töltött tojás
Ezt az oldalt már nem fogom tovább tölteni, új receptekért, videókért kövessetek minket a Facebook tiniszakácskönyv oldalon
(5) Tiniszakácskönyv | Facebook
és csatlakozzatok a Kezdők a konyhában Facabook csoportunkhoz is itt: (5) Kezdők a konyhában | Facebook
Várunk benneteket!
Reggelire, vacsorára, ha vendégségbe megyünk és valamit vinni "kellene", vagy ha vendégek jönnek akkor is mindig jól jön a töltött tojás.Könnyen elkészíthető és többféleképpen ízesíthető, mutatósan lehet tálalni, tulajdonképpen minden ünnephez jó.
Mire lesz szükséged hozzá: Egy lábas, amiben a tojásokat megfőzöd, kés és villa, kiskanál, egy tálka a töltelék összekeveréséhez, egy tálca, vagy tányér amire tálalni fogod, vágódeszka.
Hozzávalók:
Kell ugyebár tojás - mondjuk 2 db/fő
egy csokor petrezselyem, só, bors
Minden 2 db tojáshoz :
egy teáskanál mustár
2 teáskanál tejföl
1 mokkás kanálnyi vaj
Hogyan készül :
Tegyük fel a tojásokat főni, forrás után 5 perccel nagy valószínűséggel már kemény tojásokat kapunk, de ha tutira szeretnénk menni, hagyjuk forrni 8 percig. Nos ha ez megvan, öntsük le róluk a vizet és öblítsük le őket hideg vízzel, így elkerülhetjük, hogy összeégessük a kezünket a pucoláskor. A tojások pucolásáról már írtam a rakott krumplinál, így azt most nem részletezem.
Amíg fő a tojás, egy vágódeszkán vágjuk apróra a petrezselyemet és tegyük félre. Ha nincs friss zöld petrezselymünk, az se nagy tragédia van már szárított petrezselyem a boltok fűszeres polcain, az is jó lesz, sőt ha elmarad az se lesz tragédia.
Tehát ha szerencsésen megpucoltuk a tojatokat, vágjuk őket hosszában ketté.
Egy kiskanállal szedjük ki a sárgájukat, tegyük őket a tálkába, törjük össze egy villával és keverjük hozzá a csipetnyi sót, fekete borsot, és a kiskanál mustárt, a tejfölt és a vajat. Ha az arányokat nézzük, egy kiskanál mustár, egy mégkisebb kanál vaj ( itt van a különbség a teás és a mokkás kanál között) és először egy másik kiskanál tejföl. FIGYELEM!!! A töltelék folyamatos kostólgatást igényel!!! Először törjük össze a tojás sárgáját, adjunk hozzá egy kis sót és borsot, jöhet a mustár és a vaj, keverjük össze és kóstoljuk meg. Adjuk hozzá először az egyik kiskanálnyi tejfölt és csak ha nem elég lágy a massza, csak akkor adjuk hozzá a másik kanál tejfölt is és ismét kóstoljuk, ha szükséges utána fűszerezzük. Mikor elég lágy az a fránya massza? Mondjuk ha körülbelül olyan mint a puding. Azaz nem cseppen le a kanálról, de selymesen alámerül benne a kanál, könnyen kenhető, de nem folyik szét.
Ha idáig eljutottál keverd hozzá apránként a petrezselymet is, nem kell, hogy zöldre változzon tőle, csak adjon neki némi zöld foltot.
A félreértések elkerülése érdekében írom, hogy NEM KELL ezt kettesével megcsinálni a tojásokkal, nyilván ha 10 tojást főzöl meg - a petrezselymen kívül - a többi hozzávalót meg kell ötszörözni és az egészet együtt elkészíteni.
Ha szeretnéd variálni :
- a vaj helyett adhatsz hozzá krémsajtot, vagy háromszög sajtot
- tehetsz bele reszelt sajtot
- adhatsz hozzá kenőmájas konzervet - ilyenkor a kenőmájast nem valami helyett teszed bele, hanem egyszerűen hozzáadod a masszához és összekevered vele
- kenőmájas helyett tehetsz bele szardíniát, vagy tonhal konzervet, vagy tonhal krémet is.
Ha kész a massza, szépen töltsd bele a tojás sárgájának a helyébe egy-egy kanállal és jöhet a tálalás, aminek csak a fantáziád szab határt.
Jó étvágyat!