gyümölcsleves
Ezt az oldalt már nem fogom tovább tölteni, új receptekért, videókért kövessetek minket a Facebook tiniszakácskönyv oldalon
(5) Tiniszakácskönyv | Facebook
és csatlakozzatok a Kezdők a konyhában Facabook csoportunkhoz is itt: (5) Kezdők a konyhában | Facebook
Várunk benneteket!
Amire szükséged lesz hozzá:
1 db közepes lábas fedővel a levesnek, egy merőkanál, egy ½ literes bögre vagy egy kisebb tál és egy teáskanál.
Hozzávalók:
½ kg gyümölcs – én a magam részéről a befőtteket vagy a konzerveket ( van például déligyümölcs mix konzerv az nagyon finom) részesítem előnyben, mivel ezek már majdnem készek, nem kell velük sokat bíbelődni.
½ csomag vaníliás pudingpor
3- dl tej vagy tejszín
1 db fahéj, vagy 1-2 mokkáskanálnyi őrölt fahéj
6-7 szem szegfűszeg
ha van otthon citrom, jól jöhet bele a héjából egy darabka és a leve is kell, kb 5-6 csepp mindössze DE NEM TÖBB, mert nem savanyítani akarjuk, csak az ízeket fokozni.
2-3 evőkanál cukor – ez tényleg ízlés dolga
1 KISEBB csipet só (ez nem sült hús, itt a csipet nem fél maroknyit jelent, szóval a csipet az csipet legyen)
Elkészítése:
Mehet a gyümölcs a levével együtt a lábasba, ha kevés a leve és nem lepi el a gyümölcsöt, akkor vízzel fel kell önteni,hogy ellepje, mehet bele a fahéj, a szegfűszeg, ha van citromod a héjából egy ujjnyi darab, az 5 csepp citromlé ÉÉÉÉÉS most keverd össze, kapcsoljunk közepes fokozatra melegítsük fel és lássuk mi a helyzet. Kóstolunk…..
Savanyú? Akkor menjen bele az egy csipet só, az csökkenteni fogja a savanyúságát és még az is lehet, hogy nem kell bele cukor. Még mindig savanyú? Akkor sajna cukrozni kell, de mindig egyesével menjenek bele a kanál cukrok és MINDIG jól keverd össze, engedd, hogy a cukor feloldódjon ÉS KÓSTOLD MEG, ha még mindig savanyú akkor mehet a második kanál cukor és ha még mindig savanyú még egy csipet só, és ha minden kötél szakad és nagyon kell a harmadik kanál cukor is, de itt azért álljunk meg (szerintem).
Nem kell megijedni ez cirkusz max az extrán savanyú meggy levesnél kell,
a többi gyümölcs nem olyan savanyú. És hogy miért kell a só? Egyszer olvastam
valahol, hogy a sóska ízesítésénél sokan esnek abba a hibába hogy hülyére
cukrozzák, hogy elvegyék a savanyú ízét ahelyett hogy megsóznák. Kipróbáltam
és működött, a meggynél is fog.
Szóval ha benne van a cukor, akkor hagyd,hogy felmelegedjen és addig elkészítjük a sűrítő anyagot, ami jelen esetben nem liszt lesz hanem pudingpor.
Tehát mehet a puding a bögrébe és önts bele kb 1 dl tejet és alaposan keverd el csomómentesre, majd küld utána a többi tejet is azzal is keverd el jó alaposan.
A merőkanállal merj egy kanál levest a pudingba és keverd el, majd még egyet és még egyet ( NA ezért írtam azt,hogy ½ literes legyen az a bögre). Ha ezzel megvagy, öntsd bele a levesedbe és közepes lángon FOLYAMATOS kevergetés mellett várd meg amíg besűrűsödik és már kész is vagy. Figyelem!!!! Nem pudingot főzünk hanem levest pudinggal, szóval nem kell,
hogy olyan sűrű legyen mint a puding ééés ha úgy érzed, hogy akaratodon kívül
túl sűrű lesz, akkor bizony higítani kell vízzel és még azzal is jól el kell keverni.
Mindezt természetesen nyers gyümölccsel is elkészítheted, akkor a leve helyett vízzel öntöd fel és a gyümölcsöket puhára kell főzni a fűszerekkel és a cukorral és csak utána jöhet a a sűrítés.
FIGYELEM ha nyers gyümölcsből csinálod, először mindenképpen állj meg az második kanál cukornál, mert a gyümölcs levet fog engedni, ami majd befolyásolni fogja a lé ízét, szóval a nyers gyümölcsnél többet kell kóstolgatni, legalábbis akkor ha már lötyi a gyümölcs a lében.
Jó étvágyatJ