Palóc leves
Ezt az oldalt már nem fogom tovább tölteni, új receptekért, videókért kövessetek minket a Facebook tiniszakácskönyv oldalon
(5) Tiniszakácskönyv | Facebook
és csatlakozzatok a Kezdők a konyhában Facabook csoportunkhoz is itt: (5) Kezdők a konyhában | Facebook
Várunk benneteket!
Szükséged lesz hozzá :
Egy nagyobb lábasra (mondjuk 5 literesre) és a hozzávaló fedőre, vágódeszkára, éles késre, fakanálra, egy kisebb tálra a tejfölnek és egy merőkanálra.
Hozzávalók :
½ kg sertés comb ,bár én már pulykával is csináltam, úgy is nagyon finom lett
½ kg hüvelyes sárga, vagy zöld bab
2 közepes ( mondjuk kb akkora mint az öklöd) krumpli
1 nagyobb fej vöröshagyma
2 dl tejföl
1 evőkanál liszt
1 dl olaj,
2 mokkáskanál só,
1 mokkáskanál őrölt feketebors,
- a sót és a borsot kiválthatod 1 evőkanál „húsvarázzsal”, vagy ami még jobb 1-2 húsleves kockával
1 teáskanál piros paprika
Lássunk hozzá:
Pucold meg a vöröshagymát, azaz válaszd le róla a vörös héjját és vágd le róla alul és felül a szár és a gyökér törzs maradványát. Vágd ketté, majd a vágódeszkára fektetve a feleket, először hosszában, majd keresztben is fölszeletelve, kockázd fel. Öntsd bele a lábasba az étolajat, tedd fel a tűzre, közepesnél magasabb, de nem maximum fokozatra. FIGYELEM!!! Inkább a még hideg olajba tedd a hagymát, mint a tűzforróba, mert ez utóbbi azonnal összeégeti a hagymát és dobhatod ki az egészet.
Tehát hagyma kockák az olajban és jöhet a párolásuk, sűrű kevergetéssel. Üvegesre pároljuk a hagymát , azaz puhább és átlátszóbb lesz mint nyersen. Ha még nem kockáztad fel a húst és azt most tervezed, akkor figyelj arra, hogy a hagymára sűrűn rá kell nézned és meg kell keverned, nehogy odaégjen. Két módon veheted elejét a hagyma leégésének: vagy önts a hagyma alá az olaj mellé még egy deci vizet is és amíg az elpárolog, majd add neked annyi időt, hogy a húst felkockázhasd, vagy mielőtt felteszed a hagymát, kockázd fel a húst is és akkor nem kell megosztanod a figyelmedet.
A hús felkockázásakor próbálj meg ügyelni arra, hogy nagyjából egyformák – mondjuk 1x2 cm-esek legyenek a darabok, így valamennyi egy időben fog megfőni. Tehát ha a hagyma már üveges és a hús is fel van darabolva, mehet a hagymára a hús. Keverd össze jó alaposan és NE HAGYD magára. A húst addig párold a hagymás olajon, amíg az élénk pirosas színe megfakul, talán az a legjobb szó rá, hogy szürkés lesz. Ha ez megvan, húzd le a tűzről és jöhet rá a pirospaprika, amivel jó alaposan keverd össze, majd mehet bele először CSAK az egyik kiskanál só és csak a fél mokkáskanál bors, ezeket is keverd el, majd öntsd fel az egészet 1 liter vízzel, keverj rajta egyet, tedd rá a fedőt és mehet vissza a tűzre. Ha úgy döntesz, hogy húsleves kockával ízesíted ( szerintem így finomabb lesz, mert ezekkel nem lehet melléfogni), először csak az egyiket tördeld bele, de ezzel többször kell összekeverni, hogy feloldódjon a vízben. Szóval, ha ez megvan, jöhet rá a fedő és mehet vissza a tűzre.
Amíg a hús megpuhul, a két burgonyát pucold meg és ezeket is kockázd fel nagyjából akkorára, mint a húst.
Körülbelül 20 perc múlva kóstold meg húst. Ha már „majdnem” teljesen puhának érzed, mehet a lábasba a krumpli ÉÉÉÉÉS azt hiszem jó lenne megkóstolni a levet, hogy tulajdonképpen milyen ízű. Ha ízetlennek tűnik, akkor nyilván az is. Vagy tedd bele a másik kiskanál sót, vagy a másik leveskockát és keverd össze megint jó alaposan, vissza a fedő és főhet tovább.
Újabb 10 perc után tedd bele a babot és önts rá még legalább 1 liter vizet, de mindenképpen annyit hogy bőven ellepje, azaz sehol ne látszódjon ki a vízből se a bab, se a hús, különben nem leves lesz, hanem vizes egytál ételJ)))
Vissza a fedő és főhet most már együtt az egész nagyjából 20 percet. Jöhet az újabb kóstolás, hogy megfőtt-e a bab ( a hús és a krumpli ennyi idő alatt már elkészült). Ha puhának érzed már a babot, jöhet bele a tejfölös habarás.
Öntsd bele a tejfölt a kisebb lábasba, tedd bele az 1 evőkanál lisztet és jó alaposan keverd össze. A cél a csomómentesség!!! Ha ez megvan a merőkanállal merj a tejfölbe egy kanál forró levet és keverd össze vele a tejfölt, majd még egy kanál levet és újra keverd össze, végül mehet bele az utolsó merőkanálnyi lé és az újabb keverés. ÉÉÉÉÉS ha ez megvan a tejfölös levet öntsd bele a lábasba és óvatosan, de alaposan keverd össze a levessel. MOST JÖHET az újabb kóstolás. Ha még mindig sótlan, sózd meg ( több leveskockát nem kell beletenned). Várd meg amíg összeforr a leves a tejföllel. Ez annyit jelent, hogy megjelenik a felszínén egy-két nagyobb buborék, szóval buggyan egyet-kettő (atya világ, nem gondoltam, hogy ezt ilyen nehéz megfogalmazniJ))))
Ha ez megvan, nem kell tovább főznöd, készen vagyunkJ))) Jó étvágyat!!!
Szüksé