Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


töltött tojás

2011.11.01

Reggelire, vacsorára, ha vendégségbe megyünk és valamit vinni "kellene", vagy ha vendégek jönnek akkor is mindig jól jön a töltött tojás.Könnyen elkészíthető és többféleképpen ízesíthető, mutatósan lehet tálalni, tulajdonképpen minden ünnephez jó.

Mire lesz szükséged hozzá: Egy lábas, amiben a tojásokat megfőzöd, kés és villa, kiskanál,  egy tálka a töltelék összekeveréséhez, egy tálca, vagy tányér amire tálalni fogod, vágódeszka.

Hozzávalók:

Kell ugyebár tojás - mondjuk 2 db/fő

egy csokor petrezselyem, só, bors

Minden 2 db tojáshoz :

egy teáskanál mustár

2 teáskanál tejföl 

1 mokkás kanálnyi vaj

Hogyan készül :

Tegyük fel a tojásokat főni, forrás után 5 perccel nagy valószínűséggel már kemény tojásokat kapunk, de ha tutira szeretnénk menni, hagyjuk forrni 8 percig.  Nos ha ez megvan, öntsük le róluk a vizet és öblítsük le őket hideg vízzel, így elkerülhetjük, hogy összeégessük a kezünket a pucoláskor. A tojások pucolásáról már írtam a rakott krumplinál, így azt most nem részletezem.

Amíg fő a tojás, egy vágódeszkán vágjuk apróra a petrezselyemet és tegyük félre. Ha nincs friss zöld petrezselymünk, az se nagy tragédia van már szárított petrezselyem a boltok fűszeres polcain, az is jó lesz, sőt ha elmarad az se lesz tragédia.

Tehát ha szerencsésen megpucoltuk a tojatokat, vágjuk őket hosszában ketté.

Egy kiskanállal szedjük ki a sárgájukat, tegyük őket a tálkába, törjük össze egy villával és keverjük hozzá a csipetnyi sót, fekete borsot, és a kiskanál mustárt, a tejfölt és a vajat. Ha az arányokat nézzük, egy kiskanál mustár, egy mégkisebb kanál vaj ( itt van a különbség a teás és a mokkás kanál között) és először egy másik kiskanál tejföl. FIGYELEM!!! A töltelék folyamatos kostólgatást igényel!!! Először törjük össze a tojás sárgáját, adjunk hozzá egy kis sót és borsot, jöhet a mustár és a vaj, keverjük össze és kóstoljuk meg. Adjuk hozzá először az egyik kiskanálnyi tejfölt és csak ha nem elég lágy a massza, csak akkor adjuk hozzá a másik kanál tejfölt is és ismét kóstoljuk, ha szükséges utána fűszerezzük. Mikor elég lágy az a fránya massza? Mondjuk ha körülbelül olyan mint a puding. Azaz nem cseppen le a kanálról, de selymesen alámerül benne a kanál, könnyen kenhető, de nem folyik szét. 

Ha idáig eljutottál keverd hozzá apránként a petrezselymet is, nem kell, hogy zöldre változzon tőle, csak adjon neki némi zöld foltot.

A félreértések elkerülése érdekében írom, hogy NEM KELL ezt kettesével megcsinálni a tojásokkal, nyilván ha 10 tojást főzöl meg - a petrezselymen kívül - a többi hozzávalót meg kell ötszörözni és az egészet együtt elkészíteni.

Ha szeretnéd variálni :

- a vaj helyett adhatsz hozzá krémsajtot, vagy háromszög sajtot

- tehetsz bele reszelt sajtot

- adhatsz hozzá kenőmájas konzervet - ilyenkor a kenőmájast nem valami helyett teszed bele, hanem egyszerűen hozzáadod a masszához és összekevered vele

- kenőmájas helyett tehetsz bele szardíniát, vagy tonhal konzervet, vagy tonhal krémet is.

Ha kész a massza, szépen töltsd bele a tojás sárgájának a helyébe egy-egy kanállal és jöhet a tálalás, aminek csak a fantáziád szab határt.

 

Jó étvágyat!

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 

 

Profilkép



Utolsó kép


Facebook

Levelezőlista




Archívum

Naptár
<< Augusztus / 2018 >>


Statisztika

Online: 3
Összes: 133200
Hónap: 2418
Nap: 84