Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


brownie

Amire szükséged lesz hozzá:

1 lábas amiben a vizet forralod a csoki felolvasztásához, 1 kisebb, vagy inkább közepes lábas, vagy tál amibe a csokit és a margarint teszed és ami éppen akkora, hogy nem esik bele az előző lábasba, tehát össze tudod őket tenni és a feláramló gőz majd fel tudja olvasztani a csokit és a margarint, kell még egy másik tál amiben majd összeállítod a tésztát, kell 1 hegyes kés, egy kanál, egy 20x30 cm-es tepsi a sütéshez és egy kicsivel nagyobb méretű sütőpapír, hogy jusson a tepsi oldalára is.

Hozzávalók:

25 dkg csokoládé, lehetőleg minél több kakaó tartalommal. ÉN nem ajánlom a csokibevonókat, azokkal nem lesz olyan finom, de pl. a Lidl-ben lehet kapni megfizethető áron 52%-os főzőcsokit, vagy 60-70%-os csokikat

25 dkg margarin

30 dkg cukor, én porcukorral csináltam eddig, de szerintem a sima cukor is jó lehet

15 dkg sima liszt

5 dkg cukrozatlan kakaópor

1/2 zacskó sütőpor

1/3 üveg rum aroma

4 db tojás - ami legyen szoba hőmérsékletű

1 csipet só - FONTOS!! tehát ne felejtsd el, de tényleg csak egy csipet legyen.

Sokan, sokféleképpen szokták variálni a receptet, te is kipróbálhatsz belőle  néhányat, azaz tehetsz a tésztába

4-5 dkg összetört diót/mogyorót/mandulát

tehetsz a csokiba 1 mokkáskanálnyi chilit és/vagy összetört szárított menát, de ezekből tényleg ne legyen több 1 mokkáskanálnyinál és az se legyen púpozott, mert ezek intenzív ízek, okozhatnak meglepetést ha sok kerül belőlük a tésztába.

Na, akkor lássunk neki.

Vedd ki a tojásokat a hűtőből, hogy legyen idejük egy kicsit felvenni a szoba hőmérsékletét.

a nagyobb lábasba tegyél fel 2-3 dl vizet forrni, közben a kisebb lábasba kockázd bele a csokit és a margarint. Ha felforrt a víz, húzd le a tűzről, tedd fölé a kisebb a lábast a csokival és kezd el kevergetni. Ne légy türelmetlen, a csoki és a margarin felolvasztása, kb 5 percet vesz igénybe, szóval csak türelem.

Kevergetés közben figyeld a gőzt. Ha azt látod, hogy már nincs olyan ereje,  már nem gőzölög annyira, akkor tedd vissza a tűzre és forrald fel újra. Amíg megint felforr maradhat fölötte a csoki, de óvatosságból ha már újra felforrt húzd le újra, nehogy túlmelegedjen a csoki és összeugorjon.

Tudom, hogy ez túl bonyolultnak tűnik így elsőre, de hidd el, hogy a második már rutinból fog menni, viszont az tényleg fontos, hogy fölöslegesen ne melegítsd túl a csokit, mert tényleg összeugrik és nem lesz szép fényes csokikrémed és NAGYON FONTOS a folyamatos kevergetés!!!!!

Na, ezt  a műveletet egészen addig kell folytatnod amíg a csoki és a margarin szép, fényes és egységes krémmé áll össze. Ha ezzel megvagy és megkóstolod érezned kell, hogy annak ellenére, hogy folyékony krémed lett, még sem olyan meleg, hogy ne tudnád az ujjadat simán beledugni. HA VISZONT valamiért mégis olyan forró lenne a csoki, hogy megégeti az ujjad, akkor félre kell tenni egy kicsit hűlni, mert ha ilyen forrón kevered a tojáshoz, az lesz a vége, hogy összerántja a tojást, vagy ami még rosszabb itt-ott megfőzi.

Most már bekapcsolhatod a sütőt közepes fokozatra, elektromos sütőnél ez 180C alatt legyen olyan 160-170C-ra.

OK, ha ez megvan,  üsd bele a tojásokat a harmadik tálba, mehet bele a cukor és most jó alaposan keverd össze őket egészen addig amíg a sárga tojás ki nem fehéredik és nem kapsz egy halvány sárga egységes masszát. Ez amúgy olyan 2 perc intenzív keverést jelent majd. 

Ha megvagy vele mehet bele a többi hozzávaló, a liszt, a kakaópor, a sütőpor a csipet só, a rum aroma ezeket is alaposan keverd össze, majd jöhet bele a csokikrém. Néhány határozott keverő mozdulattal keverd össze az egészet, de nem kell túlragozni, nem kell agyon keverni, csak legyen egységes

Mehet a sütőpapír a tepsi aljába, szépen simítsd bele, jusson az oldalára is most öntsd bele a tésztát és óvatosan ütögesd meg a széleit, hogy mindenhová jusson belőle a tepsiben.

Tedd be a sütőbe és 20 percre magára hagyhatod. 

Amit érdemes tudnod a brownie sütéséről az az, hogy nem kell túl sütni. Nagy valószínűséggel a 20 perc sütés elegendő lesz, de 25 percnél több biztosan nem kell majd.

Hogyan tudod ellenőrizni, hogy készen van-e? 20 perc után a hegyes késsel nézd meg mi a helyzet. Mit kell látnod? először is a brownie tetejének egy kicsit már meg kellett keményednie, tehát amikor óvatosan beleszúrod a kést egy picit roppannia, törnie kell, de ez így jó, ez a kéreg meg fogja védeni a túlzott kiszáradástól.  Miután kihúzod a kést, látnod kell rajta, hogy még egy kicsi tészta/ massza marad rajta, NA MOST LESZ JÓ. Ha viszont azt látod, hogy a kihúzott kés még tiszta trutyi, akkor még maradnia kell 3-4 percet és ellenőrizd újra.

Ha a késen már nincs semmi, azaz tök szárazon jön ki, akkor sajnos túlsütötted, ettől még finom lesz, csak nem lesz olyan kicsit folyós az állaga, de reméljük erre nem fog sor kerülni .

OK tehát ha roppan a teteje, ha még egy kicsit ragad a cucc a késre, akkor készen vagyunk és kiveheted, de mielőtt kiborítod a tepsiből, hagyd egy kicsit hűlni.

Összefoglalva, mire kell figyelned:

- a csoki ne legyen túl forró olvasztás közben mert nagyon könnyen összeugrik, tehát legyél türelmes, ha nagyon forr alatta a víz, húzd le a tűzről, majd ha alább hagy a forrás, tedd vissza és ezt ismételgesd

- ha mégis forró lett a csoki, hagyd kihűlni olyan hőmérsékletűre, hogy az ujjadat bele tudd dugni, nehogy a tojást összerántsa

- a tojás legyen szoba hőmérsékletű, nem túl jó, ha nagyon hideg

- nem kell a tésztát a csoki krémmel agyon keverni, ha már egységesnek látszik, pont jó és nem kell tovább nyúzni, mert nyúlós lesz

- nem kell a brownie-t túlsütni, a lényege, hogy amikor eszed és a villát beleszúrod, a teteje roppanjon, a belseje meg legyen lágy és egy kicsit folyós, tehát MAX 25 perc tutira elég, mert ha majd kivetted a sütőből még utána is sül egy kicsit.

OK készen vagyunk.. A brownie-t egy kicsit melegen kell fogyasztani, ezért miután kivetted a sütőből és már nem égeti a kezed, nyugodtan megkóstolhatod és kínálhatod a többieknek is. Nem kell megijedned, mert előbb vagy utóbb tutira ki fog hűlni teljesen és akkor bizony a melegen puha és folyós belseje is szilárd lesz, de semmi gond, ha legközelebb is ennétek belőle, tegyétek be a szeleteket a mikróba 15-20 másodpercre és megint ugyanolyan fincsi lesz.

A browniera  van aki kanalaz egy kis vanília fagyit és a hideg fagyi+ meleg süti nagyon fincsi kombináció, de van aki lekvárral eszi és van aki - mint például én - magában.

Jó étvágyat hozzá

 

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 

 

Profilkép



Utolsó kép


Facebook

Levelezőlista




Archívum

Naptár
<< Január / 2019 >>


Statisztika

Online: 4
Összes: 147063
Hónap: 3787
Nap: 121