Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


karamellás tej

 Mire lesz hozzá szükséged:

1 db lábas ( nem kell, hogy nagy legyen, elegendő egy kisebb lábas is, amiben el tudsz készíteni 3 -4dl karamellás tejet), 1 db fakanál, 1 db evőkanál és1 db bögre az itókádnak

Hozzávalók :

2 evőkanál kristálycukor

1 dl víz

3 dl tej

 

Elkészítése:

Közepes hőfokra állítsd be a tűzhelyt, tedd fel a lábast, szórd bele a két evőkanál cukrot és kezd el kevergetni a fakanállal. NEM HAGYJUK MAGÁRA!!!! folyamatos  kevergetést igényel. Mit fogsz tapasztalni? Ahogy átmelegszik a lábas alja, a cukor átveszi a hőt és néhány perc alatt folyékonnyá változik. Addig kell kevergetni amíg az egész cukor fel nem olvad. Ha ez megtörtént VEDD LE A LÁNGRÓL ( mert nagyon hamar odaéghet)  és látni fogod, hogy néhány keverés után, pillanatok alatt átváltozik arany sárgás, kicsit nyúlós cuccá. Na ez a karamell, tulajdonképpen ez van pl a Dobostorta tetején is. VIGYÁZZ VELE NAGYON FORRÓ, súlyos égési sérüléseket okozhat ha belenyúlsz, vagy ráfröccsen a bőrödre, szóval csak óvatosan!! A legjobb ha már most odaviszed a mosogatóhoz miközben kevergeted.

Ha a cukor felolvadt és aranysárga, nagyon óvatosan öntsd bele az 1 dl vizet. Többre nem nagyon lesz szükséged, mivel a víznek csak annyi a szerepe, hogy felhigítsd vele a karamellát és így keverd össze a tejjel.VIGYÁZZ!!! ahogy a vizet beletöltöd gőzpára fog felcsapni, tehát az arcodat tarsd távol tőle! Ahogy eloszlott a pára , látni fogod, hogy a hideg víztől a karamell kőkeménnyé ugrott össze, de ne ijedj meg, keverd tovább, egészen addig amíg a vízben fel nem oldódik a kemény karamell. Ha ez megvan, mehet bele a tej, még két keverés és kész. Ha hideg tejet töltöttél hozzá és forró karamellás tejet szeretnél inni, tedd vissza a lángra még 2-3 percre, hogy visszamelegítsd az egészet.

Egészségedre!

 
 

 

Profilkép



Utolsó kép


Facebook

Levelezőlista




Archívum

Naptár
<< Augusztus / 2018 >>


Statisztika

Online: 3
Összes: 133200
Hónap: 2418
Nap: 84