Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


házikrémes

2017.01.28

Azt hittem ez nekem sohasem menne…de kipróbáltam és működött…tök jó lett.

Amire szükséged lesz hozzá:

sütőpapír és egy nagyobb tepsi a tészta kisütéséhez, egy villa, egy nagyobb kés, egy lábas és egy kézi habverő, vagy kanál a krém kikeveréséhez, egy üveg tál és ha van elektromos habverő a tojásfehérje felveréséhez, ha nincs akkor marad a kézi habverő, vagy a villa amivel szintén fel tudod verni a habot.

Kell még egy 20x25 cm-es tepsi a peremes fajtából, amibe majd beletesszük a krémest és szépen le tud hűlni a hűtőben anélkül hogy a krém szanaszét folyna.

Hozzávalók:

25x40 cm-es előre elkészített leveles tészta

5 db tojás

15 dkg kristálycukor

2 evőkanál porcukor és még egy kicsi a tetejére

10 dkg liszt

0,5 liter tej

½ vaníliaaroma

Elkészítése:

Nulladik lépés, hogy a sütőt 180 C-ra előmelegítjük.

Első lépés, hogy a leveles tésztát szétterítjük a sütőpapírral bélelt tepsiben és ha sikerül 25x40 cm-st venni, akkor elfelezzük 25x20 cm darabokra. Ez után több helyen megszurkáljuk a villával, hogy elkerüljük, hogy felpúposodjon. Ennél a műveletnél a lényeg, hogy tényleg szúrd át a tésztát minél több helyen, ne csak megbökdösd a tetejét egy kicsit.

Ha ezzel megvagy, akkor mehet a tészta a sütőbe 15 percre. Akkor kész, ha a teteje szép aranysárgára sült, de nem kell, hogy tök barna legyen.

Amíg ez a 15 perc eltelik, megcsináljuk a krémet.

A tojásokat szétválasztjuk. A sárgája mehet egyenesen abba a lábasba amiben elkészítjük  a krémet. A tojásokhoz hozzáadjuk a kristálycukrot, a vaníliaaromát és a lisztet, majd jöhet bele apránként a tej. Folyamatosan kevergetve feltesszük közepes hőfokra sűrűsödni. Itt két lényeges dolog van. Az első, hogy a keverés tényleg legyen folyamatos, a második, hogy a krém ne forrjon fel, tehát tényleg közepes, vagy annál kisebb lángon legyen. Kb 8 perc kell amíg a cucc besűrűsödik. Ha már érzed, hogy sűrű, vedd le a tűzről és tedd félre.  Meg kell, hogy várjuk amíg kihűl, DE sajnos KÖZBEN IS KEVERGETNI KELL (persze már nem olyan sűrűn) egészed addig amíg annyira ki nem hűl, hogy az ujjadat már nem égeti meg.

KB mostanra kész lesz a tészta, úgy hogy szedd ki a sütőből és az egyik tésztalapot tedd a kis peremes tepsi aljára, a másikat pedig vágd fel 6 egyforma kockára. Igen, igen, így fogjuk majd rátenni a krém tetejére felvágva, mert így elkerülhető, hogy akkor amikor felvágjuk a krémes, kinyomjuk belőle az összes krémet.

Amíg hűl a krém, verd fel a tojáshabot és amikor már a vége felé jársz, szórd bele a két evőkanál porcukrot és még azzal is várd 2-3 percet a habot.

Ha készen vagy a habbal és kihűlt a krém, akkor szép óvatosan keverd össze őket. És most mehet az egész a tepsiben lévő tésztára, majd a krém tetejére jöhet a felkockázott tészta.

Tegyük az egészet 2-3 órára a hűtőbe.

Jó étvágyatJ

 

 

 

 
 

 

Profilkép



Utolsó kép


Facebook

Levelezőlista




Archívum

Naptár
<< Július / 2018 >>


Statisztika

Online: 1
Összes: 128396
Hónap: 1849
Nap: 80