Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


sajtos rúd

2013.12.26

Mire lesz hozzá szükséged :

Egy tál amiben a tésztát összeállítod, egy 2- 3 dl-es bögre az élesztő felfuttatásához, egy másik bögre a tojásnak, amivel a rudak tetejét fogod megkenni, egy teás kanál, éles kés, sajt reszelő, nyújtó deszka és nyújtó fa ( ha nincs üres üveg a nyújtáshoz), egy kenő toll vagy ecset, amivel majd a tojást elkened a tetején és természetesen tepsi, vagy tepsik, amiben kisütöd a rudakat, valamint sütőpapír a tepsikbe a rudak alá.

Hozzávalók : ( ebből az adagból két nagy és  egy kisebb tepsire való sajtos rúd lesz majd)

0,5 kg liszt

25 dkg margarin

2 tojás sárgája

2 dl tejföl

3 dkg élesztő

1 dl tej,

1 teáskanálnyi cukor

1 csapott evőkanálnyi  só

20 dkg sajt - fele a tésztába, a másik fele a tésztára, de ha úgy akarod ez utóbbit helyettesítheted szezám, vagy köménymaggal is.

 

Lássuk hogyan készül :

 

Első lépésként felfuttatjuk az élesztőt. Kérlek tartsd szem előtt, hogy az élesztőnek a „felfutáshoz” hely kell majd, szóval legalább 2-3 dl-es legyen az a bögre. Langyosra melegítsd meg az 1 dl tejet. FONTOS, hogy langyos legyen, mert ha forró lesz, az elpusztítja az élesztő gombákat, és nem mész vele semmire. szintén FONTOS, hogy ha a mikroban melegíted meg a tejet, keverd össze, nehogy az alja hideg, a teteje meg forró legyen ( vagy fordítva), mert az se fog jót tenni az élesztőnek. Tehát ha langyos a tej, mehet bele az 1 teáskanálnyi cukor, azt jó alaposan keverd el a tejben, majd morzsold bele az élesztőt és azzal is keverd meg, majd hagyd magára, a többit a gombák elintézik.

 Mérd ki a lisztet és öntsd bele a tálba. Jöhet bele a csapott evőkanálnyi  só, majd apró darabokban vagdosd bele a margarint. Jöhet bele a két tojás sárgája, a fehérjéket pedig tedd bele a másik bögrébe, majd azokkal fogjuk megkenni a rudak tetejét. Mehet utánuk a 2 dl tejföl, azt követheti a sajt fele belereszelve. Mire ezzel megvagy  az élesztő elvileg már elkezdett felfutni, de várj még 2-3 percet, hogy  tutira menj. Ha már látod, hogy az élesztő kihabzott a bögréből, azt is öntsd bele a cuccba és jöhet az összedolgozás. Gyúrd egységes tésztává az egészet. Ez nagyjából  5 perc kemény gyúrást fog majd jelenteni, de ne add fel, lesz abból tészta nyugi bele.

 Na ha ezzel is megvagy, vedd elő a deszkát, vagy ha az nincs csinálj helyet a konyha pulton, vagy asztalon lisztezd be és tedd a közepére a tésztát, majd hagyd pihenni fél órát. FIGYELEM!!!  A tésztát MINDEN ALKALOMMAL konyharuhával letakarva pihentetjük, hogy ne száradjon ki a teteje. Ha letelt, jöhet a nyújtás. Most még nem kell törődnöd azzal, hogy milyen vékonyra vagy vastagra nyújtod, nyújtsd akkorára amekkora helyed csak van, legyen minél vékonyabb. Ha kész, hajtsd  félbe, majd még egyszer félbe és hagyd pihenni újabb 15-20 percet LETAKARVA.

 Ha letelt, jöhet újból ugyanez a művelet, mehet a nyújtás vékonyra ezerrel – FIGYELEM!!! nyújtás előtt nem hajtogatjuk szét a tésztát, hanem az összehajtott tésztát nyújtjuk ki !!! - , majd megint félbe hajtod, azt megint félbe és következik újabb 15-20 perc pihenő. OK de minek??? Jogos a kérdés. Az élesztő a tésztádban tovább dolgozik, lágyítja, finomítja, ettől lesz majd omlós. És minek nyújtogatjuk, meg hajtogatjuk??? Ettől lesz a tészta leveles. Látni fogod ha kész lesz, hogy több rétegű lesz tésztád, az egyes rétegeket majd szét lehet szedni és könnyű lesz az egész, azaz leveles lesz a tésztád.

Ha valamiért ragacsos lesz a tésztát ne izgulj! Simogasd meg akár többször is lisztes kézzel és tegyél ugyanígy a nyújtófával is és ez alkalommal többször lisztezett be nyújtódeszkát is  és a végére minden rendben lesz a tésztáddal. 

Ha végig verekedted magad a nyújtás, hajtogatás, pihentetés tortúráján, jöhet  az utolsó nyújtás, DE mielőtt ezt elkezded, kapcsold be a sütőt 180C-ra ( gáz sütőnél  ez szerintem a  4-es fokozat). Tehát az összehajtogatott tésztát harmadszorra is ki kell nyújtani, de ez alkalommal 5-7 mm-es vastagságúra nyújtsd . Ezt követően kend be a tésztát a tojásfehérjével, majd reszeld rá a megmaradt sajtot. Ha ezzel megvagy, az éles késsel vagdosd kb 1 cm szélességű és 5-6 cm hosszúságú csíkokra és mehetnek a sütőpapírral kibélelt tepsibe, majd az előmelegített sütőbe 15 -20 percre. 15 percnél mindenképpen nézz rá, mert lehet, hogy előbb kész lesz ( ez függ a tészta vastagságtól, de a sütőd tulajdonságaitól is) - és az nem túl jó ha odaégeted, szóval inkább ellenőrizd. Ha azt látod, hogy a tetején a sajt már pirulni kezd, akkor kész van.

 Ha esetleg nem süt egyenletesen a sütőd és úgy látod, hogy a tepsi  szélén már pirulnak a rudak, de a közepén még nem ( vagy fordítva), akkor szedd ki a már megpirultakat és hagyd a többit tovább sülni,  ebben az esetben nem célszerű megvárni, hogy a többi is piros legyen, mert nagy esély van rá, hogy a szélén lévők kőkeményre sülnek a végén. VIGYÁZZ !!!! 180C fokos a sütő, benne a tepsi is és abban a sajtos rudak is, szóval csak óvatosan!!!! Használj kesztyűt, vagy konyha ruhát a tepsi kihúzásához és nyugodtan használhatsz hús csipeszt, vagy kiszedő lapátot a sajtos rudakhoz.

 

Jó étvágyat!!! 

 

Ha tetszett, kérlek like-old

 

MsoNormal

margin-bottom:0cm;margin-bottom:.0001pt

 
 

 

Profilkép



Utolsó kép


Facebook

Levelezőlista




Archívum

Naptár
<< Augusztus / 2018 >>


Statisztika

Online: 1
Összes: 133307
Hónap: 2452
Nap: 122