Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Bögrés süti

2012.12.22

 Lássuk mire lesz szükséged hozzá:

1 db bögre- ez lesz a mértékegység, egy tál amiben kikevered, egy kanál – amivel kevered- és egy peremes tepsi, vagy torta forma amiben kisütöd, egy hegyes kés vagy hústű a tűpróbához.

Hozzávalók:

1 bögre kristálycukor

1 bögre liszt

1 bögre darált dió, vagy darált mák

1 bögre tej

1 zacskó sütőpor + egy csipet só

1 evőkanál margarin – felolvasztva, de nem felforralva!!!

1 tojás.

 

Elkészítése:

A száraz hozzávalókat egy tálban összekevered, majd jöhet bele a tojás, az olvasztott margarin, a tej és jó alaposan összedolgozod. Ha ez megvan, margarinnal kikent, vagy sütőpapírral bélelt tepsibe öntöd, és közepesnél egy kicsivel magasabb – 180-185C-os, vagy 4-es fokozatú- hőfokra előmelegített sütőbe teszed és 15 perc alatt készre sütöd. Látni fogod, hogy a tészta felemelkedik. Ha ez megtörtént, várj még 5 percet és CSAK akkor nyisd ki a sütőt, különben összeesik. Tehát ha a tészta már felemelkedett és kivártad az 5 percet, jöhet a tűpróba. Mi ez??? Annyit jelent, hogy a hegyes kést, vagy a hústűt a tészta közepébe szúrod, kihúzod és megnézed, hogy mi van rajta. Ha még a folyékony tészta maradványai, ez azt jelenti, hogy még sütnöd kell legalább 5 percig és újabb tűpróbát kell csinálnod, ha már „csak” néhány tésztamorzsa, ez azt mutatja, hogy kész a sütid.

Kérdésként merülhet fel, hogy mitől függ, hogy az egyik tészta 15 perc alatt kész van, a másiknak 18 perc is kevés. A válasz nagyon egyszerű. Attól függ, hogy mekkora tepsiben oszlik szét a kikevert tészta mennyisége. Ha kisebb a tepsi és így vastagabb benne a tészta massza, annak több idő kell, ha nagyobb a tepsi és eloszlik benne a cucc, az hamarabb meg fog sülni, bár nem lesz olyan meghökkentően magasJ))

Ha kivetted a tésztát a tepsivel, várj néhány percet, amíg kihűl. Ha sütőpapírral sütötted, egyszerűen kiboríthatod egy konyharuhára ( DE ELŐTTE mindenképpen húzd körbe az oldalát egy késsel, hogy ami odaragadt, azt elválaszd a tepsi peremétől)  , majd letakarva egy másikkal át tudod forgatni és máris szeletelhető. Ha kikent tepsibe öntötted, akkor is megpróbálkozhatsz a kiborítással (itt se felejtsd el a körbe húzást a késsel), de nem kell megijedned akkor sem, ha nem sikerül. Mit tehetsz?? Mondjuk óvatosan egy tompa hegyű késsel felszeletelheted a tepsiben és kiszedheted a szeleteket. Ami FONTOS, hogy óvatosan szeleteld, ha lehet, ne karcold össze a tepsi alját.

A süti szeleteket megszórhatod porcukorral ( el is hagyható), de nekem már sikerült olyan magasra sütni, hogy ketté vágva és lekvárral megkenve – majd összeragasztva – is nagyon finom.

Ééééés ha véletlenül nem jött össze, nem lett tökéletes, akkor sincs para, mert kis kockára vágva, csoki vagy vanília pudinggal nyakon öntve, nagyon finom lesz. Persze ezt még turbózhatód csoki öntettel, vagy tejszínhabbal isJ))

 

Jó étvágyat!!

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 

 

Profilkép



Utolsó kép


Facebook

Levelezőlista




Archívum

Naptár
<< Augusztus / 2018 >>


Statisztika

Online: 4
Összes: 133201
Hónap: 2419
Nap: 85