, sütőport és a sót  - keverjük össze jó alaposan. Olvasszuk fel a margarint és mehet bele az is, meg a tej is.

A kuglóf formát érdemes most kikenni a margarin tányérban maradt maradékával, mert később megszilárdul. Ehhez a művelethez legjobb ha kenő ecsetet használsz, mert azzal egyenletesen ki tudod kenni a formát, de ha nincs otthon kenő ecset, akkor az ujjaid is megteszik. Ha mindenhova jutott margarin, jöhet a formába a liszt, amit a forma forgatásával próbálj meg mindenhova szétteríteni. FIGYELEM! ne csak a forma mintás részére kell a margarin és a liszt, hanem a belső kis csőszerő valamit is be kell kenni és lisztezni.

Ezek után:

Válasszuk szét a tojásokat és a sárgája mehet a tésztába és most az egészet keverjük össze jó alaposan.

Verjük fel a tojás fehérjét kemény habbá és óvatosan keverjük bele a tésztába. FIGYELEM az óvatosság ne menjen az alaposság rovására, addig keverjük óvatosan, amíg már nem látjuk a tojás fehérje habját.

A kuglóf formába lassan öntsd bele a tészta kb felét, vagy egy kicsit többet. A maradék tésztába mehet a kakaópor, amivel szintén keverd el alaposan. Ez a tészta is mehet a másik után a formába. Ha már mindent belekanalaztál a formába, a kanállal próbáld meg az alul lévő fehér és a barna tésztát egy kicsit elkeverni, hogy a végén szép márványos legyen a kuglófod.

Na, a sütő már nyilván bemelegedett, úgy hogy takard le a formát a fóliával, a széleinél egy kicsit simogasd a fóliát a formához és mehet a sütőbe először 20 percre. Miért kell letakarni? Hogy a tészta teteje, ami kiborítás után az alja lesz, ne égjen meg,hiszen ez egy magas, vastag tészta lesz, mire megsül belül, a teteje kőkeményre sülne.

Szóval kuglóf forma alufóliával letakarva és mehet a sütőbe. 20 perc után kesztyűvel és konyharuhával, óvatosan vedd ki a sütőből a kuglófot és vedd le róla a fóliát. Miért kell kivenni? Mert a sütőben a kuglóf tésztád 20 perc után szépen felemelkedett és nagy valószínűséggel hozzá is ragadt a fóliához. Ha nem veszed ki a sütőből mielőtt leveszed a fóliát, az lesz a vége, hogy a fóliához ragadt tészta a sütő alján landol és ráég... Büdös is és nehéz is leszedni, szóval jobb ezt elkerülni.

Ok. Fóliát levetted, tedd vissza újabb 20 percre a sütőbe.

Ha letelt a 40 perc jöhet a tű próba, vagy kés próba. Ha beleszúrod a tésztába és már nem ragad rá semmi nyúlós trutyi, akkor a kuglófod készen van és kiveheted a sütőből. Ha még trutyis, akkor még sütni kell. 5 percenként érdemes ellenőrizni. FIGYELEM! a tű próbához és ki kell venni a sütőből, különben úgy járhatsz mint én... az ajtó felőli fele tökéletesen megsült, a belső fele meg tökre nem...sajnos az én sütőm már nem süt egyenletesen...szóval jobb ha biztosra mész.

Ha kivetted hagyd egy kicsit kihűlni és után borítsd ki a formából. Ha édesszájú vagy szórd meg még egy kis porcukorral.

Jó étvágyat

 

 

 

A mappában található képek előnézete Márvány kuglóf

 

 

Profilkép



Utolsó kép


Facebook

Levelezőlista




Archívum

Naptár
<< November / 2018 >>


Statisztika

Online: 1
Összes: 139006
Hónap: 3435
Nap: 129