Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


gomba leves

2013.07.14

 Lássuk mire lesz hozzá szükséged:

1 db éles kés, egy tálca, egy nagyobb bögre és egy teáskanál, egy mokkáskanál, egy tészta szűrő a gomba lemosásához és egy közepes – mondjuk 3 literes lábas fedővel, valamint egy fakanál.

 

Hozzávalók :

50 dkg gomba – én eddig csak csiperkéből készítettem, de hozzáértők több féle gombát is összekevernek, sőt ha minden kötél szakad, csinálhatod konzerv gombából is 

5 dkg vaj, vagy ugyanennyi margarin

1 evőkanál liszt

2-3 dl tejföl

7 dl víz

1 tyúkhúsleves, vagy erőleves kocka

2 mokkáskanálnyi őrölt feketebors – NEM púpozott, mert akkor túl borsos lesz

2-3 csipetnyi  petrezselyem ( lehet friss, vagy szárított is) – de ha véletlenül nincs otthon, az sem fog tragédiát okozni.

 

Az elkészítése:

A gombák törzsét még mielőtt megmosnánk kitördeljük a kalapjukból. Nagyon egyszerű ez a művelet, az egyik kezedbe veszed a gomba fejét törzsével felfelé, a másik kezeddel óvatosan benyúlsz a tövéhez a gomba kalapjába és egyszerűen kipattintod belőle a törzsét. Ezt követően a gomba barna lemezkéinél a kalap széle alá nyúlsz a hüvelykujjaddal, óvatosan megcsíped a kalap héját és egy kicsit hátra pattintva lehúzod. Nem kell megijedni, a kalap legszéle egy kicsit le fog törni. Ha nem jön le teljesen, marad egy kicsi a kalap közepén, azt az éles késsel óvatosan le kell vágni. Ezt követően mehetnek a kalapok is és a törzsek is a szűrőbe és jó alaposan mossuk meg őket folyó víz alatt, hogy föld ne maradjon rajta.

Megmondom őszintén én a gomba törzsét is fel szoktam használni, nem csak a kalapját, sőt ha több gombát veszek egyszerre – mondjuk rántani- van úgy, hogy a levesbe 1-2 kisebb gombafejtől eltekintve csak a törzseket aprítom bele. Egyetlen hátránya, hogy ilyenkor tovább kell főzni, mert a törzs keményebb, nehezebben puhul és még így is egy kicsit ropogósabb marad, de nekem egyszerűen nincs szívem kidobni a gomba 1/3-át, mert súlyra nagyjából ennyit tesz ki a törzse.

Ok, ha idáig megvagyunk aprítsuk össze a törzseket és a kalapokat is. Én mindkettőt félbe szoktam vágni és utána szeletelem fel, lehetőleg egyforma vastagságúra. Nem kell megijedni ha a gomba törzsek, vagy esetleg a kalapok  a félbevágás után szétesnek, vagy eltörnek. Oda se neki, Te csak aprítsd:-)  és már mehetnek is a lábasba, aminek az alján már ott van mondjuk elnegyedelve az 5 dkg vaj.

Ha idáig eljutottál, azaz a gomba feldarabolva a lábasban van, alatta ott van a vaj, vagy a margarin, mehet az egészre a 2 mokkáskanálnyi feketebors és a közepesnél egy kicsivel nagyobb lángra/hőfokra állított a tűzhelyen kezdődhet a főzöcske.  Sűrűn kevergetve várd meg, hogy a vaj elolvadjon a gomba alatt és elkezdjen levet ereszteni. FIGYELEM!!! NEM hagyjuk magára, ott állunk és kevergetjük. Ha már levet engedett, egyenletesen szórd rá a lisztet és tovább kevergetjük így még 1 percig. SŰRŰN kevergetjük, hogy a liszt ne égjen oda. Ha ezzel megvagy,  alacsonyabb – de nem teljes minimum- fokozatra veheted a lángot és nyakon öntheted 7 dl vízzel és jöhet bele a szétmorzsolt leveskocka amivel még jó néhányszor el kell keverned, hogy rendesen feloldódjon.  Figyelj oda, hogy a lisztet is alaposan keverd fel az aljáról, ne égjen oda!!!  Mehet rá a fedő és most szusszanhatsz egy kicsit, mert 15-percre magára hagyhatod. Ha időközben mégis ránézel ( én rászoktam 5 perc múlva) és azt látod, hogy habosan forr az egész, akkor túl magas a hőmérséklet, vegyél vissza belőle.

15 perc elteltével jön a kóstolás…:-))) A fakanállal vegyél ki egy keveset, legyen benne egy kis lé, némi gomba és óvatosan – FORRÓ, FÚJNI KELL, különben összeégeted a nyelvedet és a szádat  is – kóstold meg. Ha ízetlen ( bár nem hiszem) nem kell izgulnod, majd a VÉGÉN  még meg tudod sózni. Azért mondom, hogy a végén, mert a tejföl még alakítani fog az ízén, így jobb ha már tejfölösen  sózod meg. Szóval ha úgy érzed, hogy a gomba már megpuhult – nem baj ha még itt-ott ropog egy kicsit-, jöhet bele a tejföl.

Ahhoz,hogy a tejföl ne csomósodjon össze, én a következőpraktikát szoktam alkalmazni. A tejföl felét átteszem a bögrébe és néhány kanál forró leves kanalazok hozzá, amivel alaposan elkeverem, hogy feloldódjon benne. Jöhet bele a többi tejföl, még néhány kanálnyi forró leves, amiket szintén elkeverek és csak ez után öntöm bele a levesbe. Jöhet még egy alapos keverés és még 30 perc főzés, alacsony lángon vagy kis fokozaton, szintén sűrűn kevergetve. Közben néhányszor kóstold meg, így tejfölösen is és ha ízetlennek érzed, mehet bele a só, de apránként – mokkás kanalanként- nehogy elsózd. Az utolsó 5 percben mehet bele a petrezselyem is. Ha friss, leveles petrezselymet használt, azt tényleg csak az utolsó 5 percbe tedd bele, ha szárított van csak otthon, az mehet bele mára tejföl előtt is.

30 perc elteltével elvileg kész van. Ha úgy érzed, hogy híg lett, semmi gond. Bármilyen meglepő, de nyugodtan tehetsz bele 2 maréknyi rizst, ami a forró levesben magába fogja szívni a felesleges folyadékot besűríti az egészet. Nem fogja az ízét elrontani, egészen pontosan nem is érezhető, hogy benne van, csak egyszerűen besűríti.   

Jó étvágyat:-))

Ha tetszett kérlek like-old

 
 

 

Profilkép



Utolsó kép


Facebook

Levelezőlista




Archívum

Naptár
<< Május / 2018 >>


Statisztika

Online: 1
Összes: 125265
Hónap: 1834
Nap: 66